Užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas Rusijos ambasadoriui išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl padėties Kryme ir paprašė paaiškinimų dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje, pranešė ministerija.

"Susitikime Rusija paraginta laikytis prisiimtų tarptautinių įsipareigojimų bei Ukrainos įstatymų, veikiančių visoje Ukrainos teritorijoje, pabrėžta būtinybė paisyti Ukrainos teritorinio vientisumo, politinės nepriklausomybės ir sienų neliečiamumo", - teigiama URM pranešime spaudai.

Anot ministerijos, Lietuva taip pat paragino Rusijos pusę palaikyti dialogą su Ukrainos vadovybe.

Savo ruožtu į URM iškviestas Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas DELFI stebėjosi, kodėl Lietuva Rusijai užduoda tokius klausimus dėl padėties Ukrainoje.

„Mums apskritai keista, kodėl Lietuva užduoda mums klausimus apie tai, kas vyksta Ukrainoje, ir tai, kas susiję su mumis ir Ukraina. Dalis tų klausimų yra visiškai nepagrįsti - pavyzdžiui, apie tai, kad kažkokios esą mūsų karinės pajėgos užiminėja oro uostus. Žodžiu, man atrodo, kad tokia paklausimai - tai greičiau rinkimų kampanijos, šiuo metu vykstančios Lietuvoje, dalis," - teigė ambasadorius.

A. Udalcovas pabrėžė, kad atvirkščiai - tai Rusija norėtų daug ko paklausti Lietuvos.

„Kaip jau sakiau, tai mes turime daug klausimų Lietuvai, kuri buvo labai aktyvi Ukrainos integracijos procesų į ES šalininkė, - sakė jis. - O kuo tai baigėsi - tai atskiro aptarimo vertas klausimas, todėl, kaip minėjau, ir mes čia turime, ko paklausti“.

„Lietuva buvo viena iš pagrindinių organizatorių, kad Ukraina pasirašytų Asociacijos sutartį su ES. Būtent šitas Ukrainos traukimo eurointegracijos link procesas ir baigėsi ta situacija, kurią dabar turime, tad tikrai turbūt vertėtų aptarti, ar šis procesas buvo teisingas ir ar teisinga buvo jo forma. Žinoma, ne viena Lietuva dalyvavo šiame procese. Bet nereikia visko suvesti tik į tai, kad esą kažkokie Rusijos kariškiai kažką ten įvykdė. Geriau aiškinkimės iš esmės,“ - sakė jis.

Atsakydamas į klausimą apie Rusijos kariuomenės dalinių dislokacijos pasikeitimus ir karinę parengtį, Rusijos ambasadorius Lietuvoje sakė: „Tai mūsų teisė. Mes perdislokavimus darome tada, kada tai mums atrodo reikalinga, ir tokiomis apimtimis, kurias numato atitinkami susitarimai su ESBO, NATO ir kt.“

DELFI primena, kad Ukrainos vidaus reikalų ministras penktadienį apkaltino Rusijos pajėgas surengus „ginkluotą invaziją“ Kryme, teigdamas, kad jos šiame Juodosios jūros pusiasalyje praėjusią naktį blokavo vieną karinę bazę ir užėmė oro uostą.

„Tai, kas vyksta, laikau ginkluota invazija ir okupacija“, – rašoma vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo pareiškime.

Pasak A. Avakovo, naktį į penktadienį automatais ginkluoti Rusijos kariškiai atvyko į Sevastopolio ir Simferopolio oro uostus.

Vėliau Ukrainos saugumo tarnybos penktadienį pranešė susigrąžinusios kontrolę dviejuose oro uostuose neramiame Krymo regione, į kuriuos buvo įsiveržę ginkluoti asmenys – pasak Kijevo, susiję su Rusijos kariuomene.

„Buvo mėginama užimti oro uostus, bet mes lokalizavome tuos mėginimus. Oro uostai dabar kontroliuojami Ukrainos teisėsaugos organų“, – Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos vadovas Andrijus Parubijus sakė per televiziją.