V. Uspaskichas: nenoriu kenkti partijai

„Šiek tiek liūdna. Tai vieno laikotarpio pabaiga – išeinu į pensiją“, – šypteli V. Uspaskichas, prieš kelias minutes pranešęs, kad traukiasi iš savo įkurtos partijos. Tačiau V. Uspaskichas sako, kad tai buvo ilgai brandintas sprendimas, o dabar politikas ketina daugiau laiko skirti kitoms veikloms – verslui ir knygų rašymui.

Vasarį bus skelbiamas nuosprendis vadinamojoje „juodosios buhalterijos“ byloje. Tai buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs V. Uspaskicho pasitraukimą.

„Tai nėra netikėta. Aš esu minėjęs, kad elgsiuos taip, kad nepakenkti partijai. Artėja Seimo rinkimai, artėja teismo sprendimas. Jei jis bus išteisinamas – viskas gerai. Bet vistiek šitą bylą aš vadinu politine – tai politinis susidorojimas. Aš nenoriu į šį žaidimą klampinti partijos. Aš eisiu iki Strasbūro, iki Žmogaus teisių teismo. Reikės daug pastangų, bet kai esi partijos narys, tada turi dalyvauti ir partija. Aš to nenoriu“, - kalbėjo V. Uspaskichas pridūręs, kad apie šį žingsnį jau galvojo dvejus metus.

Dabar V. Uspaskichas debiutuoja kaip rašytojas – ketvirtadienį pasirodys elektroninė knyga „Mano ligos ir priešai – mano geriausi mokytojai“.

„Studijuoju, man tai patinka ir noriu tam atsiduoti. Jau ketvirtadienį pasirodys mano knygos elektroninis variantas. Tai ne biografija, ne romanas, be siužetų. Tai psichologinė knyga, pamokanti šiek tiek. Tačiau tai ne bus pamokymai – aš tiesiog dalinuosi patirtimi, ką praleidau per save, per savo patirtį, ką galima išnaudoti“, - pirmąją knygą apibūdino V. Uspaskichas.

Iš Darbo partijos besitraukiantis jos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sako, kad didžiausia jo klaida - visišką pasitikėjimas žmonėmis, o geriausias pasiekimas - partijos sukūrimas.

„Aš galvoju, kad tą energiją, kurią eikvojau, maitinau oponentus, jie galėjo reklamuotis mano pagrindu ir auginti savo raumenis ir rinkėjus. Tai galvoju - kiek galima maitinti.(..) Taip, labai daug buvo išdavysčių, bet aš dabar galvoju, kad visi turi teisę klysti, daryti savo sprendimus ir pasirinkimus. Aš nenoriu vertinti žmonių - kiekvienas uždirbinėja sau gyvenimą ir karminių dalykų, kuriuos reikės nešti per šį gyvenimą“, - BNS trečiadienį sakė V.Uspaskichas.

Jis sakė, pasitraukimui specialiai pasirinko švenčių laikotarpį, kad būtų mažiau laiko aptarti jo sprendimą, tikisi mažiau sulaukti mažiau dėmesio.
Politikas sako, kad dabartinis partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis dirba aktyviai, bet jam trūksta kompetencijos, nes nesugeba priversti žmones dirbti komandinio darbo, o politikoje be komandinio darbo neįmanoma.

„Aš tik galiu palinkėti, kad partija augtų ir judėtų į priekį“, - sakė jis. Jis pripažino, kad Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė visiškai prarado įtaką ir tarybai pasakė, kad neišnaudojami partijos atstovų užimami postai.

Iš Rusijos kilęs V.Uspaskichas sakė nesigailintis, kad prieš daugelį metų atvyko į Lietuvą.

„Oi, nesigailiu - man patinka Lietuva ir jos žmonės. Lietuvoje aš gimiau iš naujo ir norėčiau padėti šitai visuomenei“, - teigė jis.

L. Graužinienė nėra tikra dėl Darbo partijos ateities

Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui palikus partiją, Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė nėra tikra dėl partijos ateities.

„Matysime... Tikėsimės, kad (partija) išliks. Šiandien man per sunku dar kalbėti apie tai. Nukelkime šią temą ateičiai“, - BNS trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Pasak jos, Darbo partiją V.Uspaskichas paliko tikėdamasis, kad tai bus naudingiau pačiai partijai.

„Aš daug nenoriu kalbėti, gerbiu Viktoro apsisprendimą. Tik noriu pasakyti, kad tokį žingsnį gali žengti tik labai stiprios valios žmogus. Jis yra labai daug padaręs partijai, mūsų žmonėms, visiems žmonėms. Jis tiesiog gebėdavo suprasti, padėti eiliniam mūsų partijos žmogui. Čia yra tikroji jo stiprybė - visa partija jį labai mylėjo“, - kalbėjo Seimo pirmininkė.

„Viktoro apsisprendimas nelengvas ir mums, ir pačiam Viktorui jis buvo labai ilgai brandintas“, - pridūrė ji.

Paklausta, ar V.Uspaskichas atsistatydino dėl to, nes tikisi palankesnio sprendimo vadinamojoje Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje, L.Graužinienė sakė „nenorinti eiti į detales“.

„Čia yra smulkios, šalutinės detalės. Viktoras pats yra stiprus žmogus ir jis tikrai kovos už savo tiesą, eis iki Europos teismų, jeigu reikės“, - teigė ji.

Darbo partijos tarybos posėdis

Paskutinis Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos posėdis įvyko gruodžio 16 d., sprendimą planuojama skelbti 2016 m. vasario 1 d.

Lietuvos apeliacinis teismas gali arba palikti galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, arba jį keisti.

Vilniaus apygardos teismas 2013 m. V. Uspaskichui yra skyręs 4 metų laisvės atėmimo bausmę, Vitalijai Vonžutaitei – 3 metų, Marinai Liutkevičienei – 1 metų, o Vytautui Gapšiui – per 10 000 eurų dydžio bauda.

Baudžiamoji byla juridinio asmens Darbo partijos atžvilgiu nutraukta juridiniam asmeniui pasibaigus po reorganizavimo. V. Vonžutaitės byla išskirta į atskirą, nes moteris dėl sveikatos būklės negalėjo dalyvauti teismo posėdžiuose.

V. Uspaskichas neseniai buvo parašęs laišką Europos Parlamento nariams, kuriame Lietuvą ir visą Europos Parlamentą apkaltino veidmainyste.

Politiniuose užkulisiuose svarstoma, ar V. Uspaskichas ryžtųsi atlikti laisvės atėmimo bausmę, jei tokia būtų skirta. 2006 m. V. Uspaskichas yra pasitraukęs iš Lietuvos ir Rusijoje pasiprašęs politinio prieglobsčio, bet 2007 m. rugsėjį grįžo į Lietuvą.

Politologas: V.Uspaskichas tikisi palankesnio sprendimo byloje

Darbo partijos įkūrėjas V. Uspaskichas traukiasi iš partijos, nes tikisi palankesnio sprendimo „juodosios buhalterijos“ byloje, sako politologas Mažvydas Jastramskis.

Mažvydas Jastramskis
„Tai yra tam tikras žaidimas tikintis, kad tas nuosprendis bus švelnesnis. (...) Čia yra akivaizdžiai demonstruojama, kad aš sudedu ginklus, ir aš nebedarysiu problemų, ir išeisiu pro galines duris“, - BNS trečiadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius M. Jastramskis.

Jis taip pat teigė, kad tai sustiprins įspūdį, jog Darbo partija „iš tikrųjų“ perduodama jos pirmininkui Valentinui Mazuroniui.

Politologas sakė, kad paskutinius kelerius metus V.Uspaskichas politikoje nedalyvavo aktyviai ir todėl jo išėjimas iš Darbo partijos neturėtų keisti partijos reitingų.

„Esminis Darbo partijos reitingų kritimas buvo 2012 metais, kai buvo nuosprendis byloje, ir nuo tada jie nebekyla“, - sakė M.Jastramskis.

V.Uspaskichas įkūrė Darbo partiją 2003 metais ir iki 2013 metų buvo jos pirmininkas. 2008-2009 metais jis buvo Seimo nariu, opozicinės Darbo partijos frakcijos pirmininkas. 2009 metų birželį politikas išrinktas į Europos Parlamentą.

Seimo nariu V.Uspaskichas dar kartą buvo išrinktas 2012 metais ir tapo valdančiosios Darbo partijos frakcijos seniūnu. 2014 metais jis vėl tapo Europos Parlamento nariu, kuriuo yra iki šiol. 2015 metais politikas tapo Darbo partijos garbės pirmininku.

Daugiau nei prieš dvejus metus – 2013 metų liepos 12 dieną – už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą buvusiam Darbo partijos vadovui V.Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui – per 10 tūkst. eurų baudą. Buvusi partijos buhalterė Marinai Liutkevičienė tuomet nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme. Kartu nuteistai parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Dabar jos byla išskirta į atskirą, nes moteris dėl sveikatos būklės negali dalyvauti teismo posėdžiuose.

Pirmos instancijos teismo sprendimą apskundė tiek nuteistieji, tiek prokuratūra. Prokuroras apeliacinio teismo siūlo bausmes griežtinti, kaltinamieji prašo juos išteisinti, teigdami, kad tai politinė byla.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) pajamų ir 23 mln. litų (6,6 mln. eurų) išlaidų.