Moters nuomone, kalbos apie motinystės kilnumą akivaizdžiai prasilenkia su realybe. „Darbdaviai nepasitiki vaikus auginančiomis mamomis. Garsiai nekalbama, bet į jas žiūrima pro didinamąjį stiklą. Pradėjusi dirbti turi įrodyti, kad per pusantrų metų neišbarstei savo įgūdžių, „nenupušai“ ir iš viso, kad dar gaudaisi situacijoje“, - pastebi mama.

Eugenija neneigia – maži vaikai ne tik riboja laisvalaikį, kuriam vis dar priskiriami viršvalandžiai, bet ir serga, kurį laiką nemiega naktimis, mėgsta būti paimami anksčiau iš darželių ir skambinėja dieną, norėdami „pranešti“, kad jau grįžo iš mokyklos ar pasišildė valgį.

„Kita vertus, mamos, kaip joks kitas darbuotojas, moka koncentruotis į darbą ir produktyviai išnaudoti kiekvieną minutę: neturi kitos išeities, kaip puikia dirbti, nes bet kokia klaida ar vėlavimas bus nurašomas motinystei“, - sakė moteris.

Kolegos išsidalijo klientus

Po trečiojo vaiko grįžusi į darbą Eugenija atvirų konfliktų su darbdaviais neturėjo, tačiau per pusantrų metų, kai buvo nėštumo ir vaiko priežiūros atostogose, kolegos išsidalijo jos klientus, tad viską teko pradėti nuo nulio.

„Sunkiausia buvo, kad kurį laiką neturėjau darbo vietos, nes savojoje radau naują žmogų. Negi išmesi? Iš pradžių sėdėdavau, kur papuola, paskui pati susiorganizavau darbo stalą. Aišku, tai nepridėjo pasitikėjimo savimi, jaučiausi nelaukiama, nesvarbi. O po pertraukos grįžti į darbą savaime stresiukas“, - atviravo moteris.

Po metų kolegos pradėjo bruzdėti dėl didesnių atlyginimų, ji irgi nuėjo pasikalbėti apie ateitį su tiesioginiu savo vadovu. Tačiau mamai buvo leista suprasti, kad „jai dabar vaikai svarbiau“.

„Žinoma, vaikai svarbiausia, bet jeigu aš įmonei naudinga, ar vien dėl to, kad turiu vaikų negaliu užimti aukštesnių pareigų ir uždirbti daugiau pinigų? Jei jau visai atvirai, kuo daugiau vaikų turi, tuo aktualiau kilti karjeros laiptais, nes visko daugiau reikia. Žodžiu, kaip mėgstu kartoti, mano laikas toks brangus, kad tiesiog negaliu sau leisti dirbti už mažą algą“, - atviravo sėkmingos moters statusą atsikovojusi Eugenija.

Neleidžia su savimi blogai elgtis

Draudimo srityje dirbančios 35 metų vilnietės nuomone, atviros darbdavių diskriminacijos tėvų atžvilgiu mažėja, tačiau moterys už motinystę baudžiamos tokiais būdais, apie kuriuos nepraneši Darbo inspekcijai.

„Tiesa, ir mes pačios, norėdamos išsilaikyti darbe ar aukštesnėse pareigose, kai kuriomis įstatymo numatytomis teisėmis nesinaudojam. Pavyzdžiui, aš nė karto neėmiau laisvadienio, kuris kartą per mėnesį priklauso du vaikus auginantiems tėvams, sergančius vaikus prižiūri šitam reikalui samdyta auklė. Blogiausiu atveju, kai vaikai labai blogai jaučiasi (o žiemą serga ir serga), imu atostogas“, - pasakojo vilnietė.

Ar tai jai davė apčiuopiamos naudos? „Atlyginimo kol kas nepadidino, tik tiek, kad nebėra tokio nepasitikėjimo, kokį jaučiau pirmą pusmetį ar metus“, - juokėsi mama. Vis dėlto, Eugenijos nuomone, svarbiausia, kad po truputį ji pati atgauna pasitikėjimą savimi, o „kai jautiesi iš tiesų stiprus, neleidi su savimi blogai elgtis“.

Darbo inspekcija: ir vienas diskriminavimo atvejis yra daug

Jonas Gricius
Valstybinės darbo inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėjo Jono Griciaus teigimu, vaikus auginančių mamų skundai – retenybė, tačiau „net ir vienas motinos diskriminavimo darbe atvejis yra daug“.

Paklaustas, kokios problemos mamas atveda į Darbo inspekciją, J. Gricius visų pirma minėjo darbo krūvio perskirstymą, vien dėl to, kad darbuotoja išėjusi motinystės atostogų.

„Yra buvę, kad mokykloje kitoms mokytojoms išdalijo vaiką auginančios mamos darbo krūvį, ignoruodami, kad ji planuoja grįžti į darbą, ir negrąžino jai pamokų, nors iš esmės nesikeitė nei mokinių skaičius, nei darbo profilis. Tai – akivaizdus darbuotojos teisių pažeidimas“, - sakė Darbo inspekcijos atstovas.

Kuria situacijas, kad žmogus negrįžtų į darbą

J. Gricius akcentavo, jog negalima paneigti įstatymų leidėjo sukurtos teisinės garantijos į darbo vietą ir pareigas. Taip pat negalima sukurti situacijos, kai atrodo, jog to darbo ir nebėra.

Pavyzdžiui, pardavimų skyrius aiškina, kad iš motinystės atostogų grįžusios darbuotojos nebereikia, nes sumažėjo darbo krūvis.

„Tačiau tiriant situaciją pasirodo, kad realiai darbų apimtys nė kiek nesumažėjo, tik padaryti struktūriniai pertvarkymai, o motinystės atostogose buvusio žmogaus darbas išdalytas kitiems. Jei vertinant bendrą situaciją paaiškėja, kad ekonominė įmonės padėtis nė kiek nepablogėjo, jos rezultatai geri, finansinė aplinka – stabili, reiškia, buvo sukurta situacija, kaip negrąžinti žmogaus į darbą“, - pateikė pavyzdį DELFI pašnekovas.

Naudoja psichologinį spaudimą

Kai kurie darbdaviai po vaiko priežiūros atostogų grįžtančioms moterims taiko psichologinį spaudimą – mobingą. Jam J. Gricius priskyrė darbo vietos neužtikrinimą ir kitokį asmens ignoravimą.

„Tokiu atveju darbuotojas turi teisę gintis – ir be jokio laukimo, delsimo“, - priminė Darbo inspekcijos atstovas, pridurdamas, jog įstatymo pažeidimas fiksuojamas tuomet, kai kyla teisinės pasekmės. Pavyzdžiui, kai žmogui neužtikrinamas darbas, keičiamos jo darbo sąlygos arba sudaroma nepakanti aplinka.

„Kitas klausimas, jei darbuotojui tik atrodo, kad jis ignoruojamas. Nors žmonės, ypač mamos, paprastai jaučia kas ir kaip, gal tik kartais labai jautriai reaguoja“, - pastebi J. Gricius. Jo žodžiais, tokiais atvejais svarbi darbdavio tolerancija, sąžiningas ir protingas veikimas, civilizuotas požiūris į darbuotoją ir mikroklimatą įmonėje.

Lojalūs darbdaviui

Svarstydamas, kodėl darbo inspekcija gauna palyginti nedaug į darbą grįžtančių mamų skundų dėl diskriminacijos, J. Gricius pastebėjo, kad darbuotojai paprastai yra lojalūs darbdaviui ir patys supranta, jei kažkas per tą laiką, kol buvo vaiko priežiūros atostogose, pasikeitė.

„Tik svarbu žmogui paaiškinti, kas įvyko ir ką jam pagal dabartines sąlygas įmonė gali pasiūlyti. Kartais tenka atsisakyti darbuotojo paslaugų. Tokie atvejai – kraštutiniai, tačiau reikia suprasti, kad ir taip būna. Įvyksta tylūs susitarimai ir rimtas požiūris į darbą nugali“, - sakė Darbo inspekcijos atstovas.

Dažniausiai į Valstybinę darbo inspekciją kreipiasi darbuotojos, kurių po motinystės atostogų darbdaviai nesutinka grąžinti į ankstesnes darbo pareigas; darbuotoja randa pakeistas būtinąsias darbo sutarties sąlygas, į kitą vietovę perkeltą darbo vietą; tėvams ir mamoms, turintiems 2 ir daugiau vaikų arba auginantiems neįgalų vaiką nesuteikiami papildomi laisvadieniai.

2011-2013 metais dėl lengvatų ir garantijų asmenims, auginantiems vaikus, darbo inspektoriai darbdaviams surašė 4 reikalavimus.