Šiais metais tikra vasara iš tiesų tęsėsi iki astronominės vasaros pabaigos - rugsėjo 21-osios, Lygiadienio.

Vilniaus meteorologijos stoties duomenimis, visą šį laikotarpį vidutinė paros temperatūra 0.5-4 laipsniais buvo aukštesnė už vidutinę daugiametę normą. Tik trys dienos- rugsėjo 6, 18 ir 19 buvo vėsios, tada paros vidutinė temperatūra buvo 1 laipsniu žemesnė už vidutinę daugiametę.

Dar geriau vasariškus orus apibūdina aukščiausia dienos temperatūra. Labai šilta buvo rugsėjo 1-3 ir 7-10 dienomis, kada visoje šalyje temperatūra viršijo 20 laipsnių šilumos, o vietomis siekė net 25-26 laipsnius šilumos.

Atskirose stotyse tuo metu net buvo viršyti daugiamečiai dienos karščio rekordai. Ir tik jau minėtomis šaltosiomis rugsėjo dienomis temperatūra niekur respublikoje nepasiekė 20 laipsnių, vyravo vos 15-18 laipsnių šiluma.

Ilgėjančios naktys buvo įvairios: nuo debesuotų ir šiltų iki giedrų ir rudeniškai vėsių, dažnai paryčiais drėgnesnėse vietose nusidriekdavo rūkai. Rugsėjo 14-os naktį Varėnos apylinkėse pasirodė pirmosios šalnos, bet dažnesnės jos tapo tik nuo rugsėjo 18-os.

Per šį laikotarpį Lietuvoje buvo net 8 dienos, kada meteorologijos stotys didesnio lietaus visai neužfiksavo. Kitu laiku didesnėje ar mažesnėje respublikos dalyje palydavo, o rugsėjo 4-6 ir 16-17 vietomis būta ir smarkaus lietaus (>15 mm per 12 val.)

Rekordas priklauso Vėžaičiams, kur rugsėjo 6 d. prilijo 53 mm (beveik dviejų dešimtadienių norma). Antroje vietoje – Tauragė su 32 mm lietaus rugsėjo 16-ą. Dažniausi buvo trumpi vasariški lietūs ir tik minėtomis šlapiausiomis dienomis lijo įkyriau.

Rugsėjo 4, 6 d., o antrajame dešimtadienyje ir dažniau lietų vietomis lydėjo ir perkūnijos – dar vienas šiltojo sezono reiškinys.

Po Lygiadienio iš tiesų juntamai atvėso, orai tapo niūresni, tačiau ruduo retai kada užgriūna negrįžtamai. Šiluma vėl trumpam sugrįš savaitgalį, be to, galime pradėti laukti Bobų vasaros.

Artimiausią naktį debesuota su pragiedruliais. Daugelyje rajonų trumpi lietūs. Vėjas vakarų, 6-11 m/s, kai kur gūsiai 15 m/s. Žemiausia temperatūra 8-13 laipsnių šilumos.

Rytoj dieną debesuota su pragiedruliais. Vietomis trumpai palis. Vėjas vakarų, 6-11 m/s. Aukščiausia temperatūra 13-18 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 26 d. vietomis truputį palis. Naktį ir rytą kai kur rūkas. Temperatūra naktį 7-12, pajūryje 13-15, dieną 15-20 laipsnių šilumos.

Rugsėjo 27 d. be didelio lietaus. Naktį ir rytą vietomis rūkas.Temperatūra naktį 8-13, pajūryje iki 16, dieną 17-22 laipsniai šilumos.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją