Pašlaksto vandeniu

Klaipėdos Švento Juozapo Darbininko bažnyčios kunigas Virgis Poškus dienraščiui sakė, kad dažniausiai žmonės prašo pašventinti butus.

„Pasitaiko, kad šventiname ne tik naujus butus. Kartais žmonės kunigus kviečiasi po įvairiausių okultinių ritualų - pavyzdžiui, spiritizmo seansų“, - pasakojo jis.

V.Poškus neneigė, kad tenka vykti ir į gyvenamąsias patalpas, kuriose, anot gyventojų, vaidenasi.

Tačiau nestinga ir iškilmingų šventinimų, kai kunigai prašomi atvykti į maitinimo įstaigų, sporto klubų, parduotuvių atidarymo šventes, laivų išleistuves į jūrą.

Kunigas aiškino, kad šventinimo procedūra, kurios trukmė ir apeigos nepriklauso nuo objekto dydžio ar šventės iškilmingumo, užtrunka kelias minutes.

„Pašlakstome šventinto vandens, paprašome, kad Dievas laimintų šią vietą ir joje dirbančius ar gyvenančius žmones“, - sakė V.Poškus.

Pasak jo, neretai klaipėdiečiai prašo pašventinti ir naują automobilį.

„Juokingų užsakymų nepasitaikė. Arklio tikrai niekas nesiūlė šventinti. Viskas turi būti sveiko proto ribose“, - teigė kunigas.

Aukoja skirtingai

Paklaustas, kokio objekto jis niekada neapsiimtų šventinti, V.Poškus tikino, kad negalėtų šventinti tų vietų, kurios iš esmės prieštarauja moralumui.

Tokioms vietoms jis priskyrė kazino, „įvairiausias landynes“.

Kunigas prisipažino nesigilinantis, kokios reputacijos žmogus užsako šventinimą. Jo neišgąsdintų ir tai, kad naujos kavinės ar parduotuvės savininkas turtą sukrovė nelegaliu būdu.

„Bažnyčia nė vieno neatstumia - kiekvienas žmogus turi galimybę pasitaisyti“, - aiškino V.Poškus.

Švento Juozapo Darbininko bažnyčios kunigas tvirtino, kad konkrečių įkainių už suteiktą šventinimą jis neturintis.

„Vieni aukoja, kiti ne. Tačiau dažniausiai žmonės tarsi jaučia pareigą paaukoti“, - sakė jis.

V.Poškus paneigė gandus, kad už stambių objektų šventinimą savininkai dosniai paremia bažnyčią. „Auka nuo turto dydžio nepriklauso“, - tikino jis.

Kunigas neslėpė, kad vieniems šventinimą užsakantiems žmonėms tai yra pramoga, kitiems - prietaras.

„Sunku pasakyti, kiek žmonių tai daro iš stipraus vidinio tikėjimo. Turbūt kiek žmonių, tiek ir situacijų“, - įsitikinęs V.Poškus.

Neklausia, ar tiki

Kristaus Karaliaus bažnyčioje tarnaujantis diakonas Tomas pasakojo, kad didysis šventinimų bumas paprastai pastebimas prieš Kalėdas, kai žmonės kviečia kunigus palaiminti būstus.

Kitu metų laiku tokių kvietimų būna keli per savaitę.

Klaipėdiečiai prašo pašventinti naujus, restauruotus namus, butus, automobilius.

„Privažiuoja prie bažnyčios ir pašventiname. Prašome Viešpaties, kad jo ranka nuolat lydėtų mašiną ir jos keleivius“, - sakė diakonas.

Nors pastaruoju metu masiškai šventinami ne tik būstai, bet ir kavinės ar prekybos centrai, Kristaus Karaliaus bažnyčios atstovas nemano, kad šventinimas - populiari kiekvienų įkurtuvių tradicija, kurią pripažįsta ne vien tikintys žmonės.

„Šventinimą užsako tie, kurie tikrai tiki. Net neklausiame, ar jie tikintys. Kodėl netikintis žmogus turėtų norėti Dievo palaiminimo?“ - klausė jis.

Diakonas aiškino, kad mokėti už tokią bažnyčios suteiktą paslaugą nebūtina.

„Tarnystė neapmokestinama. Neprašome paaukoti. Kas nori, tas ir palieka“, - sakė jis.