Atnaujinta 18.48:

Vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad vaikinas surastas ir dėkojo žmonėms už pagalbą.

Kaip anksčiau pranešė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, 1994 m. gimęs T. Morkūnas paskutinį kartą matytas rugsėjo 8 d. apie 14 val., kai išėjo iš namų Gurių sodų 21-oji g., Vilniuje. Jaunuolis ketino vykti į Uteną visuomeniniu transportu.

Šiais mokslo metais jis turėjo pradėti paskutinius odontologinės priežiūros studijų metus Utenos kolegijoje.

„Man tiesiog stoja širdis“, – neslėpė vaikino mama Jolanta Morkūnienė.

Susirūpino bendrakursės

Moteris pasakojo tik antradienį grįžusi iš Turkijos, kur atostogavo. Prieš išvykdama ji tikino kalbėjusi su sūnumi ir patarusi jam pirmąsias mokslo metų pradžios dienas praleisti namuose, nes vaikinas skundėsi sveikata.

„Jis slogavo, blogai jautėsi, buvo peršalęs, todėl daviau vaistų ir patariau kiek pasigydyti, kad visai nesusirgtų, neskubėti į mokslus. Buvau įsitikinusi, kad jis Utenoje, man buvo ramu. Tačiau gavau žinutę iš jo bendrakursių, kad jos nerimauja, nes Tado nėra kolegijoje. Tuomet paprašiau kito sūnaus pažiūrėti, kur brolis. Jis pasakojo paskutinį kartą jį matęs ketvirtadienį, rugsėjo 8-ąją, kai pats ėjo į karo prievolės centrą, nešė dokumentus, o Tadas esą išvažiavo į mokslus. Ir viskas“, – graudinosi moteris.

Tuomet ji pasakojo vėl susisiekusi su minėtomis merginomis ir perdavusi, kad jis turi būti Utenoje. J. Morkūnienė pasakojo paskambinusi ir į bendrabutį, kuriame sūnus turėjo apsistoti, bet sužinojusi, kad jis čia net neužsiregistravęs.

Telefonu susisiekti nepavyko

Skambinusi ji sakė ir artimiausiems giminaičiams – vaikino močiutėms, pusbroliams, tačiau visi tvirtino jo nesutikę. Ieškojo, gal jis apsistojęs šeimos sodyboje, bet Tado nebuvo ir ten. Jos žiniomis, sūnus rimtos merginos neturėjo, tad greičiausiai dingo ir ne dėl širdies reikalų.

„Tada puoliau į paniką. Ir skambinau jam kelis kartus, bet telefonas buvo išjungtas, siunčiau žinutes, tačiau iš nors iš pradžių jos nukeliaudavo, vėliau – nebe. Tačiau gal dėl to, kad Turkijoje ryšys labai prastas. Galiausiai paskambinau vyrui ir paprašiau kreiptis į policiją, nes daugiau nebuvo, kur jo ieškoti. Jo nėra“, – ašarodama pasakojo vaikino mama.

Moters teigimu, įtarimą, kad jis neišvyko į mokslus, stiprina ir tai, kad namuose, net atverstas ir įjungtas, liko vaikino kompiuteris.

„Negaliu pasakyti, ar trūksta kitų daiktų. Kol atostogavau, namuose gyveno 3 vyrai, žinote, tokia betvarkė. Bet drabužius dažniausiai perkame kartu, gal pastebėsiu, ko nėra“, – tikėjosi ji.

Buvo suinteresuotas tobulėti

J. Morkūnienė taip pat aiškino iš karto pagalvojusi apie tai, gal kokios problemos sūnui kilo dėl mokymosi rezultatų, tačiau bendrakursės ją patikino, kad viskas gerai.

„Jis man sakė, kad visus egzaminus išlaikė, praktiką atliko Žalgirio poliklinikoje, Vilniuje. Jis tyčia pasirinko šią vietą, nes aiškino norintis rimtesnės. Tadas – labai savarankiškas, tik, kiek galėjau, tiek patardavau, bet jam viskas ir taip labai sekėsi“, – tikino moteris.

Aiškino, kad sūnus – ramaus būdo, geranoriškas

J. Morkūnienė pasakojo sūnaus dar klaususi, ar jis ketina švęsti savo 22-ąjį gimtadienį, tačiau tokių planų jis sakė neturintis.

„Jie nemėgsta švęsti, neturi jokių žalingų įpročių – nerūko, negeria, nuo lapkričio mėnesio net mėsos nevalgo, periodiškai aukoja kraują – yra labai pareigingas. Su juo niekada jokių problemų neturėjau, niekada nedingdavo nieko nepasakęs, įspėdavo, jei kur užsilaikys. Jis labai geranoriškas, nieko nenuskriaus, vis norėdavo padėti. Mes turime šunį ir katę, jis jais net daugiau rūpinosi nei aš. Šunį labai myli, labai jį prižiūrėjo“, – sunkiai žodžius rinko vaikino mama.

Jos teigimu, sūnus – ramaus būdo, rimtas, bet mėgdavo pajuokauti, buvo visiškai normalus jaunas suaugęs žmogus.

Sulaukė keisto skambučio

Po tai, kai buvo paskelbta vaikino paieška, J. Morkūnienė sakė sulaukusi tik vieno įdomaus skambučio iš sūnaus draugu prisistačiusi vaikino.

„Jis man pradėjo sakyti, kad jų yra labai daug, didelė grupė žmonių, 300, esantis Olandijoje, bet esą visi jo draugai iš visų šalių ir Lietuvos kampų atvažiuos Tado ieškoti. Klausiau ir nesupratau, su kuo kalbu. Tačiau jis pasakojo esantis mano sūnaus draugas, aiškino, kad jų yra daug, nurodė, kad su mano sūnumi susipažino sanatorijoje Palangoje. Mano sūnus iš tiesų dar būdamas vaikas ten lankėsi, gal kai 12-os buvo. Tas vaikinas taip pat pasakojo, kad kreipėsi į būrėją, nes tuo užsiima jo draugė, sakė sužinojęs, kad Tadas neva klaidžioja miške tarp Vilniaus ir Utenos. Man pakirto viską, žinokite“, – įvairias versijas tikino svarsčiusi ji.

Pats Tadas, moters teigimu, socialiniais tinklais naudodavosi vangiai. Jei būdavo prie kompiuterio, pasakojo ji, laiką dažniausiai leisdavo „Youtube“, kur domėdavosi organizmo sandara, maistu.

„Jis buvo labai valingas, mėsos nevalgė, ėmiau net kitokį maistą pirkti. Tadas buvo įsitikinęs, kad mėsa nėra sveika, kad ten visko yra, dar ir mane nuteikinėjo. Tačiau dabar galvoju, gal kokia sekta. Nežinau net ką galvoti“, – ašarojo moteris.

Tadas Morkūnas