Per JAV ir Rusijos žiniasklaidą praėjusią savaitę nuvilnijo žinia, kad dizaineris V. Putiną ant marškinėlių pavaizdavo kaip „taikos nešėją“ ir superherojų.

„Labai daug per žinias kalba apie V. Putiną, dėl jo didelė kontraversija. Pataupiau pinigų, suradau draugų ir pradėjau įgyvendinti idėją“, – DELFI sakė J. Kačinskis.

26-erių J. Kačinskis į JAV emigravo 2001 m. kartu su mama ir močiute. Niujorke jis baigė vidurinę mokyklą, Hartfordo universitetą. J. Kačinskis dizaino nestudijavo, patirties sėmėsi dizaino sferoje padėdamas draugams.

Julius Kačinskis
Praėjusią savaitę jis dviem savaitėms išsinuomojo vietą prekybai Niujorke. Dizainerio teigimu, per dieną parduodama 100-150 marškinėlių. 25 dolerius kainuojantys marškinėliai pirkėjams nepasirodė brangūs. Toliau jis verslą ketina plėtoti internetu. Jau kuriamas interneto puslapis, kuriame bus galima prekiauti darbais.

„Amerikoje daug rusų, kurie labai palaiko V. Putiną ir marškinėlius siunčia netgi į kitas valstijas – Floridą, Kaliforniją, Vašingtoną. Kai mus parodė per žinias, daug rusų pradėjo skambinti ir prašyti atsiųsti marškinėlius net į Australiją, Rusiją“, – sakė J. Kačinskis.

Pasak jo, idėja patiko Krymo regione gyvenantiems ukrainiečiams – esą jie marškinėlius siunčia draugams į Ukrainą. „Buvo ir negatyviai nusiteikusių žmonių, tačiau jie mūsų parduotuvėje ilgai neužtruko – išėjo, kai pamatė, kad mes nesame negatyviai nusiteikę prieš Ukrainą, propagandos nedarome. Mes, kaip menininkai, pasirinkome neutralius užrašus ant marškinėlių, stengėmės nieko nepykdyti“, – aiškino J. Kašinskis.

Ar logiška V. Putiną, į Ukrainą nusiuntusį kariuomenę, vaizduoti kaip taikos skleidėją?

„Aš suprantu iš jūsų pusės. Mes labiau bandėme naudoti V. Putino veidą – Vakaruose nuspręsta, kad jis agresyvus žmogus ir pasaulio lyderis. Bet mes jį rodome kaip supermeną – tai metafora – būdamas toks galingas žmogus, jis gali pakeisti pasaulį. Tačiau mes nesakome, kad jis taip daro. Mes į tai žiūrime metaforiškai“, – teisinosi pašnekovas.

Į klausimą, ar jam V. Putinas asocijuojasi su taika, J. Kačinskis atsakė apie prezidentą girdėjęs daug skirtingų nuomonių. Dizaineris pasakojo Niujorke turintis daug rusų draugų, kurie aiškina, kad Rusija nebando su niekuo kariauti. „Aš nelabai domiuosi politika, tai mano idėja, sujungta su metafora. Marškinėlius perkantys amerikiečiai į tai žiūri kaip į pokštą. Pirkėjas nusprendžia, jis už, ar prieš Putiną. Perka abi pusės. Mes į tai žiūrime iš verslo perspektyvos“, – kalbėjo J. Kačinskis.

Prieš porą metų išeivis lankėsi Lietuvoje. Jo tėvas, daug metų dirbęs teisėsaugoje ir krašto apsaugoje, gyvena Vilniuje. J. Kačinskis sakė su tėvu apie V. Putino marškinėlius kalbėjęs: šis sūnui pastabų neturėjęs.