Darbo partijos (DP) baudžiamoji byla dėl galimų finansinių machinacijų – jau ant finišo tiesiosios. Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas išklausė kaltinamųjų paskutinių žodžių ir išėjo rašyti nuosprendžio. Jis bus paskelbtas liepos 12 d.

Stebėti teisiamų „darbiečių“ ir jų buvusios finansininkės paskutiniojo žodžio susirinko pilna didžioji teismo salė žiūrovų, tarp jų – dalis parlamentarų. Tuo metu šalia teismo esančioje Lukiškių aikštėje susirinko apie pusė tūkstančio žmonių, protestuojančių prieš esą neteisėtą DP (leiboristų) persekiojimą.

Pirmasis su paskutiniu žodžiu į teismą kreipėsi Viktoras Uspaskichas, kurį prokuroras Saulius Verseckas siūlė pripažinti kaltu ir nuteisti šešeriems metams kalėti.

„Per visą savo baigiamąją kalbą prokuroras taip ir nesugebėjo parodyti nė vieno dokumento, kuris galėtų patvirtinti apie partijos vadovybės juodąją buhalteriją“, – sakė V. Uspaskichas.

DP lyderis aiškino, kad jo vadovaujama partija šalyje sukūrė daug darbo vietų ir piktinosi, jog buvo apkaltintas tėvynės išdavimu.

„Su tokiais kaltinimais galite išprovokuoti neramumus valstybėje“, – aiškino V. Uspaskichas, pažymėjęs, jog dėl „baisių kaltinimų“ nukentėjo 10 tūkst. Lietuvos žmonių.

Seimo narys pažymėjo, kad gali kliūti ir bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui. „Prie teismo galite sulaukti daugiatūkstantinių minių“, – kalbėjo jis.

V. Uspaskichas savo kalboje piktinosi valstybės politika ir aiškino, kaip jis priešinosi šaliai nepalankiems sandoriams, tačiau, pasak jo, tikrųjų nusikaltėlių prokurorai negaudė, o bylas numarino savo stalčiuose.

„Mažeikių naftos" privatizacija buvo didelė išdavystė, o jūs, prokurorai, pasislėpėte kabinetuose“, – pareiškė jis.

Atnaujinta 9.44 val.: V. Uspaskichas aiškino, kad Lietuvoje nė vieno objekto „nepaėmė už privatizacinius čekius“, o pats sukūrė 4 tūkst. darbo vietų be valstybės pagalbos, jau sumokėjo pusantro milijardo litų mokesčių. „Ar tai grėsmė nacionaliniam saugumui?“ – klausė V. Uspaskichas.

„Gal ir prezidentę apkaltinsime grėsme nacionaliniam saugumui?“ – kalbėdamas apie sandorius energetikos srityje sakė jis.

DP įkūrėjas gyrėsi, kad yra prisidėjęs atstatant katalikų bažnyčias, su žmona yra įkūręs labdaros fondą, ne vienerius metus organizuoja ledų šventes, kuriose dalyvavo virš 80 tūkst. žmonių. „Mes tai darome žmonėms, ne jums“, – nuoskaudą dėl prokuroro kaltinimų reiškė kaltinamasis.

Prokuroro užgauliojimai neliko nepastebėti – teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Pranytė-Zalieckienė kaltinamojo paprašė kalbėti teismui, o ne prokurorui, ir tai, kas yra susiję su jam pateiktais kaltinimais.

Atnaujinta 9.55 val.: V. Uspaskichas tvirtino, kad jam ir DP iškelta byla turi būti grąžinta prokurorams arba nutraukta. Maža to, jis įsitikinęs, jog prokuroras turi nusiųsti oficialų atsiprašymą į Europos Parlamentą (EP) – esą jeigu ne „melaginga“ prokuroro informacija, jis būtų išsaugojęs teisinę neliečiamybę.

„Arba turite įpareigoti  Vyriausybei išsiųsti atsiprašymą jų vardu – nebūtų tos informacijos, būčiau laimėjęs imunitetą EP“, – įsitikinęs jis.

Atnaujinta 10.02 val.: Nuo DP lyderio kliuvo ir buvusiai partijos iždininkei Nijolei Steponavičiūtei, kuri yra sutikusi bendradarbiauti su pareigūnais tiriant galimas partijos finansines machinacijas.

