Ypač Vilniaus mieste, kur socialdemokratai dideliu populiarumu nepasižymi ir net neturi aiškaus lyderio.

Skyriaus ir potencialaus kandidatų sąrašo dilema socialdemokratų gretose išryškėjo dėl to, kad dešiniosios partijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bei Liberalų sąjūdis – jau seniausiai diskutuoja apie savo kandidatus į Vilniaus metus.

Konservatoriai šioje kėdėje mato arba Seimo narį Mantą Adomėną, arba investicijų specialistę Mildą Dargužaitę, liberalai – buvusį teisingumo ministrą, parlamentarą Remigijų Šimašių.

Socialdemokratai savo ruožtu trypčioja vietoje. Po nesėkmingų Europos Parlamento rinkimų iš Vilniaus skyriaus pirmininko pareigų atsistatydino Juozas Olekas, ketvirtadienį skyriaus konferencija patvirtins laikinąjį skyriaus pirmininką.

Laikinuoju skyriaus vadovu taps vienas iš vicepirmininkų – arba Vytautas Milėnas, arba Saulius Povilaitis. Neatmestina, kad laikinuoju pirmininku gali tapti ir kas nors iš kitų vicepirmininkų.

Tačiau neeiliniai skyriaus pirmininko rinkimai įvyks arba tik liepos mėnesį, arba rudenį. Per jį gali paaiškėti ne tik skyriaus pirmininko kandidatūra, bet ir potencialus kandidatų sąrašo lyderis. Vis tik tikrovė sudėtingesnė.

Kas gali tapti skyriaus pirmininku ir/ar sąrašo lyderiu?

Socialdemokratų Vilniaus skyrius jau ilgus metus neturi charizmatiško lyderio. Šiam skyriui ilgus metus vadovavo vicemeras Romas Adomavičius, tačiau šis politikas mina teisėsaugos institucijų slenksčius: jis įtariamas kyšininkavimu.

R. Adomavičiui įklimpus į bėdas su teisėsauga, socialdemokratų Vilniaus skyriaus pirmininko pareigos teko J. Olekui. Tačiau po šokiruojančių Europos Parlamento rinkimų rezultatų J. Olekas nusprendė atsistatydinti.

Vilniuje socialdemokratai per Europos Parlamento rinkimus gavo tik 12,10 proc. balsų. Juos pralenkė konservatoriai (21,76 proc.), liberalai (20,37 proc.) ir Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso blokas (15,72 proc.).

Tarpusavyje socialdemokratai svarsto, kad į J. Oleko vietą galėtų pretenduoti bent keletas politikų.

Juras Požela
Juras Požela. Šis politikas šiuo metu yra išrinktas į Seimą ir vadovauja Jaunimo ir sporto reikalų komisijai. J. Požela neslepia svarstantis pretenduoti į partijos skyriaus pirmininko postą, tačiau veikiausiai nenorėtų būti Nr.1 kandidatų sąraše į savivaldą.

Vilniaus miesto taryboje politikas dirbo 2003-2012 m. 32-ejų metų J. Požela šiuo metu yra Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas.

Šiam politikui rinkimuose padėti arba trukdyti gali pavardė: jis yra tarpukario Lietuvos komunistų partijos įkūrėjo Karolio Požėlos proanūkis.

Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas. Šiuo metu šis 34-erių metų amžiaus politikas eina Lietuvos socialdemokratų partijos atsakingojo sekretoriaus pareigas, jis į Vilniaus skyriaus pirmininkus nepretenduoja, tačiau nebūtų prieš tapti kandidatų sąrašo lyderiu savivaldos rinkimuose Vilniuje.

G. Paluckui savivaldybės reikalai yra įdomūs, jis yra dirbęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriumi, tačiau jo karjerai kenkia teistumas. Jis yra pripažintas piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi dėl neteisėtų privilegijų suteikimo Vilniaus profilaktinės dezinfekcijos stočiai.

Vilniuje socialdemokratų jaunimas gali pritaikyti unikalią schemą: G. Paluckas gali siekti sąrašo lyderio pozicijos, o J. Požela – skyriaus pirmininko vietos.

Saulius Povilaitis. Jis eina skyriaus pirmininko pavaduotojo pareigas ir vadovauja reklamos agentūrai „Vizualinių komunikacijų studija“ (VKS) ir yra jos savininkas. S. Povilaitis gali tapti laikinuoju skyriaus pirmininku. Teigiama, kad jis pageidautų vadovauti skyriui ir po neeilinių pirmininko rinkimų.

Auksė Kontrimienė
Auksė Kontrimienė. Vilniaus skyriuje aktyvumu pasižymi dar viena socialdemokratė A. Kontrimienė. Šiuo metu ji yra premjero patarėja, prieš tai dirbo partijos frakcijos Seime atstove spaudai, karjeros pradžioje dirbo žurnalistinį darbą, rašė į įvairius žurnalus.

Su socialdemokratais A. Kontrimienė dirba nuo 1999 m. Pastaruoju metu ji nuolat įtraukiama į socialdemokratų kandidatų sąrašus, tačiau dideliu populiarumu nepasižymi.

Aiškaus viešo ar privataus pageidavimo vadovauti Vilniaus skyriui A. Kontrimienė nėra išsakiusi, bet neatmestina, kad ši politikė gali bandyti savo laimę.

Remigijus Motuzas. Svarstant, kas galėtų vadovauti Vilniaus socialdemokratams, išlenda ir buvusio ministro, buvusio ambasadoriaus ir dabartinio Vyriausybės kanclerio pirmojo pavaduotojo R. Motuzo pavardė. Kalbama, kad šį politiką į visus įmanomus postus norėtų prastumti teisingumo ministras Juozas Bernatonis, tačiau jo galimybės vertinamos kaip ribotos.

Neatmetama galimybė, kad savo kandidatą Vilniaus skyriaus rinkimuose iškels ir buvusio skyriaus pirmininko R. Adomavičiaus grupė. Tačiau skyriaus nariai pasakoja, kad iki šiol didelio aktyvumo ši grupė neparodė, be to, problemos su teisėsaugos institucijomis riboja R. Adomavičiaus ir jo bendraminčių veiksmus.

Į Vilniaus skyriaus pirmininkus yra kandidatavęs Seimo narys Algirdas Sysas, bet tuomet politikas pralaimėjo R. Adomavičiui. Šiuo metu jis savo kandidatūros kelti lyg ir neketina.

Vienas aktyviausių socialdemokratų politikų, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis paneigė galimybę kelti savo kandidatūrą Vilniaus skyriaus pirmininko rinkimuose. „Kodėl aš turėčiau kelti savo kandidatūrą? Į Vilniaus skyriaus pirmininkus? Ne, nesvarsčiau apie tai".