Įtariama, kad S. Glinskis už brangius iš užsienio siunčiamus maisto papildus galėjo net keletą metų atsiskaitinėti naudodamasis svetima banko kortele. Kol pastebėjusi, kad iš sąskaitos reguliariai atskaičiuojami pinigai, Londone gyvenanti panevėžietė parvykusi namo kreipėsi į policiją.

Valdininkas aiškina įvykus mokėjimo klaidai, pripažįsta matęs, kad jam siunčiami papildai yra apmokėti, tačiau esą manydavęs gaunantis paskatinimą iš tiekėjo.

S. Glinskiui pareikštas įtarimas dėl sukčiavimo.

Įtarimai dėl sukčiavimo bei neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės duomenų panaudojimo taip pat pareikšti S. Glinskio svainiui.
Įtariamųjų namuose atliktos kratos.

Naudojosi svetima sąskaita

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Panevėžio apylinkės prokurorės Justinos Vingilytės teigimu, tarp S. Glinskio ir Didžiojoje Britanijoje, Londone, registruotos parduotuvės „Morindo UK“ buvo pasirašyta prekių tiekimo sutartis. Tačiau pinigai už jas būdavo nuskaičiuojami nuo su vyriausiuoju architektu nepažįstamos moters sąskaitos.

Nors tai tęsėsi dar nuo 2013-ųjų pabaigos, Londone gyvenanti panevėžietė suktybę pastebėjo tik šiemet.

Ką tik pradėto ikiteisminio tyrimo detalės dar tikslinamos. Įtariamieji savo kaltę neigia. Pareigūnai daugiau informacijos tikisi gauti susisiekę su Panevėžio rajono valdininkui maisto papildus tiekusiais platintojais Londone.

Nukentėjusioji šiuo metu yra Didžiojoje Britanijoje. Atsiliepusi moteris atsiprašė negalinti kalbėti su „Sekundės“ korespondentais – esanti pakeliui į oro uostą ir dar laukianti greitosios. Tačiau jos advokato teigimu, atkreipusi dėmesį, kad nuo banko sąskaitos atskaičiuojami pinigai, klientė kreipėsi į įmokos gavėją – „Morindo UK“. Tuomet ir paaiškėjo, kad iš jos sąskaitos apmokamų prekių užsakovas yra S. Glinskis.

Nukentėjusioji pamena vienu metu turėjusi bėdų dėl banko kortelės dingimo. Spėjama, kad toji galėjo būti pavogta.

Tikėjosi laimėjęs loteriją

S. Glinskis neigia tyčia svetimais pinigais mokėdavęs už nepigius maisto papildus ir situaciją aiškina nesusipratimu. Valdininkas neslepia, jog prekės iš Londono jį pasiekdavusios jau apmokėtos, tačiau už ką jam tokia laimė, nė nesiaiškinęs.

„Man kilo mintis, kodėl nemoku. Bet kai pradėjau žiūrėti, kad nuo mano sąskaitos nenuskaičiuoja, o pagal prekių pristatymo dokumentus už jas apmokėta, pamaniau, gal čia kokia premijavimo sistema, – „Sekundei“ aiškino S. Glinskis. – Kai su platintojais sudarėme sutartį, visokių lanksčių sistemų buvo numatyta: loterija, premijavimas. Todėl tai nekėlė jokių abejonių. Įmonė siunčia, važtaraščiai ateina. Maniau, jei būtų tokia situacija, kad pinigus nuskaičiuotų nuo kažkieno kito sąskaitos, žmogus susirūpintų, kur dingsta jo pinigai.“

Vyriausiasis architektas pasakoja su „Morindo UK“ sutartį dėl papildų tiekimo pasirašęs Lietuvoje, ją išsiuntęs į firmą Londone ir iš ten reguliariai gaudavęs prekes.

„Dabar aiškėja, kad nors prekes gaudavau aš, bet pinigus, matyt, nuskaičiuodavo nuo kito asmens sąskaitos. Tai tiekiančios įmonės problema. Čia kažkas priėjo prie elektroninės bankininkystės“, – aiškino S. Glinskis.

Susirado papildų mėgėją

Aiškintis dėl už svetimas prekes nuo sąskaitos nuskaičiuojamų pinigų iš Londono grįžusi panevėžietė susirado S. Glinskį. Valdininkas tikina pažadėjęs jai grąžinti pinigus. Kad nekiltų triukšmas, netgi pasirašė skolos grąžinimo lapelį. Kam keletą metų reguliariai apvaginėtai moteriai reikėjo dar kreiptis ir į policiją, rajono vyriausiasis architektas sako nesuprantantis.

„Mes išsiaiškinome situaciją ir lyg buvome viską išsprendę. Ji parodė, kad nuo jos sąskaitos nuskaičiuojami pinigai, važtaraščius, sutarėme, kad viską grąžinsiu“, – atsiskaityti žadėjo S. Glinskis.

Kokią sumą valdininkas pasižadėjo grąžinti banko kortelės savininkei, neatskleidžia, bet pripažįsta, jog ją būsiant nemažą.

Kiek „sutaupė“ gaudamas iš svetimo žmogaus sąskaitos apmokėtus maisto papildus, valdininkas neatskleidžia. „Iš karto atrodo nedaug, bet kai susideda, ne tokia maža suma susidaro“, – tiesaus atsakymo vengia jis.

Ieško techninės klaidos

Nukentėjusios S. Glinskis tikina nepažįstantis. Tačiau su šia moterimi reikalų yra turėjęs jo svainis.

Į Angliją dažnai važinėjančiam sesers vyrui anksčiau S. Glinskis yra užsakęs parvežti papildų. Šis, anot valdininko, kad nereikėtų blaškytis po Londoną, pažįstamos paprašydavo nupirkti, o šioji esą už papildus atsiskaitydavusi banko kortele.

„Darau prielaidą, kad kai man nežinant mano vardu su savo banko kortele mokėdavo už papildus, jos duomenys ir liko sistemoje. Čia techniniai dalykai. Paskui papildų per tarpininkus nebeužsakydavau, nes pradėjo man juos siųsti, bet kortelės duomenys, matyt, liko“, – aiškino įtariamasis.
Nemokamai keletą metų naudojęsis nepigia preke S. Glinskis tikina, esą šita istorija jam kaip perkūnas iš giedro dangaus.

Juk galėjo sakyti iš karto, kad pinigai iš sąskaitos dingsta, o dabar mes kalti, kad jos kortelė buvo ar pavogta, ar pamesta“, – nuo įtarimų sukčiavimu ginasi rajono Savivaldybės darbuotojas.

Pagelbėjo medžių kirtėjui

S. Glinskiui tai nebe pirmas nemalonus susidūrimas su teisėsauga. Vyriausiajam architektui dar prieš metus prokurorai pareiškė įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo.

Į teisėsaugos akiratį rajono vyriausiasis architektas tąkart įkliuvo, kai aplinkosaugininkai aptiko Panevėžio rajone išpjautus medžius. Tam leidimo neturėjęs sklypo savininkas kreipėsi pagalbos į S. Glinskį prašydamas išduoti dokumentą atgaline data. Ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų duomenimis, valdininkas tokį leidimą, nors ir po laiko, išdavė ir taip pažemino valstybės tarnautojo vardą. Prokurorai pripažįsta neturintys įrodymų, kad už šią paslaugą vyriausiajam architektui būtų buvę atsilyginta.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėtai išduoto leidimo prokurorai numato užbaigti jau kitą savaitę.

S. Glinskis nėra nušalintas nuo rajono Savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjo pareigų.