Teismai dar prieš ketverius metus išaiškino, kad tokie užrašai neteisėti, mat Valstybinės kalbos įstatymas dvikalbystės šalyje nenumato.

Tačiau Seimo nare tapusi R. Tamašunienė neslepia, kad ji teismų sprendimų išaiškinimų vykdyti neketina.

„Tai yra ne gatvės pavadinimas, tai namo pavadinimo lentelė. Ji pakabinta labai labai seniai, čia toks mūsų šeimos sprendimas“, - sakė parlamentarė.

Parlamentarai iš opozicijos R. Tamašunienės sprendimą laikyti iškabintą dvikalbį užrašą, kad ir ant nuosavo namo, piktinasi – esą parlamentarė už įstatymų nesilaikymą verta etikos sargų dėmesio.

„Pilietis neturėtų nepaklusti įstatymams, o Seimo narys privalo paklusti, jis netgi prisiekia, kad paklus įstatymams, juos vykdys, o ypač vykdys ne tik įstatymus, bet ir teismų nutarimus, sprendimus“, - teigė konservatorius Kęstutis Masiulis.

Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnyba sako, kad gatves žymintis pavadinimas, nesvarbu, kur pakabintas, turi atitikti įstatymus.

„Viešieji užrašai pagal Valstybinės kalbos įstatymą turi būti lietuvių kalba pateikiami. It gatvių pavadinimų lentelės pagal vidaus reikalų ministro įsakymą, kuris reglamentuoja gatvių pavadinimų suteikimą ir keitimą, numatyta, kad turi būti lentelėje toks pavadinimas, kuris turi būti registruotas adresų registre ar nekilnojamojo turto registre“, - sakė Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyresnioji patarėja Gedmantė Eimontienė.

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje teismuose ginčijasi tiek su Vilniaus rajono, tiek su Šalčininkų valdžia, kas už tokias iškabas ant gyvenamųjų namų atsako – ar patys gyventojai, ar ir savivaldybės.