R. Rynska pagyras pareigūnams žėrė pasakodama, kodėl iš Lietuvos buvo deportuoti prokremliškai televizijai „Rossija-24” dirbantys žurnalistai.

Antradienį vakare „Rossija-24” įsiveržė į poilsiavietėje„Esperanza Resort“ vykusią uždarą vakarienę, kurioje dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Vilniaus Rusijos forumo dalyviai – Rusijos disidentai, rašytojai, žurnalistai. Trečiadienį tie patys prokremliški žurnalistai Rusijos opozicionierių tykojo „Kempinski“ viešbutyje, kur vyko kitas Rusijos intelektualų renginys.

Lietuva įtraukė Pavlą Zarubiną ir jo komandą į nepageidaujamų asmenų sąrašą, todėl jie turėjo palikti šalį.

B. Rynska apie incidentą pasakoja kiek sutirštindama spalvas ir su nemenka ironijos doze.

„Taigi pasakoju tiesą, kodėl iš Lietuvos išsiųsti du „Rossija-24“ žurnalistai. Vienas iš jų – P. Zarubinas, antras – Aleksejus, yra nuotrauka, pavardės neįsiminiau. Šie du vaikinukai įsiveržė į uždarą Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus rengtą vakarienę. Jie įžūliai užsipuolė lietuvių apsaugą, kuri pasimetė dėl daryto spaudimo ir juos praleido. „Rossija-24“ pastatė savo kamerą salėje, kurioje vakarieniavo L. Linkevičiaus svečiai, ir ėmė filmuoti. Pas Europos valstybės užsienio reikalų ministrą. Įsiveržė“, - savo feisbuko paskyroje pasakoja B. Rynska.

Iš tiesų Rusijos žurnalistai nepasiekė restorano, bet buvo sulaikyti koridoriuje, greta restorano. Jie greičiausiai spėjo ką nors nufilmuoti pro langus, bet restorano nepasiekė.

B. Rynska gana dramatiškai aprašo ir žurnalistų išvarymą, nors jis buvo kur kas ramesnis: dauguma svečių net nepastebėjo, kad kažkas vyksta. Tiesa, tinklaraštininkė sako, kad lietuviai į situaciją reagavo gana lėtai ir lygindama su Izraeliu bei daro prielaidą, kad į Izraelio premjero Benjamino Netanyahu, vadinamo Bibi, vakarienę įsiveržę žurnalistai veikiausiai būtų nušauti.

„Organizatorius įtūžo, pagriebė mikrofoną, ėmė juos varyti lauk, o tada atvažiavo policija. Tiesa, lietuviai – ne izraeliečiai. Jų reakcija lėta. Pabandytų jie ateiti į Bibi vakarienę. Juos gi būtų nušovę. Lietuviai mąsto lėtai, juos galima paimti už gerklės. Vis dėlto jei lietuvis supras, kas vyksta, pasvers visus už ir prieš, priims sprendimą, gali reaguoti ganėtinai griežtai. Kaip kaimietis“, - rašo B. Rynska,

Žurnalistai buvo išvyti su policija, tačiau kitą dieną atvyko į „Kempinski“ viešbutį, kuriame vyko kitas rusų intelektualų renginys.

„Į „Kempinski“ viešbutyje vykusius pusryčius jie ir vėl atėjo su kamera, ėmė lįsti tiesiai į Gario Kimovičiaus Kasparovo lėkštę. Tiesiai prie stalo kamerą pastatė pamanę, kad čia, Lietuvoje, taip elgtis galima, niekas nieko nepadarys. Garis Kimovičius paprašė nefilmuoti ir aiškiai pasakė, kad jam tai nepatinka. „Rossija-24“ nesureagavo ir toliau filmavo tiek kamera, tiek išmaniuoju „iPhone“, - pasakoja B. Rynska.

Tinklaraštininkė pasakoja bendravusi su „vienu iš viešojo saugumo vadų“, kuris jai papasakojo apie taisykles – ką galima daryti uždarame renginyje ir ko negalima.

„Kaip man paaiškino vienas iš viešojo saugumo vadų, tai – privati nuosavybė, todėl galioja viešbučio nustatytos taisyklės. „Rossija-24“ galėjo filmuoti iš lauko, pro langą, bet negalėjo filmuoti viduje. Tai – įsibrovimas, būtent taip saugumietis pavadino šį atvejį. Dėl šių nusižengimų juos deportavome. Jie, kaip man paaiškino sprendimus priimantys žmonės, priėjo per arti ir tai padarė du kartus, nereagavo į pirmą įspėjimą. Jei jie tik būtų priėję prie Gario ir paprašę interviu, jų niekas nebūtų deportavęs“, - teigia Božena.

Jos teigimu, kita proputiniška televizija prašė interviu iš buvusio Rusijos vicepremjero Alfredo Kocho, bet į viešbutį nelindo, todėl niekas jų nedeportavo.

„Įžūlieji vaikinai iš „Rossija-24“ dabar jau turi įrašą „Deportuotas iš Šengeno zonos šalies“. Ši aplinkybė stipriai pagadins jiems gyvenimą, tikiuosi, kad jie susimąstys, kad ir mažą valstybę galima supykdyti“, - rašo B. Rynska.

„Tiesa, kaip atrodo lietuvių saugumo vadai. Atrodo, kaip Stanfordo universitete stažavęsi profesoriai. Viešasis saugumas. Stanfordas“, - baigia tinklaraštininkė.