Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, Virginija L. (vardas ir pavardė pakeisti, redakcijai žinomi) dėl etatų mažinimo neteko neblogai mokamo darbo ir įsidarbino kitur. Dabar jos pajamos – apie 800 litų per mėnesį.

„Man – 54 metai. Negaunu kompensacijos už šildymą, nors esu vieniša motina, auginu šešiolikmetį berniuką. Tėvystė nėra fiksuota, nes vaiko tėvas mirė, kai sūnui buvo vos treji metai“, - pasakojo vilnietė.

„Konservatorių valdžia šį reikalavimą – tėvystės įrodymo būtinumą kompensacijai gauti – sukūrė tam, kad sugyventiniai nepiktnaudžiautų valstybės biudžetu, kai gyvena „susidėję” ir gauna lengvatas. Tačiau aš iš mirusio žmogaus jokių vaiko pinigų niekada negavau. Taigi ir valstybės neapgaunu prašydama kompensacijos. Socialiniai darbuotojai net nepriima mano prašymo kompensacijai gauti – nėra tėvystės, ir taškas. Anksčiau pakako įrašo, kad vaiko tėvas miręs”, – kalbėjo Virginija L.

„Auginanti nepilnametį vaiką ir neturėdama tėvystės įrodymo motina negauna jokių socialinių lengvatų. Jei asmuo gyvena vienas ir jo atlyginimas neviršija 1050 litų, kompensacija mokama. Išregistruoti nepilnamečio vaiko negalima, nes jis turi gyventi su motina arba tėvu. Taigi vaikas be tėvystės yra kliūtis gauti bet kokias socialines išmokas. Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 8 straipsnio trečiojoje dalyje nurodoma, kad būtina sąlyga pašalpai gauti yra nustatyta tėvystė ir teismo priteistas išlaikymas vaikui”, – „Lietuvos rytui” paaiškino Vilniaus savivaldybės Socialinės paramos centro darbuotojai.