„Neseniai patikrinau statistiką, šiandien šalyje gyvena 1,4 mln. žmonių. Kur yra žmonės? Daugiau nei pusė žmonių paliko šalį. Ar galite įsivaizduoti situaciją, kai daugiau kaip pusė amerikiečių palieka Jungtinių Valstijų teritoriją? Tai būtų katastrofa“, - kalbėjo V.Putinas CBS televizijai interviu, kurį pirmadienį paskelbė Kremlius.

„Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad nutrūkę ryšiai, pirmiausia ekonomikoje, neigiamai paveikia visus mus, įskaitant Rusiją. Taigi esu giliai įsitikinęs, kad turėtume atsisakyti praeities fobijų, žvelgti į ateitį, ir, remdamiesi tarptautine teise, sukurti gerus kaimyniškus ir lygius santykius“, - sakė Rusijos prezidentus.

Šiuos neteisingus skaičius, esą Lietuvoje gyvena mažiau nei pusantro milijono žmonių, liepos mėnesį viešai transliuotame pokalbyje V.Putinui pasakė Karaliaučiaus srities gubernatorius Nikolajus Cukanovas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena 2,9 mln. žmonių.

Kritikuoja planus sujungti Baltijos šalių ir Vakarų Europos elektros sistemas

Tame pačiame interviu V. Putinas taip pat kritikuoja Baltijos šalių siekį integruotis į Vakarų Europos elektros sistemas, sakydamas, kad tai brangiai kainuos tiek Rusijai, tiek Europos Sąjungai.

V.Putinas teigė, kad Baltijos šalių bei Vakarų Europos elektros tinklų sinchronizavimas gali izoliuoti kai kurias Rusijos sritis.

„Tai reiškia, kad turėsime pertvarkyti sistemą, išleisti milijardus dolerių, taip pat ir mūsų Europos partneriai turės išleisti milijardus dolerių integruoti Baltijos šalis į jų energetikos tinklą. Kam? Jei iš tiesų siekiame bendro darbo ir integracijos, ne tik žodžiais, bet ir darbais, kokia viso to prasmė? Ir taip yra daugelyje sričių - jie sako viena, o daro kita“, - kalbėjo V.Putinas interviu, kurį paskelbė Kremlius.

Analitikai pripažįsta, kad dėl Baltijos šalių ketinimų integruotis į Europos elektros tinklus Rusijos Karaliaučiaus sritis gali būti izoliuota, o tai gali dar padidinti įtampą santykiuose su Maskva.

Šiuo metu Baltijos šalių elektros sistemos vis dar dirba sinchroniškai su Rusija ir priklauso vadinamajam BRELL žiedui, kuris jungia Baltarusiją, Rusiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą. Tai reiškia, kad dauguma pagrindinių Baltijos šalių sistemos parametrų yra centralizuotai valdomi iš Maskvos.

Siekdamos atsiriboti nuo Maskvos įtakos energetikoje, Baltijos šalys siekia tapti Europos elektros sistemos dalimi.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad sinchronizacija su kontinentine Europa sustiprins Lietuvos energetinį saugumą ir politinę nepriklausomybę.

ES dokumentuose yra patvirtinta, kad Briuselis ketina finansiškai remti priemones, kurios užtikrintų Baltijos šalių bei Vakarų Europos elektros tinklų sinchronizavimą ir po 2020 metų, kai pasibaigs dabartinė finansinė perspektyva.