Tiesa, Seimo nariai savo nuomojamu transportu gali vykti kur panorėję, o parlamento autoūkio transportas suteikiamas nustatytu maršrutu vykstant su komiteto viza, be to, kaip teigia Transporto skyriaus vedėjas Česlovas Selemonas, dėl įmontuotos navigacinės GPS įrangos esą nusukti šonan ir neįmanoma.

Kaip nurodoma Seimo kanceliarijos veiklos ataskaitoje, 2008 m. pabaigoje Seimo kanceliarija turėjo 89 transporto priemones, iš jų 62 lengvuosius automobilius, 2 didelius ir 5 mažus autobusus, 5 mikroautobusus (iki 8 sėdimų vietų) ir kitas specializuotas ar krovinines transporto priemones.

Jų aptarnavimui, t.y. atsarginėms dalims bei benzinui per metus skiriama 600 tūkst. litų, BNS informavo Č.Selemonas.

Transporto skyriuje iš viso dirba 61 darbuotojas: 39 vairuotojai, 5 automechanikai, 8 autošaltkalviai, 3 suvirintojai, 2 dažytojai, motoristas, tekintojas, plovėjas, kiti darbuotojai.

Anksčiau parlamente Seimo nariai gaudavo po tarnybinį automobilį, tačiau ir tokia tvarka neišvengė priekaištų - esą per daug atsieina automobilių aptarnavimas ir tąkart kalbėta, kad būtų racionalu tvarką keisti, numatant lėšas, už kurias Seimo narys pats galėtų rūpintis savo transportu.

Tačiau penktadienį žurnalistams komentuodama situaciją Seimo pirmininkė Irena Degutienė pripažino, kad parlamentarams už mokesčių mokėtojų pinigus persėdus į prabangius "Lexus" ir "BMW", anksčiau parlamentarams duoti Seimo autoūkio aptarnaujami "VW Golf" jau nebeatrodo lėšų švaistymas. Tačiau žurnalistų klausiama, ar nevertėtų prie minėtos tvarkos grįžti, ji priminė, kad kritikos neišvengta ir tuomet.

Seimo pirmininkės manymu, pažaboti prabangius automobilius pamėgusius Seimo narius būtų galima nustatant, kurią parlamentinei veiklai skiriamų lėšų dalį būtų galima skirti transporto nuomai. Ji teigė mananti, jog būtų optimalu nustatyti, kad parlamentinėms išlaidoms per mėnesį siekiant apie 3 tūkst. litų, automobilio nuomai skirti ne daugiau 40 proc. šios sumos.

Paskelbus antrojo ketvirčio parlamentinei veiklai skirtų išlaidų ataskaitas, paaiškėjo, kad, nepaisant šalyje vykstančio visuotinio taupymo, daugiau kaip pusė parlamentarų didžiąją savo pinigų dalį išleidžia prabangių automobilių nuomai.

Kai kurie jų atvirai pripažįsta nė nesirengiantys taupyti šių išlaidų. Dauguma Seimo narių, išleidžiančių daugiausiai lėšų transporto nuomai, tvirtino, kad mokėti kelis tūkstančius litų už automobilius nėra jokia prabanga.

"Į kainą, kuria moku už mašiną, įeina visa techninė priežiūra, todėl nebereikia papildomai pilti benzino. Ir aš nemanau, jog šiuo metu nuomotis automobilį yra per brangu. Parlamentinės išlaidos tai leidžia. Jei jos būtų mažesnės, nuomočiausi pigesnę", - BNS teigė Liberalų ir centro sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis.

Ž.Šilgalis nuomojasi 2004 metų "BMW" markės automobilį, už kurį per mėnesį moka 2499 litų.

Su visa technine priežiūra ir draudimu 2007 metų "Peugeot Boxer" automobilį už 2900 litų per mėnesį moka Seimo narys liberalsąjūdietis Vytautas Grubliauskas.

Iš visų parlamentarų daugiausiai pinigų 2008 metų automobilio "Volkswagen" nuomai išleidžia Darbo partijos atstovas Saulius Bucevičius - per mėnesį daugiau nei 3 tūkst. litų.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, turintis prižiūrėti, kaip Seimo nariai naudoja parlamentines išlaidas, vairuoja "Lexus", per ketvirtį automobilio nuomai yra išleidęs 7472 litus.

Liberalė Dalia Teišerskytė nuomojasi 2008 metų "Honda" automobilį už 2,5 tūkstančio litų per mėnesį.

Iš viso automobilius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomoja 87 Seimo nariai. Dalis jų neslepia turintys ir savo nuosavus automobilius. Be to, kai kurie atvirai pripažįsta, jog mokesčių mokėtojų išlaikomus automobilius kartais naudoja ir savo asmeninėms - šeimos reikmėms.

Vidutiniškai po 2000-3000 litų per ketvirtį Seimo nariai dar sumoka už degalus, mašinų remontą, draudimą.

Pagal Seimo Statutą, parlamentarams išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla, kiekvieną mėnesį atsiskaitytinai skiriama 1,5 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Šiuo metu - apie 3200 litų.

Parlamento valdyba yra nustačiusi, kad šiuos pinigus galima leisti Seimo nario biurams išlaikyti, tarnybinių telefoninių pokalbių, interneto, telekomunikacijų, pašto paslaugoms apmokėti, kanceliarinėms prekėms, knygoms, periodiniams leidiniams įsigyti, transporto priemonei nuomoti, remontuoti, drausti. Taip pat už šias lėšas galima važiuoti taksi, pirkti visuomeninio transporto mėnesio bilietus, mokytis užsienio kalbų, spausdinti Seimo nario ataskaitą, gaminti vizitines korteles, duoti skelbimus spaudoje, pirkti reprezentacijai būtiną inventorių ir paslaugas.