Savo istoriją nuo Saulės mūšio pergalės pradėję Šiauliai neabejoja: toks trijų septynetų derinys būna tik kartą, todėl buvo verta jį įprasminti originaliomis idėjomis ir visus metus besitęsiančiais gimtadienio renginiais.

Šį vakarą Šiaulių areną užlies sveikinimai, padėkos ir muzika. Šiauliečiams koncertuos šiauliečiai – taip galima pavadinti žinomų garsių atlikėjų rengiamą koncertą, nes beveik visi jo dalyviai siejami su Saulės miestu. Koncertuos Šiaulių simfoninis orkestras (vadovas Jonas Janulevičius), Šiaulių simfodžiazo orkestras (vadovas Jaroslavas Cechanovičius), Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (vadovas Remigijus Adomaitis), dirigentas Skirmantas Sasnauskas. Scenoje pasirodys tikras solistų žvaigždynas – Virgilijus Noreika, Kristina Zmailaitė, Edmundas Seilius, Gintarė Skėrytė, Gytis Paškevičius, Virgis Stakėnas, Aidas Giniotis, Ilona Balsytė, Darius Auželis, Ieva Narkutė. Net šeši koncerto dalyviai – „Saulės miesto spinduliais“ išrinkti šiauliečiai ar buvę tarp kandidatų šiai nominacijai laimėti.

Idėjas siūlė patys šiauliečiai 

Artėjant finaliniam magiškaisiais septynetais paženklinto Šiaulių gimtadienio renginiui paaiškėjo, kad vietų didžiausioje mieste salėje – Šiaulių arenoje – keliolika kartų mažiau, negu savo idėjomis, darbais, savo dalyvavimu į gimtadienio renginius įsiliejusių šiauliečių. Dar prieš metus nusprendę, kad tokia sukaktis – išskirtinė, bei žvelgdami į magiškąją trijų septynetų prasmę – kaip laimės, sėkmės simbolį, Šiauliai pasiryžo šią sukaktį sureikšminti labiau už tradicines jubiliejines datas ir švęsti visus metus. Visi šiauliečiai buvo pakviesti siūlyti kuo originalesnių idėjų septynetų įprasminimui.

„Sulaukėme gausybės įdomių, net labai netikėtų idėjų – kiek išradingų, sumanių ir kūrybingų žmonių yra mūsų mieste“, – šiauliečių aktyvumu džiaugiasi miesto meras Justinas Sartauskas.

Pasak jo, bene maloniausia, kad aktyviausiai ir išradingiausiai į 777-ojo miesto gimtadienio renginius įsiliejo jaunoji Šiaulių karta: vaikų darželiai, mokyklos, kolegijos, universitetas. „Auga puiki jaunoji Šiaulių karta, kurią pedagogai ugdo ir lavina ne tik žiniomis, bet ir širdimi. Labai norėtųsi, kad Šiauliai įtvirtintų šių metų šūkį „Sėkmės Saulės mieste!“ ir sudarytų kuo geresnes galimybes likti šiai kartai mūsų mieste“, – sako J. Sartauskas.

Iš gausybės renginių išsiskyrė didelio šiauliečių susidomėjimo sulaukusios „Šiaulių naktys“ ir rugsėjį, kai įprastai švenčiama tikroji miesto įkūrimo diena, surengtos septynias dienas trukusios „Šiaulių dienos“. Visą savaitę miestas šurmuliavo – net dažnai pliaupdavęs lietus nenustelbė šiauliečių entuziazmo.

Pasak daugelį renginių organizavusio Šiaulių turizmo informacijos centro vadovės Giedrės Brazlauskaitės, idėjas siūlę bei į renginius įsijungę įvairių miesto organizacijų, įstaigų, kolektyvų žmonės stebino sumanumu, nuoširdumu ir darbštumu. „Papildomų lėšų šiems sumanymams įgyvendinti beveik nebuvo skirta, žmonės darė tai savo ir kitų džiaugsmui, tuo įrodydami, kad jiems gera kurti savo miestui, sau. Esam visiems be galo už tai dėkingi“, – sako G. Brazlauskaitė.
Išskirtinė 777-ųjų metų įprasminimo idėja – „Saulės miesto spindulių“ rinkimai. Šį vakarą iškilmingai bus pasveikinti pirmieji septyni šiauliečių išrinkti simboliniai miesto ambasadoriai – žmonės, kurių darbai, kūryba yra neatsiejami nuo Šiaulių miesto vardo. Garbingi vardai bus suteikti maestro Sauliui Sondeckiui, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ vadovui Remigijui Adomaičiui, buvusiai Šiaulių dramos teatro režisierei Natašai Ogaj-Ramer, pedagogui, Lietuvos garbės donorui Jurgiui Rimvydui Žuklijai, dainų autorei bei atlikėjai Ievai Narkutei bei akordeonistui Martynui Levickiui, dizaineriui, kultūros istorikui bei kraštotyrininkui Viliui Puronui. Šiauliečiai apgailestauja, kad šį vakarą kartu su jais nebus Šiaulių miesto garbės piliečio S. Sondeckio, ir linki jam sveikatos.

Miestas – tai jo žmonės

„Kiekvienas miestas kuo nors yra žinomas – ekonominiais pasiekimais, architektūra, geografine padėtimi, bet pirmiausia – savo žmonėmis, kuriančiais miesto dabartį ir ateitį, – sako miesto meras J. Sartauskas. – Turime daug kuo pasidžiaugti, esame pramonės tradicijas puoselėjantis miestas, Šiauliuose veikia kelios aukštosios mokyklos, kuriame patrauklią investicinę aplinką verslui. Tačiau šį kartą norėtųsi išskirti kultūros žmones. Didžiuojamės, kad esame vienintelis miestas, išskyrus Vilnių, turintis berniukų ir jaunuolių chorą. „Dagilėlis“ yra tikras mūsų džiaugsmas ir pasididžiavimas. Turim labai stiprius akordeonistus, smuikininkus, Šiaulių simfoninį orkestrą, koncertavusį baigiamajame „Šiaulių dienų“ koncerte su garsiais šalies solistais. Miestą garsina liepos 6-ąją, Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, kasmet įteikiama Karalienės Mortos premija, skiriama talentingiausiems Lietuvos vaikams už pasiekimus muzikos, dailės, literatūros, kitose meno srityse. Šiaulių dramos teatras skaičiuoja jau devintą kūrybos dešimtmetį“.

Pasak miesto vadovo, Šiauliai gali vadintis muziejų miestu: 90-metį šiais metais atšventęs Šiaulių „Aušros“ muziejus yra vienas didžiausių šalyje, tik Šiauliuose yra Fotografijos, Dviračių, Radijo ir televizijos muziejai, šimtametes tradicijas puoselėjančiame saldainių fabrike „Rūta“ įkurtas Šokolado muziejus, daugiau kaip 20 metų veikia vienintelis Baltijos šalyse Katinų muziejus.

„Kalbėdamas apie Šiaulių „Aušros“ muziejų, noriu priminti fenomenalią Šiaulių asmenybę – 102-uosius metus einančią Gražbylę Venclauskaitę, kartu su seserimi Danute dovanojusias muziejui savo tėvų Venclauskių namus. Garsaus advokato, kultūros ir visuomenės veikėjo, pirmojo Šiaulių burmistro Kazimiero Venclauskio ir aktorės Stanislavos Jakševičiūtės-Venclauskienės šeimoje gimusi teisininkė Gražbylė, kurios krikštatėvis buvo lietuvių filosofas Vydūnas, iki šiol stebina savo guviu protu, fizine energija. 2000-aisiais G. Venclauskaitei suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas, su seserimi Danute bei motina Stanislava Venclauskiene apdovanotos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, joms suteiktas Pasaulio teisuolių vardas“, – didžiuodamasis sako J. Sartauskas. Švęsdama savo šimtmetį, G. Venclauskaitė kelioms valandoms buvo pakeitusi miesto merą ir išsakė daug konkrečių pastebėjimų savivaldybės darbuotojams dėl jų darbo.

Pasak mero, Šiauliai gali didžiuotis išugdę daug žymių žmonių: visuomenės, mokslo veikėjų, atlikėjų, kurie miestą garsina ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Miesto sportininkai – bėgikai, irkluotojai, regbininkai, krepšininkai, imtynininkai, dviratininkai, šachmatininkai, plaukikai ir kitų šakų atstovai – džiugina šalį savo pasiekimais. „Labai norėtųsi vardyti pavardėmis, tačiau jų – labai daug. Šiais, 777-aisiais, miesto gyvavimo metais įkūrėme Šiaulių krepšinio akademiją „Saulė“. Mieste kuriama sporto gimnazija – pripažįstama, kad jau dešimt metų rinkdami gabiausius sportininkus į Vijolių mokyklą, rodėm pavyzdį visiems miestams. Neseniai sulaukėme specialios komisijos, vertinusios šį procesą, patvirtinimo, kad Šiauliai šioje srityje yra lyderiai, – apie šiauliečių pasiekimus pasakoja miesto vadovas. – Šiauliuose subrendo ir pasiekė savo veiklos aukštumų ne vienas žinomas žmogus. Ir nesvarbu, ar dabar jis gyvena ir dirba Šiauliuose, ar yra išvykęs kitur – mes didžiuojamės tais žmonėmis, kurie garbingai garsina Šiaulius mūsų šalyje ar už jos ribų. Man norisi, kad Šiauliai būtų miestas, kuriame gera, smagu ir norisi gyventi.“