Ilgas „Gazprom“ ginčas su Lietuva, kurio metu dar tik būsimas Rusijos vadovas pavadino Lietuvos veiksmus vagyste, baigėsi Rusijos kapituliacija, piktinasi regnum ru.

Kaip rašo regnum.ru, „kai Lietuva jėga, remdamasi Briuseliu, atplėšė nuo „Gazprom“ didžiąja dalimi priklausančios įmonės „Lietuvos dujos“ dujų tiekimo sistemą. Po to, kai „Gazprom“ vadovai apkaltino Lietuvą, kad ji faktiškai palaidojo milijonines Rusijos investicijas Lietuvoje, kai nusprendė atimti dujotiekį iš „Lietuvos dujos“, o „Gazprom“ visą tą laiką stiprino tinklą, tiesė Lietuvoje naujas atšakas, modernizavo jas, remontavo. Po to, kai „Gazprom“ kreipėsi į tarptautinį arbitražą, o Lietuvai ėmė grėsti didelės baudos. Po to, kai pati Lietuva kreipėsi dėl „Gazprom“ į tarptautinį arbitražą ir pareikalavo milijardų eurų kompensacijos už permokas už dujas. Po daugelio viešų įžeidimų, visų pirma iš senosios Lietuvos valdžios atstovų lūpų, kuriuose Rusiją ir „Gazprom“ vadina siaubūnu, smaugiančiu Lietuvą, ignoruojant faktą, kad dujų Lietuvai kaina yra tokia, kokia numatyta pačios Lietuvos pasirašytose sutartyse. Po viso šito Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas netikėtai patiems lietuviams suteikė Lietuvai visišką amnestiją“.

Regnum.ru teigimu, šoką patyrė net Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, kuris susitiko su savo kolega rusu balandžio 5 d. „Labai nustebau, kai ponas Medvedevas pradėjo kalbėti apie energetiką. Jis pradėjo kalbą nuo Trečiojo energetikos paketo, apie tai, jog žino <...> kad Lietuva priėmė patį radikaliausią sprendimą, ir pripažino, kad tai Lietuvos apsisprendimo teisė ir kad jis neabejoja dėl šio klausimo, tik jis jau nebėra diskusijų objektas“, – sakė Rusijos vyriausybės vadovo plataus mosto apstulbintas A. Butkevičius interviu telefonu naujienų agentūrai BNS iš karto po susitikimo su D. Medvedevu.

Na bet prie kilnių D. Medvedevo mostų Baltijos šalyse nereikėtų priprasti. Per susitikimą su Estijos premjeru Andrusu Ansipu, kuris asmeniškai atsakingas už „Bronzinio kareivio“ skulptūros nuvertimą, D. Medvedevas kalbėjo apie tarpusavio santykių be „ideologinių schemų“ svarbą. (Taip kalbėjo) po to, kai pats A. Ansipas viešai pareiškė, kad po paminklu palaidoti Raudonosios armijos kareiviai yra „girtuokliai ir marodieriai“.

Na bet grįžkime prie Lietuvos. Kodėl D. Medvedevas laidoja Rusijos energetinius interesus šioje šalyje? Dabar visi Lietuvos ekspertai dėl to laužo galvas. Kai kas baiminasi, jog tai gudrus ėjimas, kad paskui vėl būtų galima priminti mitologinę Lietuvos energetinę nepriklausomybę, kai kas tvirtina, kad D. Medvedevas tyčia vaidina gerąjį policininką, o Rusijos prezidentas – policininkas blogiukas su griežta politika. Kiti svarsto, jog galbūt Rusija numojo ranka į Lietuvą, tuoj nuties „Nord Stream“ („Šiaurės srauto“) atšaką į Kaliningrado sritį ir tada sudie pinigai už tranzitą, kuriuos Lietuva gauna, praleisdama rusiškas dujas į anklavą.

Kad ir kaip ten būtų, D. Medvedevo kilniadvasiškumas jau jaučiamas, teigia regnum.ru. Balandžio 7 d. savimi patenkintas, išdrąsėjęs Lietuvos premjeras A. Butkevičius Lietuvos nacionalinėje televizijoje pareiškė, kad 2014 m. pabaigoje, kai Klaipėdoje bus pastatytas suskystintų gamtinių dujų terminalas, Lietuva neketina pasirašyti ilgalaikių sutarčių dėl gamtinių dujų tiekimo su vieninteliu šiuo metu esančiu tiekėju – Rusijos „Gazprom“. Be to, jis pabrėžė, kad Rusija galėtų padaryti Lietuvai nuolaidų dujoms manais už garantuotą dujų tiekimą į Kaliningrado sritį.

Tame pačiame interviu Lietuvos premjeras teigė, kad buvo akivaizdu – D. Medvedevui „labai rūpėjo dujų tranzito į Kaliningrado sritį klausimas“. „Kažkodėl atrodė, kad susiformavo tokia nuostata, jog Lietuva kartais gali ir užsukti šį kranelį“, – sakė A. Butkevičius.

Tad ką šiuo metu turime: a) Rusija premjero D. Medvedevo lūpomis įteisino „Gazprom“ nuosavybės sužlugdymą Lietuvoje, b) sunku įsivaizduoti, kad po tokios amnestijos „Gazprom“ dar turi šansų tarptautiniame arbitraže dėl ginčo su Lietuva, na o Lietuva savo ieškinio neatsiėmė, o susilpnėjusios pozicijos tik sustiprino pasitikėjimą, kad būtent ji teisi ir taip reikia laikytis, c) D. Medvedevas sukūrė Lietuvai tranzitinę lazdelę ir mitą apie Kaliningrado srities pažeidžiamumą, o ateityje tikėtinas dažnas argumento apie ventilį pasitelkimas, d) „Gazprom“ gali pamiršti ilgalaikes sutartis su Lietuva – akivaizdu, kad jų ne tik nenorės pasirašyti, bet pareikalaus nuolaidos dujoms – tai juk „Lietuvos apsisprendimo teisė“.

Ar taip tik iš šalies atrodo, o D. Medvedevas turi gudrų planą? O gal viskas kur kas paprasčiau? Kovo 21 d. Rusijos vyriausybės interneto svetainėje pasirodė D. Medvedevo interviu Europos žiniasklaidai stenograma. Tarp žurnalistų buvo ir vieno lietuviško leidinio atstovas. Kalbėdamas apie dujas, Rusijos vyriausybės vadovas mestelėjo įdomią anekdotišką pastabą: „Nelaikau savęs dujų gavybos ekspertu, nors aštuonerius metus buvau „Gazprom“ direktorių valdybos pirmininku.“