Konstitucinis Teismas pažymėjo, jog Lietuvoje negali būti daromos Europos Sąjungos narystės įsipareigojimus paneigiančios Konstitucijos pataisos, jeigu tauta referendumu nėra pritarusi išstojimui iš šios organizacijos.

„Štai, čia paminėtas pavojingasis referendumas, kuriame galų gale Konstitucinis Teismas pasakė tai, ką mes bandėme sakyti ir anksčiau, o referendumo šalininkai bandydavo išsisukinėti, kad čia ne taip, ne prieš Europos Sąjungą. Aišku, kad prieš Europos Sąjungą, tai prieš mūsų sutartį. Kitaip sakant, mes pažeidžiame mūsų sutartį. Bet tie propagandistai dar bandydavo sakyti: tai dar neaišku, ar mus išmes? Gal neišmes iš Europos Sąjungos, gal kaip nors kitaip būsime apsijuokę, būsime žeminami, neteksime tam tikrų Europos Sąjungos paramos būdų? Tai ne vien finansinė paramą, tai ir politinė parama“, - šeštadienį vykusiame konservatorių tarybos posėdyje kalbėjo V. Landsbergis.

Politikas juokavo, kad apsimetantieji kovojantys už tautos interesus net žodį „tauta“ rašo iš didžiosios raidės, nors „kaip žinome, pusė Lietuvos gyventojų neina į rinkimus ir nebalsuoja“.

„Bet galų gale referendumo klasta yra įvardinta, kad tai yra referendumas prieš mūsų buvimą Europos Sąjungoje ir tegul dabar ten ponas Pranciškus Šliužas su Algirdu Paleckiu ir su Juliumi Panka ginčijasi su Konstituciniu Teismu, kad jie už Europos Sąjungą“, - teigė politikas.

P. Šliužas yra referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims iniciatyvinės grupės narys. Ši grupė sugebėjo surinkti reikiamą kiekį parašų inicijuoti referendumui, tačiau dalis jų buvo su neesminiais trūkumais, todėl Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) buvo leidusi trūkumus per tam tikrą laiką ištaisyti. 

Kartu su referendumu dėl žemės pardavimo, iniciatyvinė grupė siūlė sumažinti reikalavimus norintiems surengti referendumą Lietuvoje. Šiuo metu norint inicijuoti referendumą, reikia surinkti 300 tūkst. piliečių parašų, tačiau šią kartelę norima nuleisti iki 100 tūkst.

Panašiai kaip V. Landsbergis, apie referendumą kalbėjo ir konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

„Po vakarykščio Konstitucinio Teismo išaiškinimo turime labai aiškiai pasakyti, kad taip vadinamu žemės referendumu pateikiama Konstitucijos pataisa dėl žemės nepardavimo Europos Sąjungos piliečiams referendume gali būti svarstoma tik kartu su kita Konstitucijos pataisa, kurioje būtų pasakyta, kad mes išstojame iš Europos Sąjungos. Štai kokia yra vakarykščio Konstitucinio Teismo išaiškinimo esmė“, - teigė A. Kubilius.

Kodėl konservatoriai bijo Rusijos?

Kalbėdamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdyje V. Landsbergis taip pat atsakė į juokavimus, esą konservatoriai nuolat bijo Rusijos.

„Tai pažiūrėkime, ką Rusija daro Gruzijoje, ką daro Ukrainoje ir ar verta bijoti tokių veiksmų? Gal neverta, gal tai fine, tegul daro ir su mumis, tegul ateina, prievartauja, paperka, sujaukia? O ko čia bijoti? Gal gerai bus po tokių šeimininkų kaip ponas Vladimiras Putinas. Geras vyras, ar ne?“ - juokėsi V. Landsbergis.

Pasak konservatoriaus, dabartinė Rusijos valdžia yra atvirai antidemokratinė ir atvirai antieuropietiška. Anot V. Landsbergio, kažkada buvo žaidžiama taip, esą priešas yra Jungtinės Valstijos, o Europa šiek tiek geresnė.

Jo teigimu, Europą buvo bandoma pritraukti į Rusijos orbitą per berlusconiuss ar schröderius, bet „Europa nepateisino pono V. Putino vilčių, net pabandė nuskriausti Rusiją viliodama tokias, Rusijos požiūriu „nestabilias“ buvusios Rusijos gretimas valstybe, kurios gali būti suvedžiotos Europos“.

Mato dvi partijos kryptis

Kadangi V. Landsbergis kalbėjo po partijos lyderio A. Kubiliaus kalbos, tai nepraleido progos pakritikuoti konservatorių lyderio, esą dėl visų blogybių kalti politiniai oponentai. A. Kubilius savo kalboje gyrė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatų sąrašą, kad jame nėra vienmandatininkų ir merų, nes šie įsipareigojo rinkėjams dirbti Lietuvoje.

„Tuo skiriamės nuo mūsų klegų socialdemokratų, kurių sąraše ir būsimieji prezidentai, ir vienmandatininkai. Toks vaizdas, kad visi nori evakuotis kuo greičiau į Briuselį, nes čia labai nesiseka dirbti“, - sakė A. Kubilius.

„Papildysiu, kad ne vien tie, kurie yra valdžioje, kalti dėl visokių neigiamų dalykų. Mes turime nepamiršti ir savo atsakomybės už ankstesnį laiką ir kai kada už dabartinį elgesį. Jeigu mūsų partijoje būtų nuolatinis monitoringas, vertinantis balsavimą Seime, visokias kitokias akcijas, ne akcijas bei pasisakymus, kurie ne visada yra patys geriausi, tai mes atseit mažiau klaidų darytume. Viena iš klaidų yra tam tikras pasinešimas į neklaidingumą ir visų negerovių priskyrimas politiniams oponentams. Kitaip sakant jeigu jų nebūtų ir mes įstengtume juos nušluoti, tai jau tada Lietuva klestėtų mūsų valdoma. Tą labai lengva pajuokti“, - A. Kubiliui paprieštaravo V. Landsbergis.

Kalbėdamas apie partiją, konservatorių patriarchas sakė vis dar matantis dvi kryptis: vertybinę-idealistinę ir pragmatinę-karjeristinę. Pasak jo, gal tai ir nėra blogai, bet tai reikia matyti ir aiškiai įvardinti.