„Patys metodai diplomatijos požiūriu yra suprantami – procesas vyksta ne tik derybų salėje. Bet tai buvo klaida, ir aš manau, kad ir Vygaudas pagaliau tai supras, jis yra patyręs politikas, ne tik diplomatas. Tai įvyko blogu laiku ir netinkamoje vietoje, o kažko aiškinti daugiau ir nereikėtų“, – trečiadienį „Žinių radijo“ eteryje konstatavo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Primename, kad V. Ušackas krepšinį su Kremliaus atstovu žaidė dieną po atakos Mariupolyje. Pats V. Ušackas, kaip skelbė žiniasklaida, nieko blogo savo elgesyje neįžvelgė.

Komentuodamas Lietuvoje vėliau pasirodžiusią kritiką, diplomatas pabrėžė išnaudojantis visus galimus kanalus oficialiai ES pozicijai pateikti.

„Norėčiau priminti ar supažindinti tuos komentatorius, kurie taip emocionaliai komentuoja, su diplomatijos abėcėle, kad ambasadorius reiškia oficialią poziciją. Ir aš reiškiu ES poziciją tiek formalių, tiek neformalių susitikimų metu, o tarp jų – ir sekmadienį įvykusiose krepšinio varžybose, kurios buvo skirtos kaip tik Maskvos universiteto 260 metų įkūrimo progai. O kad tai sutapo su kovomis Mariupolyje, kurios nusinešė daug gyvybių, buvo dar svarbesnė priežastis išsiaiškinti pozicijas ir perteikti žinias prezidento dešiniajai rankai, jo administracijos vadovui ponui S. Ivanovui“, - LRT radijui V. Ušackas.

Šeštadienį per Ukrainos pietrytinio Mariupolio uostamiesčio apšaudymą raketomis žuvo apie 30 civilių, o dar per 90 žmonių buvo sužeisti. Ukrainos vyriausybė ir tarptautiniai stebėtojai teigia, kad raketos paleistos iš Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamos teritorijos.

L. Linkevičius yra socialdemokratas, o V. Ušackas - konservatorius.

V. Ušacko „krepšinio diplomatijos“ partneris rėžė Lenkijai ir Vakarams

Na, o V. Putino administracijos vadovas S. Ivanovas po „krepšinio diplomatijos“ tono nekeičia. Įtakingas Kremliaus veikėjas aštriai pasisakė Lenkijos ir Vakarų atžvilgiu, praneša portalas gazeta.pl.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis siūlo alternatyvą Maskvoje rengiamai Pergalės dienai. Lenkijos vadovas gegužės 8-ąją siūlo Gdanske minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-ąsias metines. S. Ivanovas tuo tikrai nėra sužavėtas.

„Pergalės šventimas Gdanske, mano nuomone, yra keistas. Kokia gi pergalė Gdanske buvo?“ - stebėjosi V. Putino administracijos vadovas.

Jis taip pat įgėlė Lenkijos užsienio reikalų ministrui Grzegorzui Schetynai, kuris pareiškė, kad Osvencimo koncentracijos stovyklą vadava ukrainiečiai kariai. „Tai eilinis istorijos iškraipymas, (…) nepagarba milijonų žmonių atminimui“, - rėžė S. Ivanovas.

Klausiamas, ar sulaukė bent vienos Europos Sąjungos šalies vadovo pažado dalyvauti Pergalės dienos iškilmėse, politikas atskleidė dar nesulaukęs nė vieno teigiamo atsakymo. „Dar ne. O jei neatvažiuos – išgyvensime“, - sakė S. Ivanovas.