„Jos parodymai yra visiškai nenuoseklūs, – V. Uspaskichas pabrėžė, kad liudytoja buvo specialiai infiltruota į partiją. – Griežtai neigiu, kad esu matęs kokią nors N. Stepoanvičiūtės ruoštą ataskaitą“.

Atnaujinta 10.36 val.: V. Uspaskichui užkliuvo ir tai, kad teisme nebuvo apklausti visi liudytojai. „Sakyti, kad tai nepadoru? Kiekvieno žmogaus reikalas yra nepadorumas, bet teisme taip neturi būti“, – kaltinamasis darė prielaidą, kad jeigu būtų apklausti visi liudytojai, galbūt jie būtų prisipažinę, jog ikiteisminio tyrimo metu sakė netiesą ir „falsifikavo“ bylos duomenis.

V. Uspaskichas aiškino, kad partijos pirmininkas ne priima sprendimus, o juos tik vykdo.

„Matyt, įstatyminėje bazėje šioje vietoje yra nesusipratimų, ir juos reikia keisti, kaip išvengti dviprasmybės – Seimo narys negali užsiimti ūkine veikla, tačiau čia pat už ją privalo atsakyti“, – parlamentaro teigimu, UAB'o negalima lyginti su partine organizacija.

„Galbūt turėjau viską žinoti, bet nežinojau, tačiau nežinojau, kad nežinojimą galima traktuoti kaip nusikaltimo darymą – čia jau netinka, kad nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“, – sakė V. Uspaskichas.

Jis pažymėjo, kad taip ir nesuprato, kokia suma ir už kokį laikotarpį jam yra inkriminuojama.

„Kaip galima sakyti, kad V. Vonžutaitė organizavo ir buvo organizuotos grupės dalyvė, jeigu ji atsirado vėliau nei N. Steponavičiūtė – prokuroras neapsisprendžia dėl laiko, nusprendė išpūsti kuo didesnę sumą“, – tikino buvęs DP pirmininkas.

„Kas gi 2004 m. sausio 1 d. tvarkė buhalteriją, jeigu nebuvo V. Gapšio ir V. Vonžutaitės, – sakė jis. – Gerai, buvo V. Uspaskichas, bet kas kiti? Šitas faktas vaizdžiai rodo, kad tikėti tokiais dirbtinai sukurtais įkalčiais negalima. Pagal tokią logiką, jeigu mes surastume žudiką iš II pasaulinio karo, tai galėtume jam prikabinti visas to karo aukas. Kodėl jūs numatėte nubausti V. Vonžutaitę ir V. Gapšį – tai didžiulis melas iš prokuroro pusės, jūs iš anksto klastojate duomenis. Galite bausti mane, bet taip nereikia falsifikuoti duomenis“.

V. Uspaskichas piktinosi, kad niekas teisme net nesiaiškino, kodėl byloje minimas asmuo „V. U.“ yra būtent V. Uspaskichas, o ne kas kitas, tarkim Vilniaus universitetas.

„Su tokiu trumpiniu į mane niekas nesikreipė – nei V.U., nei Vadu, nors, pasak prokuroro, esą vėliau mane taip vadino“, – sakė jis.

Atnaujinta 10.59 val.: V. Uspaskichas prisiminė ir garsųjį slapta darytą įrašą tarp buvusio Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko Viktoro Dovidaičio ir buvusio Seimo nario Konstanto Ramelio, kai teisėjas esą prisipažino, jog DP bylą nagrinėjančiam teismui buvo daromas spaudimas iš Prezidentūros.

Pasak V. Uspaskicho, Prezidentūra paneigė, kad kišosi į DP bylą ir tuo reikia tikėti.

„Ir aš tuo tikiu, gerbiami teisėjai, bet jeigu aš pasakau, kad to nedariau, manimi niekas netiki – už kitų kalbas ir veiksmus nesiruošiu atsakinėti“, – tvirtino jis.

Atnaujinta 11.28 val.: Paskutiniame žodyje V. Uspaskichas pareiškė, kad netikintis, jog bus priimtas teisingas nuosprendis.

„Aš seniai žinojau, kad jums tiesa nereikalinga, nes ne jūs pradėjote šios bylos tyrimą, o VSD pagal konkurentų užsakymą“, – jis pabrėžė, jog net prezidentas Valdas Adamkus savo knygoje užsiminė, kaip bandė įtakoti DP bylą.

