„Esu šoke“, - sunkiai rinkdamas žodžius tepasakė ilgametis J. Paulėkaitės kolega režisierius Oskaras Koršunovas, šiuo metu palaikantis artimą bendramintį ir bičiulį M. Budraitį.

„Mus paliko viena talentingiausių Lietuvos scenografių, daugelio projektų, spektaklių, idėjų sumanytoja, kūrusi daugelyje Lietuvos ir užsienio teatrų ir vis tiek netilpusi su jais ir į tradicines teatro scenas, patį teatrą kūrusi gerokai už jo ribų. Galima sakyti, kad ji į sceną atvedė nemažai dabartinių scenos menininkų, nes turėjo gyslelę ne tik atpažinti talentus. Tai buvo ambicinga menininkė ir kūrėja, todėl nebe reikalo buvo apdovanota „Auksiniais scenos kryžiais“, Nacionaline kultūros ir meno premija, Norvegijos „Hedos“ prizu už geriausią scenografiją ir daugelį kitų“, - kalbėjo Lietuvos teatro kritikas Vaidas Jauniškis.

„Nieko negaliu pasakyti, tiesiog esu labai sukrėstas“, - giliai atsiduso režisierius J. Vaitkus.

Dar 1994 metais už darbą Jono Vaitkaus režisuotame spektaklyje „Persona“ J. Paulėkaitė buvo apdovanota Kristoforu. Kartu su režisieriumi scenografė vėliau dirbo ne kartą, tad žinia apie talentingos bičiulės J. Paulėkaitės mirtį jį itin sukrėtė.

Kaip informuoja Lietuvos nacionalinis dramos teatras, atsisveikinti su J.Paulėkaite bus galima lapkričio 8-9 dienomis.

Lapkričio 8 d. 8–20 val. – atsisveikinimas Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje.

Lapkričio 9 d. 9 val. – Šv. Mišios Šv. Jonų bažnyčioje, po kurių urna laidojama Juodeliškių kapinėse Ignalinos rajone.

Artimieji prašo atsisveikinti su Jūrate gėlės žiedu.

Pelnė daugybę apdovanojimų

Paskutinis Jūratės Paulėkaitės darbas dar laukia susitikimo su žiūrovais - lapkričio 11 ir 12 d. galėsime išvysti pagal Henriko Ibseno pjesę pastatytą Jono Vaitkaus spektaklį „Visuomenės priešas", kuriam Jūratė kūrė scenografiją.

Diplomato ir aktoriaus Juozo Budraičio marti J. Paulėkaitė yra pelniusi daugybę apdovanojimų. Dirbdama su garsiausiais Lietuvos režisieriais, tarp kurių Oskaras Koršunovas, Jonas Vaitkus, Algirdas Latėnas, Gintaras Varnas, Gytis Padegimas ir daugelis kitų, sukūrė scenografiją daugiau nei 50-čiai spektaklių.

Jūratė Paulėkaitė gimė 1962 m. liepos 8 d. Ignalinoje. 1984 baigė Kauno S. Žuko taikomosios dailės technikume keramiką, 1990 – scenografijos studijas Vilniaus dailės akademijoje.

I. Degutienė pareiškė užuojautą

Seimo pirmininkė Irena Degutienė dėl scenografės Jūratės Paulėkaitės mirties pareiškė užuojautą Velionės šeimai, artimiesiems, draugams ir visai Lietuvos teatro bendruomenei.

"Visada skaudu išgirsti, kad netekome darbštaus, talentingo ir kūrybingo žmogaus. Juolab skaudu, kai žmogus, daugybės pažinojusiųjų ir kartu dirbusiųjų minėtas vien gerais ir šiltais žodžiais, išeina į Anapilį būdamas jaunas, pilnas kūrybinių ir žmogiškųjų galių. Tai - labai skaudi netektis ir Jūratės Paulėkaitės šeimai, ir visam Lietuvos scenos menui, visai visuomenei. Atmintyje lieka gausi ir talentinga Velionės kūryba, šviesi, rami ir šilta asmenybė. Šios atminties šviesoje, visuotinė žmonių pagarba ir dėkingumas telydi Jūratės Paulėkaitės vardą", - užuojautoje rašo I. Degutienė.

J. Paulėkaitės pelnyti apdovanojimai:

1987 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija už scenografiją Sauliaus Šaltenio pjesei Duokiškis (rež. A. Latėnas, Jaunimo teatras)

1994 m. Kristoforo prizas už scenografiją Ingmaro Bergmano Personai (rež. J. Vaitkus, Lietuvos valstybinis akademinis dramos teatras)

2003 m. Auksinis scenos kryžius už scenografiją Viljamo Šekspyro Įstabiajaiir graudžiajai Romeo ir Džuljetos istorijai (rež. O. Koršunovas, Oskaro Koršunovo teatras)

2004 m. Nacionalinė kultūros ir meno premija už "įspūdingą, teatro meno autoritetą keliančią moderniųjų spektaklių scenografiją".

2006 m. Norvegijos teatro apdovanojimas Hedda Award už scenografiją spektakliui "Kelionė į Damaską".

Trečiadienio rytą artėjančios LNDT premjeros pagal H.Ibseną „Visuomenės priešas“ režisierius Jonas Vaitkus, pagrindinio vaidmens atlikėjas Dainius Gavenonis ir spektaklio scenografė Jūratė Paulėkaitė, lydimi LNDT meno vadovo Audronio Liugos ir teatro direktoriaus Martyno Budraičio, nebylia menine akcija Vilniaus miesto savivaldybėje bandė įpūsti valdantiesiems pozityvių minčių ir emocijų, bei pakviesti apsilankyti spektaklyje, nepabūgus paties H.Ibseno revoliucingais žodžiais prabilusių „Visuomenės priešo“ reklaminių plakatų.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas