"Turime pseudo šeimos politiką, kurią kas netingi tąso į visas puses. Dabar šeimos politika teoriškai pasakoja, kaip viskas bus gražu ir šviesu, teorinėse pasakose tai yra labai gražu, mokymuose - taip pat, o praktiškai veikia tik skurdo politika", - pirmadienį per Seime surengtą diskusiją "Šeimos politika - ką gali ir ko negali pačios šeimos" sakė R. Paulavičienė.

"Šeimos politikos mes neturime, išskyrus keletą programų, kurios dažniausiai finansuojamos Europos Sąjungos lėšomis", - tvirtino aktyvių mamų atstovė.

Anot jos, socialinė politika dabar dažnai prilyginama šeimos politikai, nors taip neturėtų būti.

"Skurdo politikos jau užtenka Lietuvoje. Reikėtų atskirti požiūrį kalbant apie paramą per pašalpas ir kalbant apie skatinimą per išmokas bei neapmokestinamas pajamas, prieinamas paslaugas, kurių reikia šeimai", - dėstė R. Paulavičienė.

Jos tvirtinimu, dirbančioms šeimoms daug nereikia - kad būtų stabili išmokų sistema.

"Šeimos nestabilioje politinėje aplinkoje nedrąsiai žiūri į šeimos gausinimą, vaikų gimimą, vis labiau stengiasi emigruoti į tas šalis, kur yra stabilu", - teigė R. Paulavičienė.

Ji ragino didinti neapmokestinamą pajamų dalį tėvams, imti nacionaliniu, o ne savivaldos lygiu spręsti darželių problemą.

Lietuvos tėvų forumo atstovė Ramunė Žilionienė teigė, kad nevyriausybininkai priversti milžiniškas pajėgas skirti kovai su, jos vertinimu, neprotingais valstybės sprendimais šeimos srityje.

"Pikta, kad užuot valstybėje veikus suderintai sistemai, mes turime skirti dideles pajėgas prie visokias intervencijas, kurios kelia didelę grėsmę šeimai. Valstybė turi ne skubos tvarka priimti sprendimu, o juos išdiskutuoti su visuomene", - sakė R. Žilionienė.

Ji kritikavo įstatymo projektą, kuriuo būtų uždrausta vaikams taikyti fizines bausmes, psichologiškai smurtauti, taip pat ketinamą ratifikuotą Stambulo konvenciją, skirtą mažinti smurtui artimoje aplinkoje.

"Ar tikrai tai, kas yra Europos Sąjungoje, tinka mums, lietuviams?" - klausė Tėvų forumo atstovė.

Ji tvirtino, kad tėvai dar nesubrendę kai kurioms politikų iniciatyvoms, kad juos pačius būtina nuosekliai mokyti, auklėti.

"Ar galima bausti pirmoką, kad jis neišlaikė valstybinio egzamino?" - sakė R. Žilionienė, komentuodama siūlomas bausmes tėvams už fizinį ir psichologinį smurtą prieš vaikus.

Tėvų forumas iš paskutinių jėgų stabdys nesąmones", - pareiškė ji.

Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos vadovas Tomas Šalkauskas pasiūlė prie Seimo įsteigti Nacionalinę šeimos tarybą, kad užtikrintų nevyriausybinių organizacijų veiklos tęstinumą, plačiu mastu atstovautų tikriems šeimų poreikiams.

Sveikindamas diskusijos dalyvius opozicijos lyderis Andrius Kubilius atkreipė dėmesį, kad pernelyg didelis valstybės reguliavimas taip pat nėra sveikintinas dalykas.

"Mano įsitikinimu, šeimą silpnina ir perteklinis noras vis daugiau šeimos funkcijų perimti valstybei", - teigė jis.

"Tvarkietis" Algimantas Dumbrava svarstė, kad Seimui reikėtų grįžti prie praėjusioje kadencijoje registruoto Konstitucijos pataisos projekto, kuriuo norėta patikslinti šeimos apibrėžimą.

Praėjusių metų birželį Seimas balsavo dėl Konstitucijos pataisos, kuria siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės. Per pirmąjį priėmimą už Konstitucijos pataisą balsavo 93 Seimo nariai, prieš buvo 16, 13 parlamentarų susilaikė. Pritrūko vieno balso, kad būtų galima tęsti Konstitucijos pataisos priėmimą.