Pagal projektą, Konstitucijos 38 straipsnis būtų papildytas nuostatomis, kad "šeima sukuriama sudarius santuoką", kad "šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės".

Dar į Konstituciją siūloma įrašyti, kad valstybė saugo ir globoja santuoką.

Po pataisos projektu pasirašė 107 Seimo nariai, ketvirtadienį per spaudos konferenciją informavo vienas pataisų iniciatorių, konservatorius Rimantas Jonas Dagys bei Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rima Baškienė.

Seimas praėjusių metų birželį jau balsavo dėl panašios Konstitucijos pataisos, kuria siūlyta įtvirtinti, kad šeima kyla iš santuokos, taip pat iš motinystės ir tėvystės, tačiau ją patvirtinti po pirmo balsavimo pritrūko vieno balso.

Per pirmąjį priėmimą už Konstitucijos pataisą balsavo 93 Seimo nariai, o pagrindiniam šalies įstatymui pakeisti reikia, kad už pataisą per abu priėmimus su trijų mėnesių pertrauka balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai teigė, kad svarstyta Konstitucijos pataisa galėjo sudaryti sąlygas diskriminuoti santuokos nesudariusius asmenis.