„Aš negaliu sulaikyti ašarų. Mano auklėtiniai – sukrėsti“, - sakė mokytoja Regina, buvusi nužudytojo Armino klasės auklėtoja.

Rudaminos miestelyje, keli kilometrai nuo Lazdijų, gyvenusį auklėtinį pedagogė prisimena kaip itin daug draugų turėjusį paauglį. Pasak mokytojos, Arminas labai gražiai mokėjo apdirbti medį.

„Jį man ir draugams primins dovanoti medžio drožiniai“, - sakė Regina.

Į Švediją prieš šešerius metus pirmasis išvyko vaikino tėtis Žydrūnas. Vyras gavo neblogą darbą statybose. Prieš dvejus metus į Švediją išvyko ir vyro žmona – iš Lazdijų kilusi Jolita su sūnumi Arminu.

Poros vyresnioji dukra pagal studentų mainų programą studijuoja Portugalijoje.

Vietovė, kur šeima įsikūrė, nedidelė, joje vos 3000 gyventojų - panašiai, kaip ir Lazdijų mieste. Šią vietovę lietuviai emigrantai buvo ypač pamėgę.

Tačiau paskutiniu metu čia itin stipriai padaugėjo imigrantų iš musulmoniškų valstybių.

Konfliktas tarp Armino ir keturiolikmečio bendramokslio, kurio tautybės ir religijos Švedijos pareigūnai neatskleidžia, kilo mokykloje.

Musulmonų pabėgėlių atžala į mokyklą atsineštą peilį smeigė tiesiai lietuviui į širdį.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje Eitvydo Bajarūno, šįvakar Broby miesto bažnyčioje bus aukojamos šventos Mišios už nužudytąjį lietuvį Arminą.

Jose dalyvaus ne tik itin gedinčiai šeimai padedanti vietos lietuvių bendruomenė, bet ir Lietuvos Garbės konsulas Kristianstade Lennart Malmgren.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis sako esąs sukrėstas išgirstos naujienos.

Lazdijai - nedidelis miestas, bendruomenė vieni kitus pažįstame. Asmeniškai žinau ir šią šeimą, pažįstu nužudytojo moksleivio giminaičius. Reiškiu nuoširdžią užuojautą. Savivaldybė, jei reikės, prisidės materialiai prie palaikų pargabenimo ar laidojimo išlaidų kompensavimo. Tas jaunas žmogus galėjo būti mūsų miesto, mūsų šalies ateities kūrėjas. Galėjo, bet įvykiai pasisuko kitu kampu. Šiandien bijome pasakyti tiesą į akis - taip, mūsų vaikas nužudytas pabėgėlio, imigranto atžalos. Taip, mūsų vaikas nužudytas kito tikėjimo - islamo išpažinėjo atžalos. Šiandien mūsų vaikus žudo emigracijoje, bet niekas nedrįstame pasakyti, kad galimai ateis laikas ir sulauksime kažko panašaus čia, Lietuvoje. Bet niekas nedrįsta to pasakyti“, - teigė Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis.