Mama tokia gera, kokia sugeba būti

„Elementari tiesa, kad kokia mama, tokia šeima ir tokia tauta. Taigi moters vaidmuo labai svarbus, ypač šiuolaikiniame pasaulyje, kadangi jai labai sunku suderinti visas pareigas“, - teigė R. Jurkuvienė Motinos dienai skirtoje konferencijoje.

Anot jos, būtent todėl moteriai labai svarbu išlikti emociškai stabiliai, turėti palaikymą visuomenėje, kad jos motiniška atsakomybė, jos motinystės džiaugsmas būtų vertinami, kad ji turėtų galimybę darbą ir šeimą suderinami taip, kad rūpesčiai moters būsenos neišbalansuotų. Taigi jai svarbus palaikymas iš visų pusių – tiek iš šeimos, vyro, tiek iš bendradarbių, darbdavių.

„Mes žinome, kaip aktyviai norima pabrėžti darbą, karjerą, bet kaip retai pabrėžiama, kad motinystė praturtina ir suteikia prasmę gyvenime. Motinystė šiuolaikiniame pasaulyje susiduria su ypatingais iššūkiais. Mamos taip įsijungusios į savo darbus (Lietuvoje dirbančių moterų procentas yra vienas didžiausių ES), karjeros darymą (vadovauti nori vis daugiau moterų – yra įvedamos moterų vadovavimo procentinės kvotos ES), visuomeninę veiklą, kad energijos šeimai lieka vis mažiau.

Motinai vis sunkiau išlikti šiltų tarpusavio santykių kūrėja šeimoje. O vaikai ir vyras vis dar tikisi, kad motina visada turės nesenkančios kantrybės rezervuarą, kad sugers visą aplinkos grubumą ir mylės visus suprantančia, besąlygine meile. Kas gali padėti mūsų motinoms išlikti švelniomis, mylinčiomis, stipriomis ir emociškai stabiliomis? Jų vyrai? Jų šeimos? Palaikantis visuomenės požiūris? Geriausia pagalba moteriai yra gyvenimas darnioje šeimoje“, – teigė R. Jurkuvienė.

Anot jos, toli gražu ne visos mamos pajėgios susidoroti su tokia didele atsakomybe, todėl turime per 4 tūkst. vaikų, augančių globos namuose, per 20 tūkst. vaikų, gyvenančių socialinės rizikos šeimose.

„Tačiau reikia suprasti, kad mama yra tokia gera, kokia ji sugeba būti. Ir jeigu jai trūksta įgūdžių, stabilumo, gyvenimo sąlygų, reikia jai padėti. labai svarbu, kad aplinkiniai nekaltintų, nesmerktų, bet visomis priemonės stengtųsi padėti“, - teigė tarnautoja

Požiūris į motiną tik kaip į indą „kvepia“ šėtoniškumu

Anot V. Aleknaitės-Abramikienės, žiūrint paviršutiniškai, Motinos diena yra padėkos diena motinai. Bet ji turi ir socialinę prasmę, pabrėžiančią motinos vaidmens svarbą visuomenėje. Mat visuomenė ir tauta be motinos gebėjimo duoti gyvybę ir užauginti vaiką neįsivaizduojama.

Seimo narės teigimu, šiuolaikinėje visuomenėje moteriai tenka daugybė socialinių vaidmenų, moterys vadovauja įmonėms, bankams ir valstybėms. Tačiau kokias pareigas beužimtų moteris: ar ji būtų ministrė ar virėja, namų šeimininkė ar verslininkė, valytoja ar kino žvaigždė, jos įstabiausias vaidmuo yra būti mama. Ir tai yra tas vaidmuo, kuris viešumoje rečiausiai pateikiamas kaip moters pasiekimas, dažniausiai prisimenami kiti vaidmenys. Tačiau būti gera mama yra giliausia moters žmogiškosios egzistencijos prasmė ir uždavinys. Nes iš jos viskas atsiranda – ne vien fizine, bet ir dvasine prasme. Taigi yra ir dar viena šios šventės prasmė – tai moteriškos asmenybės diena.

„Motinystę ir moters gebėjimą mylėti, dalintis, aukoti galėtume išplėsti plačiau – moteris, kuri negali dėl vienų ar kitų priežasčių turėti vaikų, širdyje taip pat yra motina. Turime daug pavyzdžių, kai moterys, negalinčios turėti vaikų, globoja svetimus vaikus, taip pat yra vienuolės, kurios geba būti motinomis globodamos kitus – ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius, gydydamos jų sielos žaizdas“, - teigė Seimo narė.

V. Aleknaitė-Abramikienė pasidžiaugė, kad Lietuva dar nesusiduria su iššūkiais motinystei kaip tos šalys, kuriose leidžiama surogatinė motinystė. Anot pranešėjos, kai motina laikoma tik indu, kuriame išnešiojamas vaikas, tai galima pavadinti net šėtonišku veiksmu.

„Mama yra tas neaprėpiamas pasaulis, kuriame užsimezga nauja gyvybė, kur nuo pat pirmųjų akimirkų auga žmogaus asmuo. Klausydamiesi mamos širdies tvinksnių, dar negimę patyrėme pirmąsias emocijas. Juk žmogus ir patiria pirmuosius savo jausmus, kai jo mama kažką jaučia. Aišku, galime pasidžiaugti, kad dar nenusiritome iki surogatinės motinystės, kuri kai kur laikoma moraliai priimtinu moteriai verslu, bet reikia pabrėžti, kad visuomenėje labai reikia dėmesio mamoms ir nėščioms moterims“, - tikino Seimo narė.

Anot jos, kūdikio pirmosios patirtys labai priklauso nuo to, kokioje aplinkoje gyvena nėščia moteris, kokios muzikos klausosi, kokius žodžius girdi iš aplinkinių, kaip su ja elgiamasi. Taigi per elgesį su nėščia moterimi mes turime galimybę formuoti savo visuomenę nuo kūdikio, kuris tik pradėtas.

Akcijos dalyvės tikisi iki Motinos dienos išdalinti visus 40 tūkst. lipdukų, kad motinos per savo šventę galėtų jomis pasipuošusios ir tokiu būdu drąsiai aplinkiniams parodytų savo apsisprendimą ir pasididžiavimą prisiimti motinystės atsakomybę.