Tai Seimo Žmogaus teisių komitete pristatydama vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitą sakė laikinai einanti vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Daugiausiai buvo skųstasi savivaldybių administracijų padalinių veikla (189 skundai). Dėl šeimos narių ir artimų giminaičių galimai netinkamo elgesio vaikų atžvilgiu sulaukta 113 skundų. Tačiau dėl savivaldybės administracijos padalinių veiklos tik 45 procentai skundų pripažinti pagrįstais. Tuo tarpu atliktuose tyrimuose dėl galimai vaiko teises pažeidžiančių šeimos narių ir/ar artimų giminaičių nustatyta, kad 92 procentais atvejų vaiko teisės iš tiesų buvo pažeistos. Taigi, remiantis nustatytų pagrįstų skundų vaiko teisių apsaugos kontrolieriui statistika, dažniausiai vaiko teisės yra pažeidžiamos jų artimoje aplinkoje.

Pagal tyrimuose nustatytų vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimų pobūdį daugiausia pažeidimų - dėl smurto vaiko atžvilgiu panaudojimo - nustatyta 50 atvejų (dėl pilnamečių asmenų panaudoto smurto vaiko atžvilgiu - 27 atvejai, dėl vaikų smurto prieš vaikus - 23 atvejai). Nustatytas prieš vaikus naudotas fizinis (26 atvejai) ir psichologinis (24 atvejai) smurtas.

Didelę dalį vaiko teisių pažeidimų sudaro nustatyti vaiko nepriežiūros atvejai (48) bei vaiko teisės bendrauti su skyriumi gyvenančiais tėvais/vienu iš tėvų bei artimaisiais giminaičiais neužtikrinimo atvejai (45). Dėl teisės į tinkamas ir sveikas gyvenimo sąlygas neužtikrinimo nustatyti 42 atvejai, dėl savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus neveikimo - 34 atvejai. Pastebėta, kad sumažėjo teisės į mokslą pažeidimų: ataskaitiniais metais nustatyti 22 atvejai, tuo tarpu 2011 metais buvo nustatyti 32 atvejai.

A. Burneikienė atkreipė komiteto narių dėmesį, kad dėl nepakankamo vaiko teisių srities finansavimo praktikoje vyksta tik minimalūs, daliniai pokyčiai, teisės aktų nuostatos lieka deklaratyvios ir nėra pasiekiami teisės aktų tikslai bei numatytas (norimas) vaiko teisių apsaugos lygis.

Komitetas bendru sutarimu pritarė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitai ir komiteto parengtai Seimo nutarimo dėl vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitos projekto redakcijai. Seimo nutarimo projekte suformuluoti siūlymai Vyriausybei ir vaiko teisių apsaugos kontrolieriui atsižvelgiant į spręstinas aktualiausias vaiko teisių apsaugos problemas.

Remiantis Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstatymu, vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus veiklos tikslas - gerinti vaiko teisinę apsaugą, ginti vaiko teises ir jo teisėtus interesus, užtikrinti tarptautinės ir nacionalinės teisės aktuose nustatytų vaiko teisių ir jo teisėtų interesų įgyvendinimą, atlikti vaiko teisių užtikrinimo ir apsaugos priežiūrą bei kontrolę Lietuvoje.

Vykdydamas savo misiją vaiko teisių apsaugos kontrolierius tiria pareiškėjų skundus dėl fizinių ir juridinių asmenų veiksmų ar neveikimo, dėl kurių pažeidžiamos (manoma, kad pažeidžiamos) ar gali būti pažeistos vaiko teisės ar jo teisėti interesai, taip pat skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo vaiko teisių apsaugos srityje. Kontrolierius teikia Prezidentui, Seimui ir Vyriausybei pasiūlymus dėl priemonių vaiko teisių ir jo teisėtų interesų apsaugai pagerinti, dėl galiojančių teisės aktų pakeitimo ir naujų teisės aktų priėmimo bei politikos, susijusios su vaiko teisių ir jo teisėtų interesų apsauga, formavimo bei įgyvendinimo.