Seime įregistruota siūlymas, kurį įgyvendinus Lietuvos ir Norvegijos veikiausiai lauktų diplomatinė kaktomuša. Seimo nutarimo projektu siūloma įpareigoti Vyriausybę „sukurti teisinį mechanizmą, kuris leistų nedelsiant reaguoti nepilnamečių Lietuvos piliečių paėmimo iš tėvų vadovaujantis Norvegijos Karalystės įstatymais bei galimai kitose ne Europos Sąjungos valstybėse narėse veikiančiais teisės aktais atvejais“.

Be to, grupė parlamentarų siūlo ir platesnį veiksmų spektrą – prieš Norvegiją Lietuvos vedama sukilti turėtų ir visa Europos Sąjunga (ES). Vyriausybei siekiama pavesti „pradėti diskusiją šiais klausimais ES institucijose ir inicijuoti pakeitimus ES teisėje, kurie sudarytų galimybę ginti nepilnamečių ES piliečių, esančių Norvegijos Karalystės bei kitose ne ES valstybėse narėse teritorijoje, teises“.

Nutarimo projektą Seimui teikia penki konservatoriai – Rimantas Jonas Dagys, Jurgis Razma, Rytas Kupčinskas, Sergejus Jovaiša ir Valentinas Stundys – bei dvi Mišrios Seimo narių grupės atstovės: „valstietė“ Rima Baškienė bei su „Drąsos kelio“ sąrašu į parlamentą patekusi buvusi konservatorė Aurelija Stancikienė.

Apie „bambalius“ kalbėti nebenori

Vienas siūlymo iniciatorių R. J. Dagys DELFI teigė pasigendantis „aiškaus Vyriausybės reagavimo“ į padėtį Norvegijoje.

„Kitos valstybėse tarptautinius ieškinius kelia, gindamos savo piliečių interesus. Pas mus kol kas tokio mechanizmo tikrai nematyti. Jis turi atsirasti Vyriausybės lygmeniu, o jeigu reikia įstatymo pataisų – tada ir Seimas turėtų įsijungti“, - kalbėjo konservatorius.

Paklaustas, ar nemano, jog tokie siūlymai gali privesti prie diplomatinio konflikto su norvegais, jis patikino problemos nematantis.

„O mes turime ginti savo piliečius ar ne?“ - retoriškai klausė R. Dagys. Paprašytas įvertinti tuos atvejus, kai Lietuvos piliečius gali tekti ginti nuo jų tėvų, Seimo narys pradėjo piktintis lietuvišku mentalitetu.

Rimantas Jonas Dagys
„Savęs menkinimo filosofija man netinkama – jums gal tinka. (…) Pirmiausiai galvojam – o gal čia mūsų lietuviai visiški kvailiai yra. O čia ne menkinimo filosofija?“ - bėrė R. J. Dagys.

Septynmečio Garbieliaus B. artimuosius, pagrobusius mažametį iš globėjų Norvegijoje ir mėginusius jį išvežti, Seimo narys pateisina. „O jūs, kaip tėvas, ką jūs darytumėt? Kai kažkoks susireikšminęs valdininkas nuspręs, kad jūs blogai vaiką auginat“ , - sakė jis.

Dar būdamas socialinės apsaugos ir darbo ministru, pats konservatorius nuskambėjo pareiškimu, kuriame vienišus tėvus išvadino „bambaliais“. „Jeigu tu nesugebėjai susitvarkyti savo gyvenimo ir užaugini vaiką be tėvo ar be motinos, tai ar tu prisiimi atsakomybę ir kaltę už tai, ar ne? Ar mes gyvename kaip mums patinka, kaip „bambaliai“ varinėjamės?“ - ši frazė 2009 m. gegužę R. J. Dagį akimirksniu pastatė į dėmesio centrą.

Paklaustas, ar ir Norvegijoje gali būti „bambalių“, konservatorius pyktelėjo. „Gal jūs nenukreipkite diskusijos į šoną. Mes turime skirtingą požiūrį į šeimą, vaikų auklėjimą ir pagarbą mūsų šeimoms. Taip gal sutarkim“, - sakė R. J. Dagys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1412)