Skelbiama, kad gaisras sunaikino vos 10 procentų Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje buvusių vertybių, tačiau nutylima, jog jų vertė gali siekti milijonus eurų. Juk sudegusiame Šiaulių vyskupijos bažnytinio paveldo muziejuje, kuris buvo vienuolyno pastate, eksponuotas ne atsitiktinis bažnytinių reikmenų rinkinys, o šioje vyskupijoje sukauptų auksakalystės šedevrų aukso fondas. Tai žinomiausių Europos ir Lietuvos auksakalių darbai iš sidabro ir aukso, puošti brangakmeniais. Ne vienas jų savo verte prilygo Vilniaus katedros lobyno eksponatams.

Specialistų vertinimais, Tytuvėnuose buvo surengta viena įspūdingiausių auksakalystės parodų Lietuvoje, nusileidžianti tik bažnytinio paveldo ekspozicijai Vilniuje. Tytuvėnų netektys - tarsi po baisių karų.

Tuo tarpu "Šiaulių kraštas rašo", kad praėjusios savaitės ketvirtadienį Tytuvėnų bažnyčioje ir vienuolyne kilęs gaisras atvėrė savivaldybių ugniagesių skaudulius. Be gaisrams gesinti būtinos įrangos, priemonių ir netgi po vieną vietos gelbėtojai stojo į kovą su ugnimi ir kovojo, kol atvyko sukarintos ugniagesių pajėgos iš Šiaulių, Radviliškio, Kelmės. Daugeliui stebėjusiųjų gaisrą Tytuvėnuose jis atmintyje išliks ne tik dėl to, kad buvo suniokotas vienas iš vertingiausių barokinių ansamblių Rytų Europoje. Žmonės greičiausiai atsimins ir tai, kaip nuoširdžiai gaisravietėje plušėjo ugniagesiai.

"Tačiau, įvykus didelei nelaimei, paaiškėja, kad suteikti realios pagalbos jie neturi ne tik žmogiškųjų resursų, bet ir techninių galimybių",- sakė Šiaulių apskrities ugniagesių profesinės sąjungos vadovas Juozas Pocius.

Valstybei arčiausiai žmonių esančių ugniagesių šiandien nebereikia: gaisras, jei į miestelius ir kaimus nespėtų atvykti ugniagesiai iš centrų, taptų tik padegėlių reikalu.