"Sulaikyta keletas įtariamųjų, tarp jų – Lietuvos Krepšinio federacijos generalinis sekretorius, taip pat įtariamuoju apklaustas Panevėžio miesto meras", - pirmadienį pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra.

Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai, kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais siekdami atskleisti korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo - toliau tiria miesto savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio "Romantic" rekonstrukcijai teisėtumą.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės "Via Unica" viešbutį "Romantic".

Panevėžio viešbučio Romantic nuotr.
Anot teisėsaugininkų, 2010 metais tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir Lietuvos krepšinio federacijos buvo pasirašyta daugiau kaip 2 mln. litų vertės sutartis dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo, nors galėjo būti žinoma, kad ši sutartis nebus tinkamai vykdoma, išrašytos sąskaitos už atliktus darbus bus suklastotos.

Tesėsaugos akiratyje – abu susipešę Panevėžio konservatoriai

V. Satkevičius – jau antrasis teisėsaugos akiratyje atsidūręs įtakingas Panevėžio konservatorius. Buvęs Panevėžio meras, ankstesnės kadencijos parlamentaras Vitas Matuzas praėjusiais metais sulaukė įtarimų sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu. Nors V. Matuzas mėgino įrodyti, kad byla politizuota, Seimas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Vitalijus Satkevičius
Po neliečiamybės panaikinimo triukšmas netilo: prasidėjo konfliktas tarp pačių konservatorių. Panevėžio Vakarinėje rinkimų apygardoje Seimo rinkimuose kandidatuoti nutarė meras V. Satkevičius – jis metė pirštinę tam pačiam V. Matuzui, iškeltam partijos.

Abiejų konservatorių, atsidūrusių teisėsaugos akiratyje, peštynėse triumfavo trečias politikas – buvęs STT Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys. Pats savo kandidatūrą iškėlęs politikos naujokas laimėjo rinkimus ir pateko į Seimą.

V.Satkevičiaus narystė partijoje sustabdyta dar nuo rugsėjo

Panevėžio mero V. Satkevičiaus narystė opozicinėje konservatorių partijoje yra sustabdyta dar nuo rugsėjo mėnesio, teigia partijos vicepirmininkė Irena Degutienė.

"Galiu pasakyti, kad V.Satkevičiaus narystė partijoje sustabdyta yra dar rugsėjo mėnesį todėl, kad jis buvo pažeidęs partijos įstatus", - BNS sakė I.Degutienė, paklausta ar partija imsis kokių nors veiksmų V.Satkevičius atžvilgiu.

"Kol kas informaciją mes turime tiktai iš žiniasklaidos, kad jis yra įtariamasis. Be abejo, jeigu teisėsaugos institucijos pateiks daugiau kažkokių duomenų arba kažką daugiau sužinosime, tada partijos priežiūros komitetas spręs apie jo pašalinimą iš partijos", - teigė konservatorė.

Ji pridūrė, kad V.Satkevičiaus šalinimo iš partijos klausimas būtų sprendžiamas, jei Panevėžio politikas būtų pripažintas kaltu.

"Kaip minėjau, jo narystė partijoje yra sustabdyta, šiuo metu jis kaip ir nėra partijos narys", - sakė I.Degutienė.

Su pačiu V.Satkevičiumi pirmadienį BNS susisiekti nepavyko.

LKF žinių apie M.Balčiūną neturi

LKF atstovas spaudai Dalius Matvejevas DELFI teigė negalintis patikslinti, kada buvo sulaikytas vienas federacijos vadovų, tik pažymėjo, kad M. Balčiūno mobilus telefonas išjungtas nuo pat pirmadienio ryto. Anot LKF atstovo, apie M. Balčiūnui pareikštus įtarimus federacijos darbuotojai sužinojo tik iš Panevėžio apygardos prokuratūros pranešimo.

D. Matvejevas tikino negalintis pakomentuoti teisėsaugos įtarimų sukėlusios sutarties sąlygų.

Buvęs 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato organizacinio komiteto vadovas Mindaugas Špokas teigė, kad Panevėžys buvo vienintelis miestas, su kuriuo sutartį dėl varžybų vykdymo sudarė ne čempionato organizacinis komitetas, o pati LKF, kadangi susitarimas su Aukštaitijos sostinės savivaldybe esą aprėpė ne tik Europos pirmenybes, bet ir tolesnį bendradarbiavimą.

„Su čempionato organizaciniu komitetu tai neturi nieko bendro. Su Panevėžiu mes nieko nepasirašėme. Čia jau pačios LKF reikia klausti, ką jie ten pasirašė, o aš net akyse tos sutarties nesu matęs ir tų dalykų tikrai nesekiau. Mums tik buvo įdomu, ar viešbutis atitinka reikalavimus. Šiaip, aišku, keista. Tegu jie paviešina tą sutartį, tada bus aiškiau“, – DELFI kalbėjo M. Špokas, kurio vadovaujamas Europos čempionato organizacinis komitetas darbą baigė 2011-ųjų pabaigoje.

Sulaikytas dviems paroms

Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka informavo, jog M. Balčiūnas pirmadienį sulaikytas 48 valandoms. Sulaikytų asmenų yra ir daugiau, bet kitų įtariamųjų tapatybės prokuroras neatskleidžia.

„Dėl įtarimų nieko sukonkretinti negaliu – tai galbūt bus padaryta trečiadienį, kai pasibaigs sulaikymo terminas ir bus sprendžiama dėl kardomosios priemonės paskyrimo. Tada viską pakonkretinsime. Tačiau iš esmės įtarimai yra dėl viešbučio rekonstrukcijos finansavimo, toje apimtyje, kiek parašyta mūsų pranešime“, – DELFI sakė J. Pupka.

Primename, kad Panevėžio valdžia prieš Europos pirmenybes ilgai suko galvas, kur priimti čempionate dalyvavusias komandas iš užsienio ir kaip išspręsti viešbučių stokos mieste problemą. 2010 metų viduryje nutarta savivaldybės lėšomis (pervedant jas per LKF) prisidėti prie privataus „Romantic“ viešbučio plėtros ir pasirašyta penkerių metų krepšinio vystymo Panevėžyje sutartis.