Taip teismas patenkino Generalinės prokuratūros skundą, kuriuo buvo skundžiama žemesnės instancijos teismo nutartis dėl esą netinkamai surašyto kaltinamojo akto bylą grąžinti prokuratūrai.

Galutine ir neskundžiama nutartimi teisėja Laureta Ulbienė nusprendė, kad visas ikiteisminio tyrimo metu kilusias abejones turės išsiaiškinti teismas, išnagrinėjęs kaltinamiesiems pareikštus kaltinimus. Teismas taip pat konstatavo, kad kaltinamasis aktas atitinka baudžiamajame įstatyme numatytus reikalavimus.

Tuo tarpu byloje įtarimų sulaukęs buvęs Lietuvos banko vadovas ir ambasadorius Romualdas Visokavičius tikina, kad tokią nutartį priėmęs teismas esą tik dar labiau apsunkino bylos nagrinėjimą.

„Byla neištirta iki galo, ji yra sunkioje padėtyje, yra klastotės ir byla bus sunkiai nagrinėjama“, – sakė R. Visokavičius, pažymėjęs, kad nesupranta jam prokuratūros pateiktų kaltinimų – esą politikai ir pareigūnai esą sužlugdė perspektyvų 10 mln. Lt vertės žuvivaisos projektą.

„Jokių įstatymų pažeidimų nėra, verslas yra geras, sužlugdytas ir aš manau, kad čia bus istorinė byla“, – pabrėžė R. Visokavičius.

Vadinamojoje „mailiaus“ byloje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Generalinė prokuratūra įtarimus yra pareiškę devyniems asmenims – be anksčiau minėto R. Visokavičiaus ir E. Gesevičiaus nusikaltimais įtariami Vytautas Petrušonis, Mindaugas Gesevičius, Inga Dagytė-Riškė, Ingrida Jasonienė, Jonas Jacunskas, Skirmantas Miškinis ir Albertas Brinkys.

Vienas asmuo, padėjęs atskleisti organizuotos grupės narių padarytas nusikalstamas veikas, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pasak pareigūnų, suburtos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E. Gesevičius. Jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 10 mln. litų ES ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų.

Jos skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Grupuotė nusikaltimo nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jų valios – FNTT pareigūnai užkirto kelią nusikaltimo padarymui.