„Jums reikėjo V. Uspaskicho galvos“, – buvo kategoriškas kaltinamasis.

Parlamentaras taip pat piktinosi, už DP bylos tyrimą VSD pareigūnai gavo apdovanojimus, nors nuosprendis dar net nepriimtas. „Negalvoju, kad jums reikalingi apdovanojimai, juoba mūsų sąskaita“, – sakė jis.

Atnaujinta 11.40 val.: V. Uspaskichas tikino, kad kaltinamųjų suole sėdintys parlamentarai V. Gapšys ir V. Vonžutaitė yra šventieji, palyginus juos su buvusia finansininke N. Steponavičiūte ir būstinės darbuotoja Virginija Jagminaite. Beje, pasak kaltinamojo, V. Jagminaitė byloje figūruoja tik viename epizode, nors DP atidirbo net pusantrų metų.

„Jeigu jūs galvojate, kad esu kažkoks supermenas, skraidantis betmenas, tai netiesa – esu normalus žmogus, o prokuroras nori man priskirti tiek darbų, kiek neįmanoma atlikti“, – Seimo narys neslėpė, jog vykdavo į įvairius partijos renginius ir kartu su partiečiais dainuodavo ant scenos.

„Ir gana profesionaliai“, – patikino jis.

„Šiandien skirtingai nuo kitų demokratinių pamatų turinčių valstybių Lietuvoje rinkimai praeina kaip laidojimo ceremonija, net gėda užsienyje pasakyti, kad pas mus rinkimai, – kalbėjo V. Uspaskichas. – Įsivaizduokite, ar kas norės skaityti nemokamą laikraštuką, eiti į nemokamą koncertą ar suvalgyti sausainuką, kai keliamos tokios bylos ir tai įvardijama kaip papirkinėjimas. Negalima taip žeminti savo žmonių, reikia gerbti. Nejaugi galvojate, kad už kažkokį sausainiuką žmogus parsiduos – visose ES valstybėse rinkimai yra šventė“.

Aiškindamas, kodėl dovanojo dienraštį „Respubliką“, buvęs DP pirmininkas tvirtino, kad taip norėjo, jog rinkėjus pasiektų objektyvi nuomonė apie partijos veiklą.

Atnaujinta 12.18 val.: DP pirmininkas taip pat pažymėjo, kad po DP susijungimo su leiborastais negali būti teisiama jau likviduota partija.

„Mano tarnystė žmonėms yra nuoširdi, tai įrodžiau savo darbais ir faktais“, – teisme tikino jis.

Atnaujinta 12.56 val.: Paskutiniam žodžiui besiruošiantis DP (leiboristų) pirmininkas V. Gapšys žurnalistams sakė, kad jo kalba bus gerokai trumpesnė nei V. Uspaskicho.

„Jau pirmajame tome yra mane išteisinantys įrodymai – yra nurodyta, kad ne aš daviau nurodymus dėl bet kokių buhalterinės apskaitos veiksmų, tai patvirtina N. Steponavičiūtės ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai 2006 m. gegužės 26 d. Ji pasakė, kad ne V. Gapšys davė nurodymus nei dėl telekomo sąskaitų, nei dėl kuro, atitinkamai iš bylos medžiagos turės būti pašalintos dar bent dvi deklaracijos, kuriose išvis nėra mano parašo ir jų neturėjau pasirašyti, nors prokuroras jas įtraukė prie mano kaltinimo. Manau, neišvengiamai, objektyvūs faktai rodo, kad mano parašo ten nėra ir jo ten neturėjo būti. Prokuroras turės pripažinti, kad šie faktai turės būti pašalinti iš baudžiamosios bylos ir atitinkamai nėra nė vienos deklaracijos, nė vieno dokumento, kuriuo aš kaltinamas, kad iki 2006 m. gegužės 17 d., kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, jog pasirašiau, pateikiau ar dar kažkaip suklaidinau valstybės institucijas. Todėl kaltinimai man turės būti panaikinti“.

V. Gapšys pažymėjo, kad naujoji partija – DP (leiboristai) – negalės būti nuteista, nes naujam judėjimui nėra pateikti jokie kaltinimai.

