Iš politikų šaipytis pamėgę internautai besibaigiančiais metais turėtų džiaugtis. Jiems 2013-ieji buvo kaip reta sėkmingi. O gal ir patys sėkmingiausi lietuviškų „trolių“ istorijoje.

Metų startas: „prietaisu“ pramintas premjeras, „DarboTvarkės“ partija ir „Reformatorius Vytenis“

Vos spėję apšilti kojas valdžioje, naujosios Seimo koalicijos lyderiai jau vasario mėnesį atsidūrė internautų taikiklyje.

Vienas pirmųjų pašaipų bangos sulaukė premjeras, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Artūro Račo nemalonę užsitraukęs Algis Ramanauskas-Greitai viename savo pareiškime socialiniame tinkle „Facebook“ premjerą palygino su prietaisu. Taip Vyriausybės vadovui prilipo ir dabar gaji pravardė.

Be to, A. Butkevičius pašaipų sulaukė dėl vienas kitam prieštaraujančių savo pasisakymų, buvo lyginamas su animacinių filmų „Ledynmetis“ bei „Bjaurusis aš“ personažais.

Memai, montažai ir netgi pravardei dedikuota svetainė prietaisas.com – štai tokio internautų dėmesio sulaukė premjeras.

„Trolių“ meilę taip pat patyrė „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“. Paskelbtus apie „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijos jungtuves, internete pasklido pokštai apie naująjį politinį darinį. Taip ir negimusiai naujai partijai žaibiškai prilipo „DarboTvarkės“ vardas, montažuose partijų lyderiai Viktoras Uspaskichas ir Rolandas Paksas buvo „sukryžminti“.

Kone tuo pačiu metu internautų dėmesio sulaukė ir savotišką žygį prieš privačią mediciną pradėjęs sveikatos apsaugos ministras, socialdemokratas Vytenis Andriukaitis. Jo „garbei“ pokštininkai socialiniame tinkle „Facebook“ netgi sukūrė specialų puslapį „Reformatorius Vytenis“.

V. Andriukaitis sulaukė vadinamųjų memų su savo atvaizdu, iliustruotų jo paties pareiškimais apie jaunų medikų siuntimą į provinciją, dovanas gydytojams ir t.t. Nepamirštas liko ir nelaimingas atsitikimas, kai prieš pat Seimo rinkimus socdemas pateko į avariją: su briedžiu susidūrus jo automobiliui, V. Andriukaitis tik laimingo atsitiktinumo dėka atsipirko palyginti nesunkiais sužeidimais.

Beje, ministras mėgino užvesti dialogą su puslapį „Reformatorius Vytenis“ sukūrusiais internautais. „Man patinka jūsų energija ir entuziazmas – matau, įdedate labai daug laiko. Bet ne veltui: man kaskart primenate, kaip svarbu aiškiai išdėstyti savo poziciją. Jei suteiksite galimybę be tarpininkų, tyčia-ar-ne keičiančių mano žodžių esmę, atsakyti į jūsų klausimus, būsiu dėkingas“, - „Facebook“ rašė ministras.

Vis dėlto kontakto užmegzti nepavyko, o „troliai“ liko ištikimi savo prigimčiai. „Reformatorius Vytenis“ V. Andriukaitį išvadino apsimetėliu.

Metai įsibėgėja – Birutė ir Boratas

V. Andriukaitis – ne vienintelis pašaipų sulaukęs ministras. Tikrą pokštų laviną patyrė Birutė Vėsaitė – pirmoji ir kol kas vienintelė iš kėdės išvirtusi šios Vyriausybės ministrė.

Pirmieji memai ir montažai su B. Vėsaite pasirodė, kai ministrės nemalonę užsitraukė agentūros „Versli Lietuva“ vadovas Paulius Lukauskas. Tačiau tai tebuvo ledkalnio viršūnė. Daugiausiai pokštų pasipylė tada, kai B. Vėsaitė koncerno „Arvi“ didžiąja dalimi apmokėtu privačiu lėktuvu išskrido į Kazachstaną. Ši kelionė galiausiai kainavo socialdemokratei ūkio ministrės postą, o skrydį iš kėdės palydėjo Boratas – Kazachstaną visame pasaulyje išgarsinęs britų komiko Sachos Barono Coheno personažas.

Tiesa, vėliau valdantieji reabilitavo atsistatydinusią ministrę. Valdančiosios daugumos dominuojama Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė, jog už svetimus pinigus pasiskraidžiusi politikė nieko nepažeidė. Tokį sprendimą parlamento etikos sargai priėmė po to, kai ministrų interesų konfliktus narpliojanti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusiplovė rankas, pareikšdama, neva atsistatydinusi ministrė – nebe VTEK kompetencijoje.

V. Uspaskichas „apgyvendintas“ kalėjime

Teismo sprendimas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje tapo dar viena proga pasireikšti internautams.

Žinoma, daugiausiai dėmesio sulaukė partijos patriarchas V. Uspaskichas. Jį „troliai“ sėkmingai „apgyvendino“ kalėjime – įvairiausiose kompanijose ir padėtyse.

Gražulis ir dar kartą Gražulis

„Tvarkietis“ Petras Gražulis – tikras interneto „trolių“ numylėtinis. Šį statusą politikas kuo puikiausiai pateisino, kai Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių metu parlamentarą tramdė ir tarsi taraną nešė net penki policijos pareigūnai.

*
P. Gražulio „skrydis“ pareigūnų glėbyje ir kiti vaizdai iš eitynių „Už lygybę“ tapo tikra interneto sensacija. Atsirado ir muzikinis kūrinys – į policininkų nešamo politiko lūpas įdėtas praėjusio amžiaus pabaigos muzikinis hitas „I believa I can fly“ („Aš tikiu, kad galiu skristi“ - angl.). O parlamentaro ir dabar savireklamai naudojamas šūkis „Už Lietuvą, vyrai!“ įmontuotas į vaizdo siužetą apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę. Savo šūkį P. Gražulis sėkmingai praktikavo sporto arenose – bangas jis kėlė tiek per draugiškas Lietuvos rinktinės varžybas sostinės „Siemens“ arenoje, tiek Europos vyrų krepšinio čempionate.

Naujos pokštų bangos parlamentaras sulaukė, kai paaiškėjo, jog kovotojas už šeimos vertybes skiriasi su žmona. Ta proga sukurtas ir nemenko populiarumo sulaukęs „Facebook“ puslapis „Gražulis ieško žmonos“.

Neabejotina lyderė – L. Graužinienė ir „Tuti tuti tuti taa“

Jau atrodė, kad tikrais internetinės tautosakos grandais tapusių B. Vėsaitės ir P. Gražulio pralenkti neįmanoma. Tačiau tai įvyko.

Seimo pirmininke tapusi „darbietė“ Loreta Graužinienė jau savo paskyrimo dieną sulaukė ypatingo dėmesio. „Facebook“ užgimė kol kas populiariausias politinių „trolių“ puslapis „Loreta, Senis ir Jūra“. Jis šiuo metu turi daugiau nei 6 tūkst. gerbėjų.

Seimo pirmininkės pasisakymų rezultatas – dešimtys memų ir montažų. O neabejotinai didžiausią audrą sukėlė režisierius Tadas Vidmantas. Trumpą filmuotą siužetą, kuriame L. Graužinienei sunkiai sekasi ištarti žodį „konstitucija“, jis pavertė muzikiniu kūriniu, kurio populiarumas šluote nušlavė visus Seimo pirmininkės „konkurentus“ internetinės tautosakos žanre.