Tačiau prezidentas pripažino, kad atsakingiau savo atstovus Seime turėtų rinkti ir Lietuvos žmonės.

„Aš praktiškai galvoju, kad Seimas, kaip ten bebūtų, yra atspindys, o kartais, paprastai pasakant, veidrodis to, kuo mes esame. Ir tol, kol Lietuvos žmogus apsispręs ir atrinks tą savo atstovą į Seimą, kuris jaus vertybes, jaus atsakomybę prieš žmogų, jaus atsakomybę prieš valstybę, štai mes tokį Seimą ir turėsime. Gaila, bet drįstu pasakyti: esu nusivylęs ir labai nusivylęs Seimu“, - sakė V. Adamkus.

Paklaustas, ar po kitais metais vyksiančių Seimo rinkimų, jo nuomone, kas nors pasikeis, prezidentas pripažino, kad į šį klausimą nuoširdžiai atsakyti yra labai sunku. „Didelių vilčių nededu, kadangi nematau pagrindo, arba laiko gal trūksta tam esminiam pokyčiui, kuris yra reikalingas“, - buvo atviras V. Adamkus.

„Aš manau, kad tas labai atsispindi esamoje gyvenimo aplinkoje. Mes kalbame dvidešimt metų apie pilietinę visuomenę. Kiek prikalbėta, kiek prirašyta... ir jei pažvelgsime į rezultatą, tai rezultato nėra (...) Žinote, ko mums trūksta Lietuvoje? Pagarbos žmogaus žmogui. Pradėkime patys nuo savęs. Gerbkime kitą, kiti gerbs mus, gerbsime įstatymus ir gerbsime mūsų visuomenę ir valstybę.

Gal tik, sakyčiau, tvirta asmenybė, pati spinduliuojanti vertybėmis, aiškiai išsakanti ir gyvenanti pagal tas vertybes, yra vienintelis kelias sakyti - štai, atsisukime į tai ir pradėkime eiti tuo keliu. Tas neįvyks per metus ir per penkis. Nors vilčių ir neprarandu, galbūt išgyvensiu tiek, kad pamatysiu, kad tas įvyks Lietuvoje ir tas turi įvykti, kito kelio nėra“, - sakė prezidentas.

Paklaustas, ką mano apie dabartinę Lietuvos užsienio politikos kryptį - nuo Rytų Europos prie Skandinavijos, V. Adamkus pripažino esąs nustebęs.

„Stebina trumparegiškumas, stebina nejautrumas. Kaip ten bebūtų, Lietuva,
Rytų Europoje, aš turiu galvoj ypatingai Gruziją, paskui Ukrainą, kur Lietuva tikrai suvaidino reikšmingą vaidmenį. Ir todėl, kad mes patys norėjom, niekieno nepastebėti ką nors darėm, bet Europos Sąjunga, kaip vienalytis politinis organas, kreipėsi į Lietuvą važiuot, kalbėt, tarpininkaut. Ir aš manau, kad rezultatai buvo matomi ir iki šios dienos atsimenami“, - kalbėjo V. Adamkus.

Prezidentas pridūrė, kad jo noras ir linkėjimas yra toks, kad Lietuvos užsienio politika labai aiškiai pasakytų, kokių principų laikosi.