„Kam čia tuos hipotetinius scenarijus nagrinėti. Kol kas aš einu šias pareigas ne kažkokiame laikiname statuse. Tiesa, girdėjau, kad kažkas inicijuos nepasitikėjimą Vyriausybe – čia visokių dalykų gali būti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Ji pakomentavo ir šalies vadovo Gitano Nausėdos nuomonę, kad pirmalaikiai rinkimai – vienas iš realiausių variantų spręsti krizę.

„Yra įvairių nuomonių. Jei prezidentas iš tiesų skatina, yra ir kitas kelias priešlaikinius rinkimus paskelbti – gali Vyriausybė paskelbti priešlaikinius rinkimus, tiesa, prieš tai Seimas turi išreikšti jai nepasitikėjimą. Tai čia bus galimybių pabandyti, pamatyti, kiek ir kas nuoširdžiai kokios nuomonės laikosi“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Ji pabrėžė, kad Seimas turi teisę inicijuoti nepasitikėjimo Vyriausybę procedūrą.

„Jei Seimas išreikš nepasitikėjimą Vyriausybe šioje sesijoje, tada Vyriausybė galės kreiptis į prezidentą, kuris galės sušaukti neeilinius rinkimus“, – paaiškino I. Šimonytė.

Pagal Konstituciją, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 85 parlamentarų.

Pirmalaikius Seimo rinkimus gali paskelbti ir prezidentas, Vyriausybės siūlymu, jeigu Seimas pareiškia tiesioginį nepasitikėjimą Vyriausybe.

Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Teigia, kad nepasitikėjimo Vyriauybe iniciatyva – gelbėjimosi ratas valdantiesiems

Nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo Vyriausybe rengia opozicijoje veikiantys "valstiečiai".

Vis dėlto Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė sako, kad valstiečių ėjimas gali būti gelbėjimosi ratas valdantiesiems.

„Mišrioje grupėje labai daug diskutavome apie tai, kas čia: pirštinė ar vis tik gelbėjimosi ratas?

Rezultatas „interpeliacijos“ akivaizdus: balsų eilinį kartą opozicija neturės, nepasitikėjimas bus atmestas O Šimonytė išeis aukštai pakelta galva, kad Seimas ja PASITIKI ir gali dirbti toliau“, – feisbuke ketvirtadienį rašė politikė.

Tad, pasak jos, bendu sutarimu Mišri Seimo narių grupė nusprendė, kad nepalaikys šios valstiečių iniciatyvos.

„Gelbėjimosi rato kūrime nedalyvaujame, kad ir kaip kai kam norėtųsi iš opozicijos konservatoriams bei Šimonytei šiuo metu padėti atsitraukti nuo jų pažadų atsistatydinti patiems“, – pridūrė A. Širinskienė.

Nutarimas dėl tiesioginio nepasitikėjimo Vyriausybe gali būti priimtas slaptu balsavimu už balsavus ne mažiau kaip 71 parlamentarui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)