„Šioje byloje nėra DP (leiboristų) atstovo, yra atstovė, kuri paskirta atstovauti DP, todėl mūsų partija niekuo nėra kaltinama, – sakė jis. – Lygiai taip pat kaip ir mirusio žmogaus atveju, jeigu tėvas ir motina turėjo vaiką, tai nereiškia, kad tas vaikas, jeigu jis yra raudonplaukis ir panašus į tėvą, tai jis perima tėvo baudžiamąją atsakomybę, o jeigu baltaplaukis – perima motinos baudžiamąją atsakomybę. Kiekvienas teisininkas puikiai supranta, kad tokiu būdu baudžiamoji atsakomybė nepereina, jeigu nori prokurorai pateikti kažkokį kaltinimą, jie turėtų būti pateikiami kaip ir kiekvienam kitam juridiniam ar fiziniam asmeniui“.

Atnaujinta 13.22 val.: Kad DP (leiboristai) negali būti nuteisti, kalbėjo ir V. Uspaskichas, pažymėjęs, jog norint nuteisti naują juridinį asmenį teismas turėtų bylą grąžinti prokuratūrai.

„Specialistai konstatavo, kad nėra ir teisinio, ir faktinio pagrindo DP (leiboristai) baudžiamajai atsakomybei, nes teisminio proceso metu pasikeitus aplinkybėms, susijungus partijoms DP nustojo egzistuoti ir buvo išregistruota iš juridinių asmenų registro“, – teismui sakė buvusios partijos įkūrėjas.

Pasak jo, teismas neturi teisinio pagrindo kalta pripažinti DP (leiboristų), nes ji nedalyvavo padarant DP inkriminuojamą nusikalstamą veiką – už tai atsakyti gali tik nusikaltimą padaręs asmuo, o jo jau nesant, byla turi būti nutraukta.

„Suprantu, kad pagrindinis prokuroro siekis buvo uždaryti DP, jis to neslėpė dalydamas interviu ir į kairę, ir į dešinę, – sakė V. Uspaskichas. – Retorinis klausimas: kaip jis išreikalaus tokią didžiulę sumą uždaręs partiją? Jeigu būtų neuždaręs, mes būtume visi išėję iš partijos, nesvarbu, kokios sumos prašytų prokuroras ir kokią priteistų teismas, ta suma būtų palikta. Mes žaibiškai nusprendėme sukurti naują partiją, dabar DP neegzistuoja, mes patys sau pritaikėme griežčiausią bausmę, ją uždarėme. Ne V. Uspaskichas tai nutarė, nes jis neturi tokios teisės, o partija, turinti 17 tūkst. narių, nusprendė savo suvažiavime“.

V. Uspaskichas aiškino, kad valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras S. Verseckas esą užpyko, jog negalėjo prisiimti laurų dėl partijos uždarymo, todėl „iš pykčio prašo nepamatuotos mums, kaip fiziniams asmenims, bausmės“.

Atnaujinta 13.43 val.: „Aš visuomenėje esu jau nuteistas“, – kreipdamasis su paskutiniu žodžiu sakė V. Uspaskichas. Tiesa, jis vis dėlto prisipažino dar turįs vilčių, kad teismas priims teisingą nuosprendį.

„Tokia bausmė, kokią man pasiūlė prokuroras, yra neadekvati, nes teismų praktika rodo, kad už aplaidumą dažniausiai skiriama bauda, bet mano atveju net ir piniginė bausmė būtų per griežta, juoba ką man teko išgyventi per šį laikotarpį ir kokią bausmę jau teko atlikti“, - sakė buvęs DP lyderis.

„Man vieninteliam buvo pritaikytas namų areštas, rekordinis piniginis užstatas, kuris man jau kainavo daugiau kaip 200 tūkst. Lt, bet ar kas pamatė, kad V. Uspaskichas nekaltinamas savanaudiškumu“, – Seimo narys linkėjo niekam nepatirti to, ką patyrė per pastaruosius metus.

„Esu dėkingas, kad Jūs jau apgynėte politinių partijų reorganizavimą ar jų teises reorganizuotis“, – kreipdamasis į teisėjus sakė jis.

