Pareigūnas, esą gindamas viešąjį interesą, paprašė atšaukti renginį, teismas nusprendė skundą nagrinėti ir sustabdyti leidimo eitynėms galiojimą.

Savo veiksmus R. Petrauskas motyvavo saugumo sumetimais – esą prieš renginio dalyvius rengiamos provokacijos ir teisėsaugininkai negalės užtikrinti jų saugumo.

„Tai – baisi gėda. Lietuvos teisėsaugą įkūnijantis pareigūnas atvirai pripažįsta negalintis įgyvendinti teisėsaugos priedermių, apginti Lietuvos piliečių ir konstitucinių jų teisių. Tokiu atveju tegul deda pareiškimą ir dingsta iš akių“, – trečiadienį išplatintame pareiškime cituojamas R. Žilinskas.

Seimo narys R. Petrauską lygina su policininku, kuris abejingai stebi, kaip nusikaltėlis smaugia savo auką, ir užuot pažabojęs smaugiką, verčiau pataria aukai išmokti nekvėpuoti – esą taip visiems bus ramiau.

„Generalinis prokuroras, užuot gynęs Konstitucijoje įtvirtintas piliečių teises burtis ir reikšti savo nuomonę, pataria verčiau šių teisių atsisakyti, kad būtų patenkinti potencialūs nusikaltėliai. Man tai visiškai nesuprantama: Lietuvos teisėsauga pasidavė provokatorių šantažui“, – tvirtina parlamentaras.

R. Žilinskas sako tikįs teismo išmintimi, kad šis patvirtins eitynių „Už lygybę“ teisėtumą, primins teisėsaugininkams prievolę užtikrinti jų saugumą ir vienodai vertinti prasikaltusius, jei tokių būtų, ir tarp eitynių šalininkų, ir tarp priešininkų.

Beje, homoseksualios orientacijos politikas praėjusią savaitę tiek Briuselyje, tiek Vilniuje aštriai kritikavo eitynių organizatorių pasipiktinimą, kad pažeidžiama jų žodžio laisvė ir teisė į taikius susirinkimus.

R. Žilinsko įsitikinimu, Lietuvos visuomenė tokiems dalykams dar nėra subrendusi: „Mano giliu įsitikinimu, taip – demokratija ir tolerancija, jos standartai yra universalūs, jų kartelės negalima numažinti. Bet aš tikiu, kad tolerancijos, kaip ir demokratijos, negalima importuoti arba implantuoti. ją reikia užsiauginti čia, kad tas ūglys būtų gyvybingas. Juk negali atvežti suaugusio medžio, įsodinti ir tikėtis, kad jis prigis. Reikia pasėti sėklą ir tą tolerancijos medį išauginti čia, kad jis gyventų.“