Netgi aukšti Lietuvos pareigūnai neslepia, kad Rusija ir Baltarusija, prisidengdamos Lietuvoje akredituojančios žurnalistus, išties pas mus siunčia specialiųjų tarnybų darbuotojus. Ar iš tiesų Lietuvoje netrukdomos įsisuko veikti Rytų kaimynių specialiosios tarnybos?, - klausia „Savaitės komentarai“.

Pačiame Vilniaus centre, Rotušės aikštėje, į barą užsukę Rusijos opozicionieriai pasijuto įžūliai sekami ir filmuojami. Lietuvos politikų ir politologų pakviesti į Vilniuje vykusią tarptautinę konferenciją rusų opozicionieriai teigia nuolat šalia jautę Rusijos saugumiečių kvėpavimą.

„Kai ėjome gatve, jie ėjo iš paskos. Kai buvome konferencijoje universitete, vienas saugumietis stovėjo prie įėjimo, manome, kad jų buvo ir pačioje salėje. Sėdėjome kavinėje, pietavome ar pusryčiavome, jie irgi sėdėjo per du staliukus nuo mūsų“, – pasakojo opozicijos atstovas Vladimiras Ryžkovas.

„Rusų opozicijos lyderis mums pasakė: mus pradėjo lydėti dar išvykstant iš Maskvos. Ir visą buvimą Lietuvoje jie jautė tą vadinamą globą, kuri kartais peraugdavo į tokį, sakyčiau, primygtinį artimą sekimą ar stebėjimą, spaudimą“, - „Savaitės komentarams“ teigė buvęs užsienio reikalų ministras, vienas konferencijos organizatorių Audronis Ažubalis.
A. Ažubalis sakė net neabejojantis, kad jo kolegas sekė ne rusų žurnalistai, o rusų saugumas.

Tačiau opozicionieriai Lietuvoje buvo ne tik sekami, bet ir nufilmuoti bei per vieną Rusijos televizijos kanalą pristatyti kaip Vakarų tarnai, imantys pinigus, taigi tėvynės išdavikai. Tokie filmai Rusijoje ne naujiena, tačiau jeigu mes į abejotiną informaciją galime numoti ranka, Rusijoje tokia sukurpta tendencinga informacija gali būti laikoma rimtu įrodymu.

„Pagal tokius „dokumentinius“ filmus buvo iškeltos kelios bylos, žmonės persekiojami, dabar kai kurie yra įkaltinti ir jie buvo persekiojami ne tik Rusijos teritorijoje – kaip matome, ir kitose teritorijose“, - sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Tokius Rusijos spectarnybų veiksmus politologai laiko ne tik siekiu pakenkti Rusijos opozicijai, bet ir parodyti užsienio valstybėje, kas čia turi galią.

Aiškėja, kad Rytų kaimynų specialiosios tarnybos į Lietuvą atvyksta ne tik retkarčiais, bet darbuojasi nuolat, neretai prisidengdamos žurnalistais įeina net į mūsų aukščiausios valdžios institucijas.

„Be jokios abejonės. Čia nėra net ką kalbėti. Pavyzdžiui, viena televizija norėjo 15 žmonių akredituoti. Tokių dalykų būti negali. Tai supraskime – dirbs du, o ką kiti darys?“, - įtarimus patvirtina A. Ažubalis.

Kodėl Lietuva įsileidžia šnipus?

Visus žurnalistus, norinčius darbuotis Prezidentūroje, Seime ar Vyriausybėje, kasmet tikrinantis Vadovybės apsaugos departamentas sako pats patikrinti, ar akreditacijos prašantis rusas ar baltarusis nėra tos šalies saugumietis, negalintis. Tiesa, dėl norinčių filmuoti Lietuvos renginiuose žurnalistų jis kreipiasi į Valstybės saugumo departamentą, tačiau nuolat Lietuvoje ketinančių dirbti rusų ar baltarusių duomenų saugumui tikrinti jie nesiunčia.

Užsienio reikalų ministerija, pasirodo, dėl žurnalistų į saugumą dažniausiai irgi nesikreipia, tiesiog paprašo paso, kelionės dokumentų, įrodymo, kad žurnalistas dirba toje žiniasklaidos priemonėje. Nebent kyla įtarimų – tada prašoma papildomos informacijos apie pastaruoju metu atliktus darbus.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) nekomentuoja, ar tikrina iš Rytų kaimynių į Lietuvą atvykstančius dirbti žurnalistus. VSD nekomentuoja ir to, ar Lietuvoje daugėja Rusijos ir Baltarusijos specialiųjų tarnybų šnipų. Tuo tarpu Rusijos opozicijos atstovai tik trauko iš nuostabos pečiais, kad Rusijos specialiosios tarnybos čia gali veikti nevaržomos.

„Mes Rusijoje pripratome, kad mus nuolat seka ir mes jau išmokome juos atskirti pagal tai, kaip jie seka, kaip slepiasi nuo fotografavimo. Tačiau mus šokiravo tai, kad tai, ką mes kasdien matome Maskvoje, laisvai vyksta Lietuvos sostinėje Vilniuje. Buvo toks jausmas, kad tai Maskvos priemiestis“, – „Savaitės komentarams“ sakė V. Ryžkovas.

Patys į konferenciją Vilniuje atvykę rusai sako per dvi dienas suskaičiavę 10-15 saugumiečių. Tačiau kiek iš viso jų Lietuvoje ir ką veikia mūsų saugumas?