„Aš stoviu čia, nes esu teisus, nesu nusikaltėlis, esu žmogus, kuris gali klysti, bet tikrai ne nusikaltėlis, nors tikrai turėjau visas galimybes nestovėti čia – laikau save kaltu už netinkamą organizavimą, bet pripažinti, kad darau nusikaltimą, tai ko nebuvo... – sakė V. Uspaskichas. – Turiu prisipažinti, dėl ko esu kaltas. Tikrai, gerbiama kolegija, matydamas visą visumą, dabar galiu pripažinti, kad galėjau dėmesingiau žiūrėti į partijos pirmininko pareigas... Vis tik galėjau būti atidesnis, rūpestingesnis ir mažiau patiklus, gailiuosi ir ateityje būsiu atidesnis“.

Atnaujinta 13.50 val.: „Galite mane sušaudyti, įkalinti iki gyvos galvos, uždaryti į areštinę, bet iki paskutinės gyvenimo akimirkos neisiu į sandorį su savo sąžine, nekęsti savęs yra kančia – nepripažįstu prokuroro sukurptos istorijos, kaip ir niekada nepripažinsiu, jog saulė kyla ir leidžiasi, nes saulė visada šviečia“, - baigdamas kalbą sakė V. Uspaskichas.

Atnaujinta 13.58 val.: Seimo narės V. Vonžutaitės paskutinysis žodis buvo trumpas, bet konkretus – moteris prašė ją išteisinti.

„Noriu paprašyti objektyviai atidžiau atsižvelgti į aplinkybes, man ši byla asmeniškai kainavo labai daug nervų ir sveikatos, kas jau prilygsta bausmei“, – sakė parlamentarė.

V. Vonžutaitė aiškino, kad dirbdama DP būstinėje pasitikėjo finansininkėmis ir tai buvo jos klaida. „Iš šios bylos supratau, kad reikia atsakingai žiūrėti į visus darbus“, – sakė ji.

Moteris pabrėžė, kad jos gyvenimas paskutiniaisiais metais labai pasikeitė – ji sukūrė šeimą, buvo išrinkta į Seimą, ateityje norėtų susilaukti daugiau vaikų. „Prašau mane išteisinti, esu tikra, kad nesu padariusi jokios nusikalstamos veikos“, – teismui sakė ji.

Atnaujinta 14.13 val.: DP (leiboristų) pirmininkas V. Gapšys paskutiniame žodyje pabrėžė, kad teismas priims sprendimą, kuris nulems jo ateitį. „Manau, šie septyneri metai man yra pakankama bausmė už prielaidas, nes priimant nuosprendį reikia turėti faktus“, – sakė jis.

Teisiamas Seimo narys pažymėjo, kad nepadarė jokios nusikalstamos veikos, nes 2004-2006 m. nebuvo už DP buhalteriją ir niekam nedavė jokių nurodymų daryti nusikaltimą.

V. Gapšys pažymėjo, kad nenori laukti apeliacinės instancijos teismo – tikisi, jog Vilniaus apygardos teismas priims teisingą nuosprendį. „Manau, gyvenu teisinėje valstybėje ir teisėjai gerbia Konstituciją“, v sakė jis.

Atnaujinta 14.20 val.: Buvusi partijos buhalterė Marina Liutkevičienė paskutiniame žodyje sakė, kad pripažįsta kaltinimus dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo, tačiau kategoriškai neigia kaltinimus sukčiavimu.

„Noriu,kad viskas greičiau pasibaigtų“, – sakė ji.

„Per visus šiuos metus neišgirdau nė vieno realaus įrodymo, kad prisidėjau prie juodosios buhalterijos vedimo, tai darė kiti asmenys – N. Steponavičiūtė, V. Jagminaitė“, – moteris prašė paskirti kaip įmanoma švelnesnę bausmę, tačiau nesusijusią su laisvės atėmimu.

„Dėl padarytos veikos nuoširdžiai gailiuosi“, – sakė ji.

DP kaip juridiniam atstovui atstovaujanti advokatė prašė bylą nutraukti, nes partijos jau nėra. „Išregistravus partiją atsakomybė negali pereiti kitam asmeniui“, - pabrėžė teisėja.

Atnaujinta 14.21 val.: Išklausęs paskutiniųjų žodžių teismas išėjo rašyti nuosprendžio – jis bus skelbiamas liepos 12 d. 13 val.