Stovykla atidaryta pakeliant Lietuvos vėliavą ir giedant valstybės himną. Stovyklos atidaryme dalyvavo kalbininkas Kazimieras Garšva, policijos, pasieniečių atstovai, Dieveniškių klebonas.

LTJS pirmininkas Julius Panka DELFI tvirtino gavęs neoficialių žinių apie galimas vietinių provokacijas ir vylėsi, kad policija gerai atliks savo darbą. Jis stovyklos dalyvius paragino nepasiduoti provokacijoms tų, kurie galbūt nusiteikę nedraugiškai.

Stovykla – be slavų ir germanų kalbų

Skelbiama, kad iki sekmadienio vyksiančioje stovykloje dalyvauja kelios dešimtys patriotiškai nusiteikusių jaunuolių iš Lietuvos ir Latvijos. Į ją pakviestas ir vietos jaunimas.

LTJS stovykloje lietuvybę ketina skleisti per baltų kultūrą. „Šis kraštas kaip niekad iš visų pusių spaudžiamas slavų kultūros. O čia kažkada buvo baltų žemių vidurys, pats centras. Ir pavadinimai į čia važiuojant kokie gražūs – baltiški, lietuviški, nors lietuvybės kiekvienais metais čia mažiau ir mažiau“, - kalbėjo J. Panka.

Stovyklos taisyklėse numatyta, kad joje negalima kalbėti slavų ir germanų kalbomis. Už tokias kalbas stovyklautojams pažadėta ūkišku muilu išplauti burną. Latviai, lietuviai ir vietiniai bandys kalbėti tik lietuviškai ir latviškai. „Juk ukrainietis su rusu tai nešneka angliškai – dažniausiai jie supranta vienas kitą“, - paaiškino LTJS pirmininkas.

J. Pankos teigimu, pirmiausia žmonėse bus siekiama sužadinti baltiškumą. Kariniai rekosntruktoriai rodys, kaip vyksta Viduramžių mūšiai. Jaunimas matys audimo, pynimo amatus, mokysis sutartinių. Bus bandoma atkurti baltiškas pagoniškas apeigas.

Sekmadienį stovyklos dalyviai ketina dalyvauti Mišiose, rengs žygį po apylinkes, bendraus su vietiniais. Norintys galės rinkti vietines tarmes kartu su profesoriumi K. Garšva.

„Kultūrinis dalykas yra pirmas žingsnis, kuriuo galima atkovoti šį kraštą. Atkovoti Lietuvai, atkovoti lietuvybei“, - tvirtino J. Panka, patikinęs, kad nuo vietinių namų nebus plėšiamos dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės.

Jo manymu, vietiniai žmonės suklaidinti, mano, kad Šalčininkai – lenkų kraštas. „Jų proseneliai, seneliai dar mokėjo lietuvių liaudies dainas, visas tradicijas. Vietinių gyventojų pavardės dar skamba lietuviškai, tik jau suslavintos“, - teigė J. Panka. Pašnekovo teigimu, didžioji dauguma vietinių moka lietuviškai.

„LTJS vasario 16-ąją žygiavo Kaune, kovo 11-ąją mūsų šūkiai drebino Vilniaus Gedimino prospektą, gegužės 21 dieną Panerių memorialas skambėjo nuo mūsų dainų. O dabar atėjo laikas Šalčininkų rajonui, kurį dabar valdo nepalankios lietuvybei jėgos“, - skelbta LTJS žiniasklaidai išplatintame pranešime.

LTJS skelbia, kad Šalčia - baltų žemė, kad tai - neatsiejama Lietuvos dalis. „Ačiū Dievui(-ams), kad gimiau BALTAS!“, - skelbia stovyklos šūkis.

Perspėja dėl radikalų

Dieveniškės – miestelis Šalčininkų rajono savivaldybėje, Baltarusijos pasienyje. Miestelyje vyrauja lenkų tautinė mažuma. Pastaruoju metu šis kraštas dažnai žiniasklaidoje linksniuojamas dėl atsisakymo nuo namų nuimti gatvių lenteles su nelietuviškai pavadinimais.

Stovykla Dieveniškėse organizuojama praėjus kelioms dienoms po to, kai Valstybės saugumo departamentas (VSD) pareiškė pastebintis, kad pavieniai Lietuvos radikalai plečia ryšius su ekstremistais Europoje. Taip VSD sureagavo komentuodamas kruviną teroristinį išpuolį Norvegijoje.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad Lietuva ir jokia kita valstybė negali leisti gyvuoti ekstremistiniams judėjimams.

Praėjusį penktadienį Vilniaus policija sulaikė mažiausiai dešimt žmonių, kurie įtariami per Hitlerio gimtadienį ant Tauro kalno iškėlę vėliavas su svastikomis, vėliau įmetę dūminį užtaisą per filmo apie antifašistus premjerą. Sulaikytieji – radikalų eitynes valstybinių švenčių dienomis organizuojančio Lietuvių tautinio centro (LTC) nariai.