Komitetas posėdyje šią savaitę su VLK vadovu aiškinosi, kodėl į šią naujai įsteigtą pareigybę nebuvo organizuotas konkursas. Komitetas kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, Valstybės tarnybos departamentą, prašydamas išsiaiškinti, ar nėra pažeisti teisės aktai ir ar laikinai VLK direktoriaus pareigas einantis Gintaras Kacevičius nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi.

Komiteto atstovas konservatorius Antanas Matulas BNS sakė, kad įtarimų kelia tiek tai, jog iš kandidatės nereikalauta vadybinės patirties, tiek tai, kad paties G.Kacevičius sudaryta komisija rekomendavo Ž.Abelienei kategoriją pakelti nuo turėtos 13 iki 18.

Antanas Matulas
„Komiteto manymu, šiuo atveju priėmimas į darbą buvo vykdomas neskaidriai. Matyt, yra kažkoks interesas, kaip supratau, tą interesą turi VLK laikinai pareigas einantis vadovas“, - aiškino A.Matulas.

„Vienu metu pakelta per penkias kategorijas - tad, be abejo, ten dirbantiems darbuotojams ir mums, komitetui, kilo įtarimas, kaip taip gali būti - arba kažkas proteguoja, arba kažkieno tai yra žmogus, arba kažkoks grupiokas, kursiokas, ar kažkokie kitokie interesai, gal politiniai, partiniai ryšiai. Į tokį didelį postą - pavaduotoju fondo, kuris valdo per 4 mlrd. litų (daugiau kaip 1 mlrd. eurų), paskirti žmogų, kuris neturi jokios vadybinės patirties, tai atsiprašau, mes tada taip ir gyvenam. Mano manymu, čia yra rimto, solidaus mokslininko, sveikatos politiko postas, o dabar skiriame eilinę teisės skyriaus darbuotoją“, - dėstė konservatorius.

VLK teigimu, antrojo direktoriaus pavaduoto pareigybę įsteigė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Pareigas Ž.Abelienė turėtų pradėti eiti nuo spalio 1 dienos.

VLK teigia, kad ji į aukštesnes pareigas perkelta įvertinus jos veiklą tarnybinės veiklos vertinimo komisijoje. Valstybės tarnybos įstatyme numatyta, kad „į aukštesnes karjeros valstybės tarnautojo pareigas be konkurso karjeros valstybės tarnautojas gali būti perkeltas jį į pareigas priėmusio asmens sprendimu tik tuo atveju, kai karjeros valstybės tarnautojo tarnybinę veiklą įvertina valstybės tarnautojų tarnybinės veiklos vertinimo komisija (...) ir jis atitinka tos pareigybės aprašyme nustatytus specialius reikalavimus“.

VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė BNS teigė, jog komisija vertinimo metu nustatė, kad Ž.Abelienė atitinka direktoriaus pavaduotojui keliamus reikalavimus ir jos tarnybinę veiklą įvertino „labai gerai“.

„VLK pretendentų į laisvas pareigybes visada pirmiausia ieško institucijos viduje, tarp esamų darbuotojų. Taip siekiame skatinti žmones, dirbančius mūsų kolektyve, nuolat tobulėti, juos motyvuoti, o geriausius – paaukštinti pareigose, kai tokia galimybė yra. Be to, vertiname, kad mūsų institucijoje dirbantys žmonės yra įsigilinę į sudėtingą sveikatos apsaugos ir privalomojo sveikatos draudimo sistemas, į juos reikia mažiau investuoti laiko bei lėšų, norint apmokyti, nei į žmones, ateinančius iš kitų sričių“, - aiškino L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

R.Šalaševičiūtė BNS savo aiškino, kad VLK laikinasis vadovas su ja buvo suderinęs sprendimą pavaduotoją skirti ne skelbiant konkursą, o perkeliant darbuotoją.

Rimantė Šalaševičiūtė
„Darbuotoja, kuri pretendavo, buvo pristatyta, bendravau su ja, jinai man padarė pakankamai gerą įspūdį. Tačiau kokią ji turi kategoriją, kokios reikalaujama ir kad bus per vertinimą keliama, aš tų duomenų neturėjau. Buvo kalbama, kad konkurso neskelbs, kad bus neeilinis vertinimas, bet laikinasis direktorius su manimi nesitarė dėl kategorijų“, - aiškino ministrė.

Ji teigė pavedusi ministerijos teisininkams ir personalo specialistams išsiaiškinti, ar VLK pavaduotojas skyrimas vyko pagal įstatymus.

„Šiandien turiu gauti atsakymus raštu. Žodžiu mane patikino, kad jokių teisinių klaidų nepadaryta“, - teigė R.Šalaševičiūtė.

Nuo spalio 1 dienos VLK direktoriaus pavaduotojos pareigas pradedanti eiti Ž.Abelienė kuruos teisės, dokumentų valdymo, bendrųjų reikalų, personalo ir kokybės vadybos sritis.

Ž.Abelienė VLK dirba aštuonerius metus.