Seimo nario Simono Gentvilo paklaustas, kodėl ministrais nebesiūlomi tapti nei Stasys Jakeliūnas, nei Dovilė Šakalienė, S. Skvernelis aiškino, kad tokio sprendimo motyvai dėl kiekvieno jų skiriasi.

„Kai kurios pavardės, kurias paminėjote, jie niekada nebuvo skelbiami kaip galimi kandidatai arba šešėlininės Vyriausybės nariai“, – tikino S. Skvernelis.

Jo teigimu, į ministrus siūlomi asmenys bus įvardyti tuomet, kai tai bus turima padaryti ir ne anksčiau.

„Kalbant apie Stasį, tai yra tam tikra auka Vyriausybės Seimui. Nėra, ką slėpti, mes Biudžeto ir finansų komitete turime turėti tikrai stiprų, profesionalų analitiką, kritiškai mąstantį žmogų, kuris tikrai sugeba sakyti „Ne“. Manau, balansas šioje vietoje ar Seimo interesas mums, kaip Vyriausybei, yra svarbus, kad ten būtų tinkama pozicija“, – kodėl S. Jakeliūno nuspręsta nebeskirti finansų ministru, aiškino politikas.

Anot jo, į komitetą pasikviesti žmonių, nepriklausančių Seimui, jis negali, todėl pasirinko alternatyvą.

„Manau, visi esame dėkingi Stasiui dėl to iššūkio, kurį jis šiandien priėmė. O darbas tarp Vyriausybės ir šio ypač svarbaus komiteto, žinant mūsų paskutinių 6 mėnesių bendradarbiavimą, galima daryti prielaidą, bus efektyvus, racionalus ir tie pokyčiai, kurie buvo Vyriausybės programoje numatyti, bus įgyvendinti“, – aiškino jis.

Vėliau Seime žurnalistams jis aiškino, kad tai ir jo paties auka Seimui: „Tai ir mano auka Seimui. Aš, kaip Vyriausybės vadovas, suinteresuotas stipriu žmogumi, turinčiu kritinį, analitinį mąstymą. Kadangi nėra galimybės į Seimo komiteto pirmininkus pasikviesti žmonių iš išorės, tik Seimo nariai gali būti komitetų pirmininkais, o kandidatą į ministro pozicijas tikrai pateiksiu", - sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat patvirtino, kad galimas kandidatas į finansų ministro vietą yra Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Klausiamas, kodėl anksčiau į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko postą siūlė Viktorą Rinkevičių ir ar jis buvo nepakankamai geras šioms pareigoms, S. Skvernelis sako, kad komitetui reikia ne tik gero žmogaus, bet kad tas žmogus būtų ypatingai kompetentingas, ryžtingas ir išmanantis finansų sektorių.

S. Jakeliūnas nebesiūlomas finansų ministru

Antradienio rytą paaiškėjo, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas S. Jakeliūnas nebesiūlomas tapti finansų ministu, jam bus siūloma Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko kėdė. Tai DELFI patvirtino pats politikas.

„Mano tikslas visada buvo dirbti finansų sistemos priežiūros institucijoje negu vykdomojoje valdžioje“, – sako S. Jakeliūnas.

Politikas teigia, kad būtų svarstęs dirbti ir vykdomojoje valdžioje, jei jam būtų pasiūlyta, bet šiuo atveju priimtas kitas sprendimas.

Kiek anksčiau Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko postas buvo patikėtas V. Rinkevičiui.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis žurnalistams Seime sakė negalintis atsakyti į klausimą, kodėl S. Jakeliūnas netinkamas būti finansų ministru. Anot politiko, šis klausimas turėtų būti skirtas būsimam premjerui.

„Mes dabar turėsime du labai stiprius žmones – ir komiteto pirmininką, ir ministrą“, – lakoniškai situaciją įvertino jis.

Tuo metu Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė DELFI sakė, kad kiekvienas asmuo pagalvoja, kur jo išmintis bus svarbesnė, parlamentinei veiklai yra skiriama daug „svorio“.

„V. Rinkevičius mano, kad S. Jakeliūnui čia dirbti būtų labai paranku, nes S. Jakeliūnas, kaip žinote, buvo siūlomas kandidatu į ministrus. Tačiau priimtas sprendimas, kad jo išminties labai reikia Seimui. Savanoriškai frakcijoje buvo priimtas toks sprendimas“, – situaciją aiškino ji.

DELFI žiniomis, S. Jakeliūno kandidatūra nebuvo patvirtinta Prezidentūroje.

S. Skvernelis dar praėjusią savaitę viešėdamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje užsiminė, kad S. Jakeliūnas ne vienintelis kandidatas šioms pareigoms ir kalbėjo, kad ministras negalėtų būti parlamentinę tos pačios srities kontrolę vykdančio komiteto narys.

D. Šakalienę įvardijo kaip kandidatę į ministro postą

DELFI primena, kad gegužės pabaigoje, pristatydamas naujus komandos narius, R. Karbauskis D. Šakalienę įvardijo kaip galimą kandidatę į socialinės apsaugos ir darbo ministrės postą. Tuo pačiu metu jis minėjo ir kad ekonomistas S. Jakeliūnas galėtų tapti finansų, Aurelijus Veryga – sveikatos apsaugos ministru. S. Skvernelis jau tuomet jo buvo matomas kaip galimas kandidatas į premjerus.

„Mes dar nė vieno kandidato nepatvirtinome, tik sakome, kad jie galėtų pagal savo kompetencijas. Dabar iš eilės pristatinėsime profesionalus mūsų sąraše, kurie galėtų papildyti profesionalų ministrų kabinetą“, – DELFI teigė R. Karbauskis.

Tačiau praėjusią savaitę pastebėjus, kad pastaruoju metu D. Šakalienė nebeminima kaip galima ministrė, maža to, net netapo Žmogaus teisių komiteto nare, politikė ryžosi atverti partijos užkulisius.

„Protingi vyrai nerinkdami žodžių informavo, kad aš #karjeristė ir #neprofesionalė, todėl pasidalino sprendimų priėmėjų pozicijas patys. Aš tikrai ne prieš, tik žiūrėsiu, kokia bus sprendimų kokybė. Tam neprireiks 100 dienų“, – feisbuke rašė ji.

DELFI D. Šakalienė sakė, kad joks svarbus postas jai nebuvo pasiūlytas dėl to, kad ji turi savo nuomonę, kuri ne visada sutampa su partijos.

„Nemanau, kad tokie dalykai turėtų būti slepiami po kilimėliu, man pasakė tiesiai šviesiai, kad jokių postų aš neužimsiu, nes manęs neįmanoma kontroliuoti. Na, aš tai priimu kaip komplimentą“, – šyptelėjo politikė. „Kita vertus, tai tiesa, man būtina išmokti diplomatijos ir kantrybės.“

Jos teigimu, buvo leista suprasti ir tai, kad ji nėra pakankamai lojali partijai.

„Jei žmogus yra lojalus, tai reiškia, kad jis automatiškai nekritikuoja savų ir palaiko visus sprendimus, kurie daromi svarbių partijos žmonių. Nemoku automatiškai būti lojali, nes esu lojali tik sąžinei ir žmogaus ar vaiko teisių gynimo principams“, – pabrėžė D. Šakalienė.