Savo atsakyme miesto vadovas prisipažino nustebęs dėl tokios „keistos reakcijos“ ir pavadino ją „visiškai antikrikščioniška pozicija“.

„Kalbama apie sąmoningą provokaciją ir panieką vertybėms“

Anot parlamentaro, kuris vadovauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Vilniaus skyrių sueigai, taip elgtis jį paskatino nerimas dėl šios partijos skelbiamų ir didžiumos Lietuvos žmonių išpažįstamų vertybių likimo.

„Turime labai aiškiai suvokti ir įvardyti, kad, kaip parodė analogiški paradai Lenkijoje, Latvijoje, kitose Europos šalyse, tokie renginiai nėra ir nebūna vien santūri „įvairovės šventė“, kaip teigia jų organizatoriai ir propaguotojai, - rašoma laiške. - Tokių paradų neatskiriama dalis – atvirai demonstruojama panieka ir išpuoliai prieš visuomenės moralinę sanklodą, prieš šeimą ir krikščioniškąsias vertybes, kurias išpažįsta Lietuvos žmonių dauguma ir kurias mūsų tauta gynė nuo totalitarinio režimo bei prievarta pasaulėžiūrą primesti bandžiusių okupantų. Kalbama čia ne apie seksualinių mažumų teises, kaip šį reikalą kartais bandoma pateikti – homoseksualių asmenų, kaip ir visų Lietuvos piliečių, teisės yra ir turi būti ginamos, prieš juos neturi būti vykdoma diskriminacija jokiu pagrindu, bet apie sąmoningą provokaciją ir panieką pamatinėms visuomenės vertybėms.“

„Ar tinka vienu metu, kone tą pačią dieną rekomenduoti mokyklose išstatyti Kristaus Kryžių kaip aukščiausią žmogiškumo, pasiaukojimo ir artimo meilės pavyzdį – ir leisti vykdyti renginius, kurie šiuos vertybinius idealus viešai niekina? – retoriškai klausia M. Adomėnas. – Nemanau, kad galima vienu metu deklaruoti pagarbos Bažnyčiai bei krikščioniškajai moralei – ir įsileisti į mūsų tautos sostinę vaivorykštinį perversijos ir papiktinimo karnavalą.“

Laiške parlamentaras primena savo atstovaujamos partijos įsipareigojimą šeimos vertybėms ir jos pavadinime esančią nuorodą į įpareigojantį krikščionybės paveldą. Jo žodžiais, pernai gruodį sueigos taryba svarstė homoseksualų parado klausimą ir vienbalsiai nutarė, kad leidimas neturi būti išduotas. „Galiausiai primenu Lietuvos žmonių, tos tyliosios „moralios daugumos“, kurių nuomonės ir vertybių negina rėksmingos aktyvistų grupelės, įsitikinimus ir lūkesčius – kas, jeigu ne mes, gali tuos lūkesčius apginti?“ – klausia Seimo narys.

Todėl jis ragina merą ir partijos kolegas taryboje „būti drąsius ginant mums visiems bendras vertybes ir ryžtingai siekti, kad ydingas savivaldybės sprendimas išduoti leidimą gėjų paradui būtų nedelsiant atšauktas“.

M. Adomėnas pažymėjo esąs tikras, kad šį raginimą palaiko ne tik visi partijos nariai iš Vilniaus, bet ir platūs visuomenės sluoksniai, kurie „neabejingi mūsų tautos ateičiai ir tikrosioms, krikščioniškosioms Europos vertybėms“.

„Vilnius neišgena tų, kurie galvoja kitaip“

Atsakydamas į viešą laišką, meras nustebo: „Vilniaus miesto sprendimas – pabrėžiu: miesto, o ne Viliaus Navicko – leisti gėjams gegužės 8 d. sostinėje rengti susibūrimą „Už lygybę“ sulaukė, švelniai tariant, keistos reakcijos.“ M. Adomėnas esą jo nuostabai „atvirai demonstruoja visiškai antikrikščionišką poziciją“.

Savo atsakyme sostinės vadovas priminė, kad kardinolas Audrys Juozas Bačkis leidimą homoseksualams susiburti Vilniuje įvertino kaip sėkmingą kompromisinį sprendimą.

„Esu tikras, kad jis visiškai atitinka krikščionybės esmę – užjausti, o ne bausti. Šio principo aš nuosekliai laikausi tiek kasdieniame gyvenime, tiek visuose savo darbuose. Per visą gyvenimą niekada nesu nutolęs nuo pamatinių, kiekvienam lietuviui svarbių vertybių ir siekio išlaikyti tradicinę visuomenės sanklodą ir jos moralę. Visada pabrėžiu, kad tradicinė šeima yra kertinis visuomenės akmuo. Šeima mums svarbi kaip tautos išlikimo priemonė, padedanti išsaugoti gyvąją tradiciją, vertybes, kalbą, tikėjimą ir papročius. Tai patvirtina ir visi mano darbai mieste. Todėl keistai atrodo raginimas „būti neabejingam mūsų tautos ateičiai ir tikrosioms krikščioniškosioms Europos vertybėms“, – nurodė V. Navickas.

Visgi Vilniaus arkivyskupijos kurija tvirtina, kad kardinolo žodžiai buvo traktuoti ne visai tiksliai.

„Reaguodami į viešai skelbiamus dviprasmiškus teiginius informuojame, kad šį antradienį vykusiame Jo Eminencijos Kardinolo Audrio Juozo Bačkio ir sostinės mero Viliaus Navicko susitikime pastarasis savo iniciatyva pasidalijo mintimis, kaip ketinama reaguoti į homoseksualų prašymą organizuoti viešas eitynes Vilniuje. Jo Eminencijos nuomone, reikėtų spręsti šį klausimą tokiu būdu, kad būtų paisoma Lietuvos visuomenei priimtinų etikos normų ir tradicijų, o pirmiausia - gerbiama tėvų teisė apsaugoti nepilnamečius nuo jų tapatybės formavimuisi kenksmingų dalykų“, – tvirtinama šeštadienį išplatintame Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikate.

Pasak mero, Vilnius nuo seno garsėja supratimu ir tolerancija įvairioms tautoms ir kultūroms, visiems savo piliečiams. Miestas suteikia teisę miestelėnų grupėms susiburti ir išsakyti savo poziciją, bet tai esą jokiu būdu nerodo, kad Vilnius nutolsta nuo pamatinių tautos vertybių. Tai tėra ženklas, kad miestas neatstumia savo žmonių, nesvarbu, į kokią nelaimę jie būtų patekę, kokie negražūs ar negalios ištikti yra.

„Vilnius, drąsiai išpažindamas tai, kas mums šventa, teigdamas sveiką požiūrį į gyvenimą, neišgena už miesto sienos tų, kurie šiandien galvoja kitaip. Esu įsitikinęs, kad tai pati tikriausia krikščioniška vertybė“, – pažymėjo V. Navickas.

Neleisdama gėjams susiburti mieste valdžia esą būtų paskatinusi vienų neapykantą, o kitus pastūmėjusi vėl kelti sau rūpimus klausimus ir versti visą miestą be paliovos diskutuoti homoseksualų ir jų teisių klausimais. „Nejau Vilnius neturi svarbių darbų, planų ir siekių? Nejau sureikšminta detalė ir gėjų primesta tema šiandien yra mums svarbiausia?“ – retoriškai klausė jis.

„Vertindamas M. Adomėno laišką, siekiantį primesti mums diskusijas tema, kuria visi iš esmės sutariame, tegaliu apgailestauti, kad jis nesupranta, ką daro, arba kad tai – politinis, priešrinkiminis tekstas“, - savo atsakymą baigė meras.

Paveldosaugininkai pasipiktino, amerikiečiai pagyrė

Vilniaus miesto savivaldybė leido gegužę sostinėje surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes, tačiau kitoje vietoje, nei prašė organizatoriai. Šie norėjo žygiuoti senamiestyje, vėliau pasiūlė dar tris galimus maršrutus, bet valdininkai nurodė, kad renginys turi vykti anapus Neries – prie Koncertų ir sporto rūmų bei Olimpiečių ir Rinktinės gatvėse. Leidimo eitynėms paprašė Lietuvos gėjų lyga ir Tolerantiško jaunimo asociacija.

Kultūros paveldo departamentas neigiamai įvertino savivaldybės sprendimą, mat renginį leista organizuoti Sporto rūmų prieigose, kur buvo Vilniaus žydų Šnipiškių senosios kapinės. Tuo metu JAV ambasadorė Anne E. Derse išreiškė paramą eitynėms.