Konservatorių politikas šeštadienį dalyvavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų suvažiavime Vilniuje.

„Nereikia smulkinti tokio didelio atsivėrusio nelaimingo susiklostymo. Tai nėra atvejis, įvykis, tai atsiskleidimas to, kas yra mūsų gyvenime, kas mus ėda kaip kokia virusinė liga: nesąžiningumas, nedorybė savo pačių šalies atžvilgiu. Labai sunku pakeisti galvoseną, prie kurios tiek daug pripratę. Labai didelis atrodo dalykas, kai minimi šimtai tūkstančių. O jeigu būtų 10 tūkst.? O jeigu būtų 5 tūkst.? Apie ką jūs kalbat, ar ne? O reiktų suprast, kad kalbama apie tą patį. Nes jeigu kas nors įpranta imti po šimtą ar po tūkstantį, tai paskui šimto tūkstančių problema yra tik pagaus-nepagaus“, žurnalistams sakė V. Landsbergis.

Politikas sakė, kad rekolekcijas turi atlikti visi: ne tik visos partijos, bet ir visi žmonės, kurie galbūt davė ar ėmė kyšius kur nors savivaldybėje ar kitoje institucijoje.

„Nėra teisinga nusivilti visais, o didžiuotis savimi. Tie, kurie nusivylė politikais, tegul prisimena, kada paskutinį kartą davė kyšį administracijos darbuotojui, kur nors savivaldybėje, kai reikėjo sutvarkyti reikalą. O kitaip nesutvarkysi. Reiškia, jau užleista yra ta liga. Kad jau tu turi ją priimti kaip normą. Tai čia visi kalti“, - teigė V. Landsbergis.

Klausiamas, kokias klaidas yra padariusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, V. Landsbergis irgi turėjo, ką pasakyti: „Nereikia kratytis bendros visuomeninės atsakomybės už tokią padėtį, dvasinę, dorovinę padėtį, kurioje yra Lietuva. Mes irgi buvome. Gal mes jos nežlugdėm taip labai, kaip kai kurie kiti, bet mes nesustabdėm, gal nepajėgėm, bet ar tikrai stengėmės sustabdyti? Mes labai lengvai galime prisiminti ir savo klaidas“.

Pasiteiravus apie klaidas konkrečiai, politikas aiškino nenorintis būti suprastas kaip kritikuojantis savo politinę partiją.

„Turiu mintyse tam tikrus balsavimus konkrečiais, labai svarbiais Lietuvos išlikimui klausimais“, - teigė V. Landsbergis.

Kaip visuomenėje vykstančių procesų simptomą politikas vertino ir buvusio laikinojo Liberalų sąjūdžio pirmininko, europarlamentaro Antano Guogos viražus. Kaip žinoma, Specialiųjų tyrimų tarnybai paskelbus apie įtarimus, kad buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis galėjo priimti didelės vertės kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio, E. Masiulis pasitraukė iš partijos ir atsisakė Seimo nario mandato.

Laikinuoju vadovu tapo tuometinis pirmasis partijos vicepirmininkas A. Guoga. Tačiau politikas ėmė mėtytis dvejonėmis, kad su korupcija gali būti susijusi visa partija, siūlė keisti atsakingąjį sekretorių, norėjo visus tikrinti melo detektoriumi, kalbėjo apie bažnyčios statybas ir verslo perdavimą savo vardo labdaros fondui. Partijoje kilo iniciatyva A. Guogą šalinti iš Liberalų sąjūdžio, bet, galiausiai, pareiškęs, kad palaiko konservatorius, politikas pats pasitraukė.

„Ką aš čia turiu vertinti? Tarp kitko, tai yra dalis to simptomo, kaip ir tas simptomas, kuris atskleidė ligą“, - paklaustas apie A. Guogą sakė V. Landsbergis.

„Aš nenoriu kalbėti apie vieną konkretų atvejį, bet šitas įvykis taip pat skatina susimąstyti apie visumą. Ar nebuvo kitose partijose tokių atvejų, kai atsiranda aktyvus naujas žmogus, nežinia, kokių pažiūrų, nežinia, iš kur turintis daug pinigų, bet jis turi daug pinigų! Koks privalumas! Vėl tas pats nesveikas pingų kartos sindromas. A. Guoga nekaltas. Jis yra dalis šios sistemos“, - sakė V. Landsbergis.

Klausiamas apie Liberalų sąjūdžio „rekolekcijas“, V. Landsbergis teigė, kad jos turbūt nepakankamos, bet politikas sakė nenorintis šios partijos pastatyti į blogesnę padėtį nei kitų partijų: „Visoms reikia rekolekcijų“.

Rekolekcijos yra religinis terminas, reiškiantis dvasinio susikaupimo apeigas dažniausiai prieš didžiąsias šventes.