Užupio Respublikos šventė prasidėjo nuo eitynių. Kariniai sunkvežimiai apsuko ratą Užupio gatvėmis ir savo keleivius, margais karnavaliniais kostiumais vilkinčius dalyvius, išleido Užupio, Malūnų ir Paupio sankryžos aikštėje, prie balta skraiste uždengtos angelo skulptūros.

Ir aikštė, ir gatvės buvo sausakimšos. Užupio Respublikos prezidentas Romas Lileikis, Vilniaus meras Artūras Zuokas, Užupio fanatikas menotyrininkas Saulius Pilinkus ir Užupio angelo autorius skulptorius Romas Vilčiauskas vos prasibrovė prie tribūnos, nuo kurios turėjo sakyti kalbas.

Sveikinimai

Užupio Respublikos prezidentas Lileikis priminė: "Užupis toks mažas, tačiau jame visiems užtenka vietos. Esu laimingas, kad gyva ta versmė, kad gyvas tas Vilnios akmuo, į kurį remiasi mūsų namai".

Užupio Respublikos pilietis sostinės meras Zuokas teigė, kad geros valios simbolis Užupio angelas - dovana Vilniui, Lietuvai, Europai ir pasauliui. "Mūsų šalį pagerbė Japonijos, JAV, Gruzijos, Belgijos, Estijos, Rumunijos ambasadoriai Lietuvoje", - pranešė apie renginyje dalyvavusius užsienio šalių diplomatus Pilinkus.

Prie mikrofono priėjęs JAV ambasadorius Johnas F.Tefftas, į renginį atvykęs su šunimi, pareiškė: "Mes perskaitėme Užupio Respublikos Konstituciją ir žavimės piliečiams suteiktomis teisėmis. Ypač įspūdingos šunims garantuotos laisvės. Konstitucijoje sakoma: šuo turi teisę būti šunimi".

Angelas

Nuskambėjus Užupio Respublikos himnui, griaudėjant būgnams, nuo angelo nuslydo balta skraistė. Į orą pakilo šimtai baltų balionų. Angelo skulptūrą pašventino Bernardinų bažnyčios klebonas Astijus Kungys: "Visus išblaškytus surink, Viešpatie, ir globok kiekvieną, įžengiantį į Užupio Respubliką".

Kaip LŽ sakė skulptorius Vilčiauskas, Užupio angelo idėja gimė prieš penketą metų, ji buvo lipdoma porą metų, liejama - pusantrų metų. 4 metrų aukščio per 3 tonas sveriantis angelas lietas iš žalvario, chromuotas sidabru ir auksu, jo sparnai - iš vario.

Angelas, užkeltas ant 8,5 metrų aukščio granito kolonos, kainavo pusę milijono litų.

Atidengus skulptūrą Vilnios upe buvo plukdoma "Galeros" laivų flotilė. "Galeroje" ir "Stiklo karoliukų" galerijoje atidarytos Užupio Respublikos gyvenimą atspindinčios fotografijų parodos. Užupio kavinės terasoje vyko koncertas.

Prisiminta Ugnė Karvelis

Užupio Respublikos garbės piliečiai yra JAV gyvenantis lietuvių menininkas Jonas Mekas ir Tibeto dvasinis vadovas Dalailama. Vakar per angelo skulptūros atidengimo ceremoniją buvo paskelbta, kad garbės pilietės vardas po mirties suteikiamas Lietuvos ambasadorei ir nuolatinei atstovei prie UNESCO Ugnei Karvelis. "Užupyje mirties nėra, geri darbai visada atmenami", - sakė Vilniaus meras užupietis Zuokas.