Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos liberalų sąjūdžio ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnai su tokiu raštu kreipėsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, valdančiųjų frakcijų seniūnus ir Seimo narius.

„Vis dėlto tikimės, kad Seimo pirmininkė L.Graužinienė pajėgs suvokti savo asmeninę atsakomybę ir inicijuos demokratiškų sprendimų paiešką susidariusioje situacijoje“, – teigia frakcijų seniūnai bendrai pasirašytame pareiškime, kurį paskelbė konservatorių frakcija.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio frakcijos bei Mišri Seimo narių grupė spalį nutarė atšaukti savo narius iš EPK, protestuodamos prieš politiniu pagrindu valdančiųjų balsais priimamus sprendimus.

Tokiu būdu komisiją paliko jai vadovaujantis konservatorius Valentinas Stundys, jo frakcijos kolegos Stasys Šedbaras ir Vytautas Juozapaitis, liberalė Dalia Teišerskytė, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys. Jų atsistatydinimo dar nepatvirtino Seimas. Pasitraukus penkiems opozicijos atstovams, komisijoje lieka dirbti 10 parlamentarų. Po opozicijos pasitraukimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžiai nevyko.

Etikos komisijoje dirbantys opozicijos nariai jau pernai buvo paskelbę boikotą, bet sulaukę „darbietės“ Seimo pirmininkės L.Graužinienės pažado inicijuoti komisijos sudarymo tvarkos pakeitimą, grįžo dirbti. Tačiau jokių permainų nebuvo padaryta. Seimo pirmininkė po paskutinio opozicijos atstovų protesto žurnalistams sakė komisijos sudarymo pakeitimų inicijuoti neketinanti, o opozicijai į komisiją siūlė deleguoti kitus atstovus.

Opozicijai palikus EPK bei taip įšaldžius jos darbą, Seimo narių mišrios grupės atstovai registravo siūlymus dėl komisijos sudarymo tvarkos pakeitimų. Pagal registruotą Seimo statuto pataisos projektą, komisija būtų sudaroma iš 12 Seimo narių, turėtų būti atstovaujamos visos parlamentinės frakcijos.

Valdantieji į komisiją siūlytų 6 kandidatus iš mažumos atstovų, o kitus 6 mažuma siūlytų iš daugumos. Šiuo metu komisija sudaroma frakcijų proporcinio atstovavimo principu, t.y. paskirsčius kvotas frakcijos į komisiją pačios siūlo savo atstovus.