V. Mazuronis pratrūko, reaguodamas į viešą R. Pakso pareiškimą, esą Aplinkos ministerija „neturėtų skubėti“ su nauju skalūnų dujų žvalgybos konkursu. Buvęs aplinkos ministras socialiniame tinkle „Facebook“ partijos lyderį tarp eilučių apkaltino dirbant priešiškoms valstybėms naudingą darbą.

„Skalūnų dujų paieška Lietuvoje yra bandymas turėti kiek galima daugiau alternatyvių energijos resursų mūsų valstybėje ir jaustis maksimaliai saugiems nuo galimų politinių Rusijos sprendimų šiuo klausymu. (…) Pozicija, kurią toliau gina Rolandas Paksas, yra nenaudinga Lietuvos valstybei, kam naudinga – nežinau, bet numanau“, - teigia V. Mazuronis.

R. Pakso siūlymus jis atvirai vadina absurdu. „Logika nesuprantama – nedarykime nieko, neieškokime nieko, negaminkime nieko, nes kažkam tai nepatinka ar gali nepatikti. Tai absurdas, jeigu ne blogiau“, - piktinasi eksministras.

Savo pareiškime R. Paksas ragina skalūnų klausimą padėti į stalčių penkeriems metams. „Skalūnų dujų gavybos perspektyvos gana miglotos dėl ribotos infrastruktūros, sparčiai augančių techninių iššūkių bei žalingo poveikio aplinkai. Taip pat keičiasi tarptautinis susidomėjimas skalūnų rinkų plėtra. Forsuojant konkursą, jis vėl gali pasibaigti nesėkme ir mūsų institucijų kompromitavimu. Manau, kad šiandien reikėtų skelbti ne konkursą, o moratoriumą skalūnams Lietuvoje bent iki 2020-ųjų metų“, - siūlo „tvarkiečių“ lyderis.

„Aš su ponu Paksu nedirbu“

V. Mazuronis DELFI patvirtino, jog kalbėdamas apie „numanomą“ naudą iš R. Pakso pareiškimų, pirmiausiai omenyje turėjo Rusiją.

„Tokia pozicija yra naudinga valstybėms, kurios prekiauja dujomis arba nafta. (…) Mums tai yra artimiausia Rusija, kadangi mes iš jos perkame“, - sakė politikas, pridurdamas, jog ir kitos naftos ir dujų eksportuotojos „nenori konkurentų“.

Pasak jo, R. Paksas savo viešu pareiškimu daro spaudimą aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui. „Manau, kad R. Pakso pareiškimas – tarsi nurodymas deleguotam ministrui. Ir manau, kad tas nurodymas yra nenaudingas Lietuvos valstybei“, - tęsė V. Mazuronis.

Paklaustas, ar tebemato galimybes dirbti su R. Paksu, europarlamentaras patikino nelaikantis savęs partijos lyderio komandos žmogumi.

„Aš su ponu Paksu nedirbu dabar“, - sakė V. Mazuronis, primindamas, kaip partijos kongrese buvo nušalintas nuo pirmojo vicepirmininko pareigų.

Partijos durimis V. Mazuronis ir toliau neskuba trenkti. Anot jo, tęsiasi „apmąstymų metas“, tačiau artėja ir šio periodo pabaiga.

R. Paksas: mano ir ministro nuomonės sutampa

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas iš DELFI sužinojo apie kolegos europarlamentaro pareiškimą ir pirmiausiai pasitikslino „kuris čia Mazuronis“. Išgirdęs, jog kaltinimus meta buvęs aplinkos ministras, jis teigė toleruojantis V. Mazuronio kritiką, tačiau nesuprantantis, kodėl jo pozicija dėl skalūnų vadinama prorusiška.

„Situacija visiškai pasikeitusi. Naftos kaina nukritusi. Daugelis skalūnų bendrovių tiesiog bankrutuoja. (…) Pagal vienokį ar kitokį požiūrį į skalūnus skirstyti politikus į provakarietiškus ar prorusiškus – tai, mano supratimu, yra absurdas, - atsikirto R. Paksas. - Šiandien skalūnų išgavimo technologija per daug pavojinga tokiam kraštui kaip mūsų. Tokia mano yra pozicija. Kitas žmogus gali kitokią turėti poziciją.“

Vis dėlto jis ragina V. Mazuronį laikytis „kolektyvo“ linijos. „Reikia elgtis, kaip nusprendžia kolektyvas. Jeigu, sakykim, partijos institucija – ar valdyba, ar prezidiumas, ar taryba – nusprendžia, kad darom šitaip, taip reikia ir daryti. O skirtingas nuomones aš toleruoju“, - aiškino R. Paksas.

Paklaustas, ar jo pozicija dėl skalūnų traktuotina kaip spaudimas dabartiniam aplinkos ministrui, pašnekovas tikino taip nemanantis, bet pripažino šį klausimą aptaręs su K. Trečioku ir netgi sulaukęs pritarimo.

„Čia yra jo nuomonė, - į V. Mazuronio priekaištus atsakė „tvarkiečių“ lyderis. - Aš pasiskambinau ir paklausiau, ar tai yra dabartinio aplinkos ministro nuomonė – kad reikia skelbti (skalūnų konkursą – DELFI). Jis man patvirtino, kad jis irgi laikosi priešingos nuomonės. Ir kad šita nuomonė atėjusi iš Geologijos tarnybos.“

DELFI primena, jog trintys „tvarkiečių“ gretose pirmadienį pasiekė naują piką. Iš partijos ir jos frakcijos Seime pasitraukė V. Mazuronio sūnus Andrius Mazuronis. „Tvarkiečių“ lyderiai atkerta, esą A. Mazuronis taip lieja pyktį dėl to, kad jis nebuvo pasiūlytas į vidaus reikalų ministro postą, kurį po korupcijos skandalo paliko „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas. Pasitraukus sūnui, V. Mazuronis trenkti partijos durimis kol kas neskuba.

Įtampos „tvarkiečių“ gretose netrūko ir kone visus praėjusius metus. V. Mazuronis atvirai kritikavo R. Paksą už tai, kad jis sumanė save kelti partijos kandidatu prezidento rinkimuose, nors vis dar nepakeisti nušalintajam prezidentui kandidatuoti draudžiantys įstatymai. Netrukus po šio kivirčo V. Mazuronis buvo „pažemintas pareigose“ partijos struktūroje ir neteko pirmojo vicepirmininko posto.