Seimo kontrolieriai pastaruoju metu užsitraukė nemalonę, atradę šiurkščių pažeidimų teismų darbe. Pasak dienraščio, didžiausias susikirtimas su teismais kilo, kai Seimo kontrolieriai ėmėsi tirti už nelegalų sienos perėjimą teisto ukrainiečio Viktoro Salajaus skundą.

Kauno apygardos teismas nuteisė V. Salajų trejiems metams laisvės atėmimo už mėginimą neteisėtai pereiti sieną. Seimo kontrolieriai sužinojo, jog teismo metu nepavyko nustatyti teisiamojo asmens tapatybės, nes ukrainietis neturėjo jokių dokumentų.

Tačiau šios aplinkybės nesutrukdė teismui priimti sprendimo, nors pagal Baudžiamojo proceso kodeksą tai turėtų būti neįmanoma. Tik po to, kai V. Salajus buvo įkalintas, policija susidomėjo šiuo asmenim ir išsiuntė dėl jo paklausimus Rusijai, Ukrainai ir Uzbekistanui.

Sienos pažeidėjui atsėdėjus metus, prezidentas suteikė jam malonę, tačiau užuot jį paleidę, teisėsaugininkai išvežė V. Salajų į užsieniečių registravimo centrą "tapatybei nustatyti". Tuo metu V. Salajaus tapatybės patvirtinimas jau buvo gautas iš Ukrainos, tačiau Kauno apygardos teismas apie tai neinformavo Migracijos departamento.

Praėjusį pavasarį ukrainietis atsidūrė psichiatrinėje ligoninėje. V. Salajaus likimu susidomėjus Seimo kontrolieriams, jis paprasčiausiai dingo. Seimo kontrolieriai apie atrastus pažeidimus informavo Seimo Žmogaus teisių ir Teisės ir teisėtvarkos komitetus, tačiau patys sulaukė pasmerkimo.

Žmogaus teisių komiteto pirmininko Gedimino Dalinkevičiaus pasirašytame rašte Seimo kontrolieriams nurodoma nesikišti į teismų darbą ir nenagrinėti teismo nutarčių pagrįstumo. Pasak Seimo kontrolierių įstaigos vadovės Leonardos Kuodienės, ombudsmenai neabejojo skirta bausme, tačiau negalėjo ignoruoti akivaizdžių žmogaus teisių pažeidimų.

Teismams pasipiktinus, kad kontrolieriai domisi jų veikla, Seimo valdininkai ėmėsi kurti komisiją, turinčią tobulinti kontrolierių darbą. Anot Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pavaduotojo Algimanto Salamakino, "tai kažkoks mėginimas griauti užsienyje labai gerai vertinamą Seimo kontrolierių instituciją arba ketinimas įfiltruoti ten savo žmonių".

Seimo narys reiškė nuostabą, jog į parlamentinę komisiją įsirašė net ne Seimo nariai, o valdininkai. Tai prieštarauja Seimo Statutui, nes parlamentinėse komisijose gali dirbti tik Seimo nariai. Pasak dienraščio, du komisijos nariai valdininkai praeityje buvo sulaukę nuobaudų iš Seimo kontrolierių įstaigos.

Kontrolieriai nustatė, kad teisininkas, buvęs vidaus reikalų ministras ir Aukštesniojo administracinio teismo pirmininkas Stasys Šedbaras padarė finansinių pažeidimų išmokant pensijas. Kitas komisijos narys, VRM generalinis inspektorius Julius Jasaitis yra skyręs neteisėtą premiją.