Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, vertinamasis Suomijos atstovų vizitas ir inspekcija vykdomi nuo pirmadienio iki trečiadienio, įgyvendinant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 metais parengto Vienos dokumento reikalavimus.

Ekspertai turės teisę apsilankyti pasirinktame rajone, kurio plotas iki 20 tūkst. km 2, taip pat lankysis Lietuvos kariuomenės poligonuose, susitiks su Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadovybe. Pagal Vienos dokumento nuostatas, ginkluotės kontrolės inspektoriams bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviu.

Trečiadienį inspektoriai vertins Motorizuotąją pėstininkų brigadą „Žemaitija“, kuri dislokuota Klaipėdoje — jie bus informuoti apie dalinio personalą, pagrindinę ginkluotę ir techniką.

Suomijos atstovai pagal vizito metu surinktą informaciją parengs ir išplatins ESBO šalims ataskaitas su išvadomis, kaip Lietuva vykdo tarptautinių sutarčių reikalavimus ginkluotės kontrolės srityje.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.

Remiantis Vienos dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo stambaus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Šiemet tokios procedūros Lietuvoje atliekamos pirmą kartą.