Prakalbo apie problemas

„Negaliu daugiau tylėti matydama, kaip skriaudžiami tėvų netekę našlaičiai. Manau, kad visuomenė privalo žinoti, kas vyksta už globos namų „Atžalynas“ sienų. Juk egzistuoja ne tik fasadinė šios įstaigos pusė, bet ir kita, pašaliniams beveik nematoma ir slepiama nuo žmonių akių“, − leidinio „Savaitraštis Kaunui“ redakcijai sakė garbaus amžiaus sulaukusi kaunietė Genovaitė.

Ši moteris – vienintelis artimas žmogus tėvų netekusiai anūkei, kuri dabar auga globos namuose „Atžalynas“. Skaitytoja tikino, kad dėl sveikatos problemų ir garbaus amžiaus negali globoti anūkės, tam trukdo ir nepriteklius, gana kuklios gyvenimo sąlygos.

„Nuolat girdžiu pasakojimus apie tvarką, galiojančią globos namuose. Manau, kad kai kurie vaikai yra ne ugdomi, bet luošinami. Už menkiausią nusižengimą jie baudžiami, kai kurie neatlaikę įtampos bėga. Tada jų ieško policija, kai suranda, grąžina atgal į internatą“, − sakė moteris.

Vaikus specialiai erzina?

Keli vaikų globos „Atžalynas“ auklėtiniai sutiko „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistui papasakoti apie tvyrančią atmosferą. Deja, kalbėti jie sutiko tik pažadėjus, kad tikrieji vardai ir pavardės liks neatskleisti. Esą atskleidus jų tapatybes lauktų ne tik griežtos bausmės, bet ir nuolatinis terorizavimas. Tam naudojamos ne tik įvairios nuobaudos, bet ir pasitelkiami kiti globotiniai, kad „paauklėtų“ neįtikusius administracijai.

„Jeigu vaikas turi problemų, neatitinka standartų, jis pasmerktas patyčioms. Visa sistema atsisuka prieš vaiką, naudojamos įvairios poveikio priemonės. Vaiką stengiamasi išvesti iš kantrybės, kad jis pratrūktų, pultų į isteriją. Tada darbuotojai rašo tarnybinius pranešimus, kiekvienas nepaklusnumo faktas fiksuojamas ir segamas į bylą“, − pripažino vaikus atlydėjusi buvusi šių globos namų darbuotoja.
Jeigu vaikas turi problemų, neatitinka standartų, jis pasmerktas patyčioms. Visa sistema atsisuka prieš vaiką, naudojamos įvairios poveikio priemonės. Vaiką stengiamasi išvesti iš kantrybės, kad jis pratrūktų, pultų į isteriją. Tada darbuotojai rašo tarnybinius pranešimus, kiekvienas nepaklusnumo faktas fiksuojamas ir segamas į bylą.
buvusi šių globos namų darbuotoja

Pasak ugdytinių, dažniausiai nukenčia probleminio elgesio vaikai, anksti tėvų netekę našlaičiai. Užuot bandant suprasti, kas lemia jų elgesį, ir stengtis padėti, vaikai specialiai provokuojami ir terorizuojami.

Nors viešai deklaruojama, kad be tėvų globos likusiems nepilnamečiams valstybė stengiasi sukurti kuo labiau namų aplinką primenančią jaukią atmosferą, jaunuoliai skundėsi, jų nuomone, itin griežtomis vidaus taisyklėmis.
"Atžalyno" vaikų globos namai

„Draudžiama valgyti žiūrint televizorių. Tai galima daryti tik prie stalo. Jeigu kam nors maistas nepatinka ir valgoma mažai, sulaukiame grasinimų vežti į ligoninę patikrinti, ar nesergama anoreksija“, − sakė vaikai.

Už nepaklusimą gresia ir finansinės sankcijos, nepilnamečiams neduodama kišenpinigių, sudarančių 15 eurų per mėnesį.

Bėglė bijo grįžti

Vaikų globos namuose „Atžalynas“ anksčiau dirbusi moteris pripažino, kad jai iki šiol ramybės neduoda mintis, kaip susiklostys vienos mergaitės likimas. Anksčiau gerai besimokiusi, gerus pažymius gaudavusi paauglė jau kurį laiką pabėgusi iš globos namų. Ji glaudžiasi pas draugus, manoma, nelanko jokios mokyklos.

Problemos prasidėjo, kai vaikų globos namų auklėtinė ėmė nesutarti su bendramokslėmis. Paauglė ėmė praleidinėti pamokas, tikino, kad mokykloje ją ketina primušti vyresnės mergaitės.
Draudžiama valgyti žiūrint televizorių. Tai galima daryti tik prie stalo. Jeigu kam nors maistas nepatinka ir valgoma mažai, sulaukiame grasinimų vežti į ligoninę patikrinti, ar nesergama anoreksija.
vaikų globos namų vaikai

Susirinkus visai administracijai, niekas jos neišklausė ir mergaitė buvo išvadinta melage bei manipuliante. Paskui ji visai nustojo kalbėti apie savo problemas, patiriamus išgyvenimus. Vienai socialinei darbuotojai pasiteiravus, ko mergaitė tyli, ji atsakė, kad galvoja. Antrasis darbuotojos klausimas buvo: „Gal tu ruošiesi žudytis?“ Ji iš nevilties atšovė: „Gal ir ruošiuosi!“ Tada norimos reakcijos sulaukę darbuotojai iškvietė greitąją medicinos pagalbą“, − pasakojo buvusi globos namų darbuotoja.

Isterijos ištiktą vaiką medikai nuvežė į Kauno klinikas, kur dėl galimos savižudybės rizikos ji paguldyta į psichiatrijos skyrių. Netrukus paauglė iš ligoninės buvo išleista, nenustačius jokių psichikos sutrikimų. Anot pašnekovės, toks medikų verdiktas nelabai patiko globos namų administracijai. Maištaujanti paauglė psichiatrų globai buvo patikėta dar kartą, buvo vežama ne į Kauno klinikas, bet į Naujojoje Vilniuje esančią specifinės paskirties gydyklą. Iš jos paauglė grįžo medikams taip pat nenustačius jokios psichinės ligos.
Psichikos sveikatos centras

„Mergaitė kategoriškai atsisako grįžti atgal į vaikų globos namus, teigdama, kad jai grįžus, pasikartos ta pati situacija. Dabar jai 15 metų, paauglė labai nori keistis, anksčiau yra žadėjusi dėti visas pastangas. Ši istorija – tik mažas lašas jūroje“, − sakė buvusi globos namų darbuotoja.

Jai antrinę globotiniai sakė iš administracijos darbuotojų neretai girdintys ne pačius mieliausius epitetus. „Kitaip“ besielgiantys globotiniai išvadinami valkatomis ir alkoholikais, kalbama apie įgimtą norą pažeidinėti vidaus taisykles ir lakstyti gatvėmis.

Paklausus, ką reikėtų daryti, kad situacija globos namuose pasikeistų – juose gyvenantys vaikai ilgai ieškojo atsakymo. Jie pripažino, kad ten vyraujanti atmosfera verčia vaikus ieškoti būdų išgyventi. Vieni stengiasi įtikti administracijai, kiti – maištingesni – nuolat kenčia. Komplikuoto elgesio vaikų, pasak globotinių, iš viso yra 10.

Nakvynė – sporto salėje

„Pasitikėti negalima niekuo, net psichologais. Visa informacija galiausiai pasiekia auklėtoją, vėliau būna panaudojama prieš mus pačius“, − pripažino vienas „Atžalyno“ globotinių.

Paklausus, ar yra konkrečių faktų, vaikai prisiminė atvejį, kai per privatų pokalbį išsakytos mintys ir itin asmeninio pobūdžio informacija vėliau tapo žinoma beveik visiems darbuotojams.

„Globos namuose yra ir gerų darbuotojų, bet mažai. Gal pakeitus vadovybę, kas nors pasikeistų į gerąją pusę“, − sakė globotiniai.
Pasitikėti negalima niekuo, net psichologais. Visa informacija galiausiai pasiekia auklėtoją, vėliau būna panaudojama prieš mus pačius.
vienas „Atžalyno“ globotinių

Vaikai pripažino, kad juos itin skaudina, jog bent šiek tiek pavėlavus grįžti, sulaukiama įvairių bausmių. Tai – ir jau minėtas jiems priklausančių dienpinigių nedavimas, ir priverstinis darbas. Prasižengėliai verčiami naktimis plauti koridorius, valyti kitas patalpas.

Paaugliai tikino, kad pavėlavus grįžti jie verčiami miegoti sporto salėje. Tokią tvarką nustatė darbuotojai, ypač – globos namų vadovės sūnus.

„Čia dirba nemažai jo draugų. Jis – tarsi neoficialus įstaigos vadovas, visi žino, kas yra jo mama, todėl nenori prieštarauti. Vaikai jo bijo ir vengia“, − sakė globotiniai.

Paaugliai iš globos namų „Atžalynas“ taip pat guodėsi negaunantys pakankamai maisto. Pasitaiko atvejų, kai ūkininkai atveža bulvių, bet joms išsikepti neretai pritrūksta aliejaus.

Pašnekovai rodė slapta darytas nuotraukas, kuriose užfiksuota dešimčiai globotinių skirta vakarienė. Vienoje jų užfiksuotas puodas su žuvies piršteliais ir pomidorais, kitoje – keptos žuvies gabalėliai, kelios riekės duonos ir rauginti agurkai.
Vaikų globos namų auklėtinių padarytos nuotraukos
„Tai – vakarienė, kurią vaikai gauna 18 val. Vėliau būna naktipiečiai, dažniausiai duodamas obuolys arba kriaušė. Būna atvejų, kai labai norime valgyti, bet neturime ko. Tada kepame duonos likučius“, − sakė globotiniai.
Paaugliai tikino, kad pavėlavus grįžti jie verčiami miegoti sporto salėje. Tokią tvarką nustatė darbuotojai, ypač – globos namų vadovės sūnus. „Čia dirba nemažai jo draugų. Jis – tarsi neoficialus įstaigos vadovas, visi žino, kas yra jo mama, todėl nenori prieštarauti. Vaikai jo bijo ir vengia“, − sakė globotiniai.
vienas „Atžalyno“ globotinių

Šiuose globos namuose dirbusi ir vaikus atlydėjusi moteris prasitarė, kad buvo nustatyti pažeidimai dėl per menko maisto kiekio vaikams. Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentas sustabdė „Atžalyno“ licenciją, iki rugsėjo pradžios buvo duota laiko pašalinti nustatytus trūkumus.

Skundžiasi, nes patys kalti

Kaune veikiančių vaikų globos namų direktorė Dalia Pajėdienė nustebo išgirdusi žurnalisto prašymą pakomentuoti vaikų nusiskundimus, jų nuomone, per griežtomis sąlygomis.

„Aš pirmą kartą girdžiu, kad jie skundžiasi. Žinoma, yra nustatytos vidaus taisyklės, jie privalo grįžti laiku. Taikomos ir nuobaudos – neišmokami kišenpinigiai, kuriam laikui neleidžiama naudotis kompiuteriu“, − sakė „Atžalyno“ direktorė.

Užsiminus, kad turime pačių vaikų darytas nuotraukas, kuriose užfiksuota dešimčiai globotinių skirta, ypač kukli vakarienė, D. Pajėdienė tikino – maitinama sočiai ir niekas nebadauja.

„Mūsų meniu patvirtintas visuomenės sveikatos centro. Tiek maisto, kad jį sudėtinga suvalgyti. Gaila, dabar atostogauju, parodyčiau jums, kiek vaikai valgo. Maitinimas organizuojamas 6 kartus per dieną. Valgiaraštis apskaičiuotas kalorijomis: jeigu vakarienė buvo lengvesnė, reikia žiūrėti, kas tą dieną buvo patiekta pusryčiams ir pietums“, − globotinių nusiskundimais stebėjosi „Atžalyno“ direktorė.
Vaikų globos namų auklėtinių padarytos nuotraukos

D. Pajėdienė akcentavo, kad skundžiasi tik vaikai, nesilaikantys vidaus taisyklių. Ji minėjo, kad pasitaiko nemažai atvejų, kai liepus susitvarkyti kambarius globotiniai šantažuoja darbuotojus, grasina pasiskųsiantys, kad neva patyrė fizinį smurtą.

„Jie žino tik savo teises, bet ne pareigas ir atsakomybę. Jeigu pasakytumėte, kuris vaikas skundžiasi, atsakyčiau, kiek kartų ir už ką jis svarstytas Vaiko gerovės komisijoje arba išmestas iš 5 mokyklų“, − sakė „Atžalyno“ vadovė.

Užsiminus, kad susidariusi situacija parūpo ne tik globotiniams, nerimauja ir vieno jų močiutė, D. Pajėdienė paleido kritikos laviną.
Jie žino tik savo teises, bet ne pareigas ir atsakomybę. Jeigu pasakytumėte, kuris vaikas skundžiasi, atsakyčiau, kiek kartų ir už ką jis svarstytas Vaiko gerovės komisijoje arba išmestas iš 5 mokyklų.
„Atžalyno“ vadovė D. Pajėdienė

„Tetos, močiutės su vaikais nesusitvarko, pačios jų neaugina, mums atiduoda, paskui vaikšto ir kontroliuoja. Net ir vaikų neauginančios, alimentų nemokančios motinos ateina kontroliuoti. Man labai skaudu ir nemalonu, nes lengviausia – ateiti ir apskųsti. Be to, reikia įvertinti ir jų psichinę būseną. Kartais motina rašo skundą, kad jos vaikas neaprengtas, o pati sėdi kalėjime“, − piktinosi globos namų direktorė.

D. Pajėdienė minėjo griežtai reikalaujanti, kad įstaigoje būtų laikomasi tvarkos – paklojamos lovos, valomos patalpos. Pasak jos, globos namus tikrina apie 16 institucijų, todėl bent vienos atstovams atėjus ir radus netvarką, reikia laukti nuobaudos.

„Vaikas privalo laikytis taisyklių. Kaip ir gyvenant šeimoje, privalo laiku grįžti, susitvarkyti savo kambarį, pasikloti lovą. Deja, vaiko teisės dabar iškeltos aukščiau visko, iš jo nieko negali reikalauti“, − sakė direktorė.

Vaikai ir bėga, ir geria

Kauno vaikų globos namų „Atžalynas“ vadovė paneigė, kad Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentas sustabdė „Atžalyno“ licenciją, nes buvo rasta maitinimo pažeidimų.

„Tai įvyko, nes įstaiga neatitiko sanitarinių normų. Žinote, nenorėčiau šių dalykų komentuoti telefonu“, − sakė D. Pajėdienė.

Panašu, kad rasti trūkumai, kuriuos pavesta pašalinti iki rugsėjo, yra susiję su globotinių maitinimu. Direktorė gynėsi, kad racionas paremtas kalorijomis, o vaikai nėra penimos kiaulės.

„Jeigu vaikui priklauso 2 cepelinai, o jie gauna 1, tai – pažeidimas. O jeigu vienam skanu, o kitam ne? Vienam vaikui maistas tinka, kitam – ne? Visiems niekada neįtiksi, tam ir yra normatyvai, kurių privalome laikytis“, − kalbėjo „Atžalyno“ direktorė.
"Atžalyno" vaikų globos namai
Globos namų direktorė pati to nenorėdama tik patvirtinto įstaigoje tvyrančia atmosfera nepatenkintų globotinių teiginius, kad problemiškiau besielgiantys vaikai yra tarsi antrarūšiai, neieškoma priežasčių, dėl visko kaltinama prigimtis.
Direktorė gynėsi, kad racionas paremtas kalorijomis, o vaikai nėra penimos kiaulės. „Jeigu vaikui priklauso 2 cepelinai, o jie gauna 1, tai – pažeidimas. O jeigu vienam skanu, o kitam ne? Vienam vaikui maistas tinka, kitam – ne? Visiems niekada neįtiksi, tam ir yra normatyvai, kurių privalome laikytis“, − kalbėjo „Atžalyno“ direktorė.

„Patikėkite manimi, vaikai ir bėga, ir geria. Kodėl jie tai daro? Nes jie tokie yra. Paskui skundžiasi darbuotojais, kad jie blogi, valgyti neduoda, drabužių neperka. Mes turime visus dokumentus“, − tikino vadovė.

D. Pajėdienė neneigė, kad jos valdomoje įstaigoje dirba ir jos sūnus. Moteris tikino šį faktą viešai deklaravusi, o socialinio darbuotojo padėjėju dirbantis sūnus tiesiogiai pavaldus ne jai, o socialinio padalinio vedėjai, todėl interesų konflikto šioje situacijoje nėra.

„Norinčių dirbti pas mus nėra daug. Darbuotojai, kurie ko nors reikalauja iš vaikų, – tampa pačiais blogiausiais. Būna ir tokių, kurie ateina prastumti laiką, jiems nerūpi, ar vaikai vakare grįžo. Vieni paskambina policijai, kiti savo automobiliais važiuoja, vaikus traukia iš landynių“, − kalbėjo vaikų globos namų „Atžalynas“ vadovė.

Šaltinis
Temos
„Savaitraštis Kaunui“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)