Pirmadienį prezidentas Valdas Adamkus priėmė Lietuvos televizijos, LNK, TV3, Baltijos televizijos, "Radiocentro" vadovus ir aptarė minėto įstatymo pataisas.

Praėjusį penktadienį prezidentas vetavo Visuomenės įstatymo pataisas, nes jos, V. Adamkaus vertinimu, nacionaliniams Lietuvos transliuotojams sudarytų blogesnes veiklos sąlygas, nei kitiems Europos šalių transliuotojams.

Po susitikimo su prezidentu BTV Žinių tarnybos vadovas Raimundas Šeštakauskas sakė, kad kadenciją baigęs Seimas "aiškiai paskubėjo", elektroninę žiniasklaidą "pastatydamas į nelygias konkurencines sąlygas, palyginti su kitų Europos valstybių transliuotojais".

Spalio 12 dieną kadenciją baigiantis Seimas pataisė spalio 1 dieną įsigaliojusį visuomenės informavimo įstatymą ir sugriežtino reklamos transliavimo normas.

"Prezidento įsikišimas gelbėja nacionalinius transliuotojus, kurie priešingu atveju susidurtų su rimtais ekonominiais sunkumais", pažymėjo R. Šeštakauskas.

Prezidentas siūlo, kad reklamos ribojimai nebūtų taikomi toms televizijų laidoms, kurios skirtos transliuoti tik nacionalinei teritorijai ir kurių negali matyti Europos Sąjungos (ES) valstybių gyventojai.

Paaiškėjus, kad prezidentus vetavo Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kai kurie pareigūnai pareiškė, kad tai gali pakenkti Lietuvos deryboms su ES, nes įstatymas buvo suderintas su ES.

Tai komentuodama, prezidento atstovė spaudai sakė, kad ir ES šalyje, ir valstybėse - kandidatėse tokie reklamos apribojimai nacionaliniams transliuotojams negalioja.

Tačiau, kaip teigia Europos teisės departamento prie Vyriausybės vyriausiasis specialistas - ekspertas Irmantas Jarukaitis, nacionaliniu transliuotoju pagal ES teisyną vadinamas tik tas transliuotojas, kurio transliacijos būtų skirtos tik nacionalinei teritorijai, kitų valstybių žiūrovai jų negalėtų priimti tiesiogiai ar netiesiogiai. "Nacionalinio masto transliuotojai realiai negali užtikrinti šio reikalavimo, nes natūralus transliacijų fonas, pereinantis per vienos valstybės ribas, traktuojamas kaip netiesioginis transliavimas", sakė I. Jarukaitis.

Ekspertas mano, kad prezidento veto Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms gali atsiliepti deryboms dėl narystės ES.

"Nežinau, kaip tai atsilieps tolesnėms Lietuvos deryboms dėl narystės ES", sakė I. Jarukaitis. Pasak jo, įstatymo šios pataisos jau buvo pristatytos derybose ir Briuselyje palankiai įvertintos.