Juk būtent ten po ilgos kelionės sustojus autobusui skuba turistai, svečiai. Skaitytojai paskatino apsilankyti „pas nykštukus“ trijose lankomiausiose Tauragės vietelėse.

Nebėra „kaimiškų“ praustuvių

Šeštadienį į turgų atskubėję svečiai dar pernai rankas plovė po praustuvu, kai vanduo bėga tik į viršų stumtelėjus specialią rankenėlę. Kaip pas močiutę kaime. Šiemet turgaus tualetas tapo modernesnis – nors patalpos mena sovietmetį ir vietoj klozetų yra „tupimos vietos“, viduje išdidžiai baltuoja nauja praustuvė. Kaip sakė turgaus vadovė, UAB „Elasa“ direktorė Janina Leikienė, gali būti, jog ateityje tupėti nereikės ir sienos bus išdažytos gražiai, nes svarstoma apie WC rekonstrukciją. Tačiau dabar kol kas lankytojams, prispaustiems reikalo, kurį laiką dar teks pritūpti, nes rekonstrukcija bus atliekama tik tokiu atveju, jei turgaus administracijai pavyks įgyvendinti vieną sumanymą.

– Nuo gegužės turgus vyks ir trečiadieniais. Kaip Mažeikiuose, Šilutėje, Šiauliuose. Jei tai „prigis“, atnaujinsime ir tualetą, – sakė J.Leikienė.

Turgaus tualetas mokamas – apsilankymas kainuoja 50 centų, popieriaus kiekvienam lankytojui sumokėjus atplėšia budėtoja.

Buvo padarę „mini barą“

Apsilankę Tauragės autobusų parko tualete ir pradedantys keiksnoti dėl to, kad čia nėra nei tualetinio popieriaus, nei muilo, galbūt pakantesni taptų išgirdę, kaip administracijai tenka kovoti su įvairiais chuliganiškai besielgiančiais lankytojais. Nei moterų, nei vyrų tualete tualetinio popieriaus laikiklių bei laikiklių popieriniams rankšluosčiams nėra, nes juos, kaip sakė Rimantas Martinavičius, UAB Tauragės autobusų parko direktorius, lankytojai nusuka iš išsineša. Yra bandę ir vandens maišytuvus „nukniaukti“, buvo pavogę kriauklės vamzdžio „alkūnę“. Įsidrąsinę jaustis kaip namie, ventiliacijos angoje buvo „mini barą“ pasidarę.

– Štai toje ventiliacijos angoje jie pasidėdavo pusiau išgertą vyną, atgal įstatydavo groteles. Vėliau, kai užsimanydavo, grįžę išgerdavo, – pasakojo direktorius.

Kvapas geras ar blogas?

Mūsų miesto autobusų stotį aplankiusieji džiaugiasi, kad tualetas nemokamas, tačiau būtent tai stoties administracijai ir kelia didžiausią galvos skausmą – už dyką siūlomos paslaugos niekas nevertina. Kadangi nevertina, tai ir administracija nepersistengia – tikėtis rasti tualetinio popieriaus neverta. Tačiau, kaip sakė R. Martinavičius, ateityje tualetas bus apmokestintas – duryse bus įrengtas apmokestinimo įrenginys ir speciali spyna, leidžianti patekti į vidų tik įmetus monetą. Tačiau tai įvyks po kelerių metų, kai bus praėję pakankamai laiko po ES lėšomis atliktos pastatų rekonstrukcijos.

O štai mūsų pilies tualetas, nors ir atsinaujinęs, tačiau, fotografijos kursus vakarais lankiusių skaitytojų pastebėjimu, koks buvo „smardukas“ prieš, toks pat liko ir po rekonstrukcijos. Moksleivių kūrybos centro (MKC) direktorė Jolanta Kazlauskienė sako, kad buvo pakeistas vamzdynas, tad „smardukas“ – MKC tualetui tikrai netinkama pravardė.

– Žinoma, tualete – ne pakalnučių aromatai, tačiau po rekonstrukcijos tualetas tikrai tapo kvapnesnis. Kalbėjau su priešais jį esančiame kabinete dirbančiais kolegomis, vyrai sakė smarvėje nesikamuojantys. Dar pajuokavo užkonservavę senąjį tualeto tvaiką mėgintuvėlyje ir galintys patvirtinti, kad dabar tualetas nesmirdi, – pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtino direktorė. – Gali būti, kad prastas kvapas tualete atsiranda renginių metu arba vakarais, kai juo naudojasi daug lankytojų.