Eltos žiniomis, Rusija informavo ESBO, kad neketina įsileisti karinių stebėtojų į savo karinius dalinius Kryme.

ESBO rengia ir civilių stebėtojų misiją, patvirtino užsienio reikalų ministras. Pasak L. Linkevičiaus, Lietuva yra pasirengusi dalyvauti abiejose misijose. Į karinę stebėjimo misiją Lietuva nusiuntė du karininkus. Civilinei misijai taip pat jau atrinktas diplomatas.

Mes labai norime kad (būtų įleisti - ELTA), bet negaliu garantuoti, nes mes matome, kad ten yra specifinė vadovybė, kuri nelabai eina į kontaktą su kitomis organizacijomis, bet viliamės, kad pavyks įtikinti", - sakė L. Linkevičius.

Ukrainos prašymu 15 ESBO šalių narių suformavo karinę stebėtojų misiją, skirtą įtampoms Krymo regione stebėti.

Pasak L. Linkevičiaus, šių misijų tikslas yra gauti objektyvios informacijos ir įtikinti Rusiją, kad kalbėtųsi su Ukraina.

JAV vyriausiasis atstovas prie ESBO Danielis Baeris (Daniel Baer) sakė agentūrai Associated Press, kad kiekviena šalis siunčia po du asmenis.

ESBO, kuriai priklauso 57 šalys, veikia bendru sutarimu, todėl dauguma stebėjimo misijų turėtų būti patvirtintos visų jos narių, taip pat ir Rusijos. Tačiau jos taisyklių nuostata leidžia šalių narių prašyti, kad kitos siųstų beginklius karinius stebėtojus ypatingais atvejais. D. Baerio teigimu, Ukraina pasinaudojo šia taisykle.

Ši misija turi savaitės mandatą, tačiau JAV atstovo teigimu ji galėtų būti pratęsta Ukrainos prašymu.

Šeštadienį ginkluotos prorusiškos jėgos perėmė kontrolę kai kuriuose strateginiuose objektuose Krymo pusiasalyje. Apsupo keltus, karines bazes ir pasienio postus. Rusijos laivai blokavo kalią dviems Ukrainos karo laivams išplaukti iš uosto Sevastopolyje, rašo AP.