Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pastaruoju metu žadina politikų viltis: tai gali būti visų trokštama politinė jėga, kurios koalicijoje norės tiek kairieji, tiek dešinieji.

„Vilmorus“ reitingai rodo, kad jeigu rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, verslininko Ramūno Karbauskio vadovaujami valstiečiai ir žalieji surinktų 7,1 proc. balsų. R. Karbauskį palankiai vertina 42,7 proc. respondentų.

Tačiau G. Landsbergio senelis, konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis ne toks entuziastingas. Jo nuomone, reikia atidžiai stebėti, kokia bus valstiečių žaliųjų rinkimų programa. O ji gali visiškai priešinga konservatorių siekiams. Bent jau tokia buvo anksčiau.

„Man labai įdomu matyti, kaip ta partija suformuos savo programą, einant į Seimo rinkimus tai rimtas dalykas. Toje programoje turės būti atsakyta į klausimus, ar ji yra antieuropietiška, ar ne. Nes dabar ne vienoje Europos Sąjungos šalyje madinga būti prieš Europos Sąjungą. Kai kurie tokie išsišokėliai renka taškus. Tai pažiūrėsim, ar šita valstiečių partija – su S. Skverneliu ar be S. Skvernelio – bandys lošti šita korta, kuri būtų Lietuvai pavojinga“, - DELFI sakė V. Landsbergis.

2014 m. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga aktyviai dalyvavo referendumo rengime dėl žemės pardavimo užsieniečiams, nors tai prieštaravo Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą sutarčiai. Šioje referendumo rengimo akcijoje aktyviai dalyvavo Pranciškus Šliužas, kuris nepriklauso partijai, nors kaip nepartinis kandidatas dalyvavo su valstiečiais žaliaisiais 2012 m. Seimo rinkimuose.

„Referendumas nepavyko, žemės pardavimas užsienio piliečiams buvo įteisintas, tačiau taip suvaržytas, kad net ir patys lietuviai sunkiai gali įvykdyti visas būtinas sąlygas“, - teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Tomas Janeliūnas.

Buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius yra sakęs, kad R. Karbauskio verslas uždirba didžiulius pelnus iš monopolizuoto Rusijoje pagamintų trąšų importo ir kad jo priešinimasis Visagino atominei elektrinei, žemės pardavimui užsieniečiams ar skalūnų dujų žvalgybai Lietuvoje keistai sutampa su Rusijos interesais.

V. Landsbergis referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams yra pavadinęs klasta prieš mūsų buvimą Europos Sąjungoje.

T. Janeliūnas atkreipia dėmesį ir į tai, kad valstiečių žaliųjų europarlamentaras Bronis Ropė ir partijos vicepirmininkas Tomas Tomilinas nepritaria JAV ir Europos Sąjungos Transatlantinės prekybos sutarčiai, pastarasis, anot politologo, aktyviai priešinosi skalūnų dujų žvalgybai ir „šioje kovoje nevengė patirties semtis iš Latvijos rusų partijų narių, kurie į savo renginius kviesdavosi tiek T. Tomiliną, tiek socialistą Algirdą Paleckį“.

B. Ropė yra aiškinęs, kad pasirašius sutartį tarp JAV ir Europos Sąjungos pablogės gyvenimas kaime ir žemės ūkyje, labiausiai baiminamasi, kad Europos rinką užplūs genetiškai modifikuoti produktai.

„Aš turėčiau daugiau žinoti apie įvairius aspektus, bet priešinimasis JAV ir Europos prekybos sutarčiai tikrai yra Vladimiro Putino interesas. Man būtų gaila, jei jie nueitų tuo keliu“, - sako V. Landsbergis.

Jis tik pridūrė turintis vilčių, jog valstiečiai žalieji „galvos savo galva“.

„Tad „auksinė partija“ nėra tokia jau švelni ir pūkuota. Augant jos ambicijoms gali stiprėti ir iki šiol po partijos provincialumu slėpęsi keistuoliai ar neaiškių interesų veikėjai“, - sako T. Janeliūnas.