Tokią mintį parlamentarė iškėlė trečiadienį Seime vykusiame šešėlinės Vyriausybės ir konservatorių frakcijos posėdyje. Jame į konservatorių klausimus apie pabėgėlius ir jų integraciją atsakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Aš į pabėgėlius žiūriu ginekologo akimis – matėte, bėga jauni vyrai, jaunos moterys, tai jūs galvokite, kad šitas skaičius tuoj pat patrigubės. Aš jums garantuoju – šeimos paliktos ten, taigi atsiveš žmogus šeimą, gerai, gal čia mūsų santuokas sudarys, bet jis gali turėti po kelias žmonas. Krikščionys... Jūs suprantate, kiek valstybei gali dar papildomai kainuoti“, – nuogąstavo ilgametę patirtį turinti profesorė, gydytoja ginekologė V. M. Čigriejienė.

Politikės teigimu, žmonės, tarp jų profesoriai ir akademikai, kelia klausimą dėl pabėgėliams esą skiriamų 800 Lt ir 600 Lt tesiekiančių profesūros pensijų. Politikė klausia, kaip tą paaiškinti žmonėms.

Vyriausybė yra pritarusi, kad į Lietuvą pagal Europos Komisijos siūlomą planą būtų perkelti 1105 pabėgėliai iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos. Pagal Vyriausybės nutarimą, šie pabėgėliai į Lietuvą turėtų būti perkeliami iki 2017 metų gruodžio 31 dienos.

Metus turės kuratorius

A. Pabedinskienė konservatorius informavo, kad ministerija savo kompetencijos ribose priimti pabėgėlius pasiruošusi. Jos teigimu, ministerija su pabėgėliais dirba jau 10 metų, kasmet jų būdavo sulaukiama iki 100. Iš mūsų esą nori mokytis net latviai.

Ministrė paaiškino tvarką, kas laukia į Lietuvą atvyksiančių pabėgėlių. Pirmiausia jie iki trijų mėnesių praleis Ruklos pabėgėlių priėmimo centre. Ten pabėgėlis bus identifikuojamas, bus sprendžiami jo sveikatos klausimai ir mokoma lietuvių kalbos. Būdamas Rukloje, pabėgėlis gaus 71 EUR pašalpą maistui. Apgyvendinimas, drabužiai, transportas, sveikatos išlaidos atsieis apie 600 EUR per mėnesį – pabėgėlis šių pinigų negaus.

Iš Ruklos pabėgėlis vyks į konkrečią savivaldybę – ten gaus kuratorių ir bandys integruotis. Kuratorių paslaugoms pirkti bus skelbiamas viešas konkursas.

Ministerija ruošiasi bendradarbiauti su nevyriausybinėmis organizacijomis ir savivalda. Pasak A. Pabedinskienės, šeimos turės kuratorius, kurie „metus už rankos vedžioja“, o toliau turės suktis pačios – ieškoti darbo, integruotis į visuomenę. Kuratoriai suieškos būstą nuomai ir padės įsidarbinti.

A. Pabedinskienė neigė viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad ministerija savivaldybių prašo pabėgėliams skirti socialinį būstą – esą prašyta tik siūlymų dėl laisvo būsto bei laisvų darbo vietų.

A. Pabedinskienė pakartojo, kad pabėgėlių kvotų nė vienai savivaldybei nebus: su jomis kalbamasi tik dėl potencialių resursų. Net jei kurios nors savivaldybės meras pabėgėlių priimti nenori, jie, bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis, į savivaldybę bus atvežti.

Kritikuoja dėl komunikacijos: tokių pašalpų nemokės

Seimo narys, šešėlinės Vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas atkreipė dėmesį į komunikacijos problemą – Lietuvos žmonės mano, kad pabėgėliams bus mokama 600 EUR pašalpa. Ministrė patikslino, kad tokios sumos nebus išmokamos grynaisiais – tai pabėgėlio integracijai skiriami kaštai.

Pabėgėlių išlaikymo kaštai užkliuvo ir Sergejui Jovaišai – jis klausė, kaip paaiškinti, kad atvykėliui bus mokami 800 EUR, o Lietuvos gyventojai tegauna 200-300 EUR išmokas. S. Jovaišos teigimu, juokaujama, kad apsimoka bėgti iš Žemaitijos į Aukštaitiją ar atvirkščiai ir taip tapti pabėgėliu.

Buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys klausė, ar įsivaizduojame pabėgėlių mastą: jų milijonai ir jie vis plūsta. Politikas abejojo, ar pabėgėliams užteks skiriamos paramos ir aiškinosi, kokie bus realūs pabėgėlio išlaikymo kaštai.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius ministrės atsakymuose pasigedo aiškių planų – jis mato tik miglą. A. Kubilius perspėja, kad dėl nesklandžios pabėgėlių integracijos galima laukti valstybės masto problemų. A. Kubiliui pokalbis su A. Pabedisnskiene paliko neramų įspūdį.

„Matau labai daug praktinių problemų, kurios realiai gali iškilti. Aš nežinau tų organizacijų žmogiškų resursų pajėgumų, man atrodo, jie nėra tokie dideli, kad tikrai galėtų susitvarkyti, o klausimų iškils labai daug“, – perspėjo A. Kubilius. Politikas atkreipė dėmesį, kad kai kurios savivaldybės skelbia nenorinčios pabėgėlių, tuo metu Caritas tose savivaldybėse žada pabėgėlius